Merhaba arkadaşlar Aracımda daha önce iki sorun yaşadım. Sorunlar çok pahalı sorunlar olarak görünüyordu fakat nasıl olduysa masrafsız düzeldi. 1- Aracım cumartesi periyodik bakımdan çıktı, servisden aldım 800 metre ilerde yemek yedim dolandım vs derken bir buçuk saat sonra aracı çalıştırdım inanılmaz bir gürültü, araç yürüyor ama çıkan ses öyle böle değil. Hemen yetkiliye döndüm 800 metre ilerdeydi zaten fakat kapanmış. Yol yardım aradım gelen arkadaş zaten bakım yapılan servisin elemanı, abi normal değil bu, araç kalsın pazartesi bakalım dedi. Pazartesi sabah erkenden servise gittim. Benim araç çalışıyor ses falan yok, ustabaşı baktı ses yok, yol yardımdaki arkadaşı buldum. Abi sabah marş bastık tık demedi ses yok. Neyse uzun süredir kullanıyorum ses sorunu bidaha olmadı. 2- Araç hareket halinde stop etti, arıza ışığı yaktı, servise çektik şanzuman beyni ve şanzıman içinde valf uyarısı verdi. Sağlam asraf çıkardılar ama kısa bir süre sonra servisdeki bir usta sorunun bunlardan değil elektrik tesisatından olduğunu, sigortadan basit bir parçanın yandığını söyledi 50 liraya değiştirdik ve sorun düzeldi. Şimdi arkadaşlar, bu iki olay canımı çok sıktı. Aracı servise götüreceğim A dan Z ye kontrol ettireceğim ama herşeyine baktırmak istiyorum. Triger zincirinden tutunda, motor kapak contasına, pistonlara varıncaya kadar. Neresinde ne var bileyim istiyorum. Böyle birşey mümkün mü, bunları kontrol edebilirler mi, etmek çok mu zor olur. Nasıl bi yol önerirsiniz. Aracın nerelerine baktırayım ne yaptırayım,
bakılabilecek yerler sınırlı, mesela pistonlara falan bakılamaz. bunun yerine sonuçlara bakılmalı, mesela mekanik bir arıza genelde ortaya çıkınca kendiliğinden kaybolmaz. belki motorun sıcak ya da soğuk olmasına göre tepkisi değişir. elektrik arızaları da ortada hiçbirşey yokken başlayıp yine "kesik kesik" tepkiler gösterir. yürüyen aksamdaki arızalar araba hareket halindeyken yola göre kendini gösterir.
ilk sorunda aracı servisden aldım, hiç bir sorun yoktu, sadece 800 metre gittim, bir buçuk saat sonra ses çıktı, ikinci sorun, araç haraket halindeyken aniden stop etti, her iki sorunda hiç bir belirti vermeden oluştu haa sonrasında masraf açmadı Allaha çok şükür, fakat tedirginim acaba bugün başka bi sorun çıkar mı diye sormadan edemiyorum kendime. Aracı satmakda istemiyorum. Satsam yerine ne alacağım, aldığım araç daha yeni daha iyi olmayacak. Mekanik olarak aracın neresine nasıl baktırabilirim.
boşuna zaman ve para kaybedersiniz başka da birşey olmaz, çalışıyorsa kurcalatma diye bir atasözü vardı. Bakımı da yapılıyorsa bence sorun yok. çıkan bu ses bakım esnasında kayışa kazayla dökülmüş sıvı yüzünden sertleşmiş kayışın kaçırma sesi olabilir getz yağmurlu havalardan sonra dakikalarca klasik müzik ve opera çalardı kayış değiştirdik tabi sonraları suya girmedikçe sorun olmadı şanzıman problemi de belli elektrik gitmeyen bir aksam çalışmadı, sigorta yakmıştı, haliyle sigorta yenilenince düzeldi otomobil her zaman problem çıkarmaya müsait bir makina nitekim en dandik otomobil bile 80000 tane parçadan oluşuyor hangi birisine bakacaklar? gidip sıfır kilometre yenisini de alsanız biraz şanstır. Ben sıfır kilometre denilecek bir yaşında honda marka araba ile yolda kaldım sebebi çukura düştüm lastik yarıldı yeni trend artık otomobillerde stepne yok ilaç ve pompa var, yolda kalmak için illa ki arıza gerekmez domuz çıkar radyatör bırakılır eve yaya gidilir Allah korusun. Allah kimseye göstermesin dağ başında çok kötü. motorsporlarında Formula 1 de adamlar 70 tur yarışta 65-68 tur atıyor, birisi tam da yarışta lider konumda giderken aniden yavaşlar arkadan duman koyvermeye başlar, motor komple bozulmasın 15 milyonluk masraf açmasın diye stop ederler kenara çekerler, gitti galibiyet bir bakarlar bujinin birisi patlamış 25 milyon euro luk otomobil 200 liralık bujiden gitti bu forumda bir abi vardı ismini hatırlayamadım saygım sonsuzdur ona, sonata ya motor yaptıracaktı piyasada sonata dan anlayan yok ve ekstrim biçimde paralar istiyorlar haliyle motoru kendisi söktü iki tane boruyu taktı üstten birkaç kişi motoru taşıyıp apartmana çıkarttı evin salonuna getirdi, tek tek sökmeye başladı. evin salonunda motoru yavaş yavaş topladı, piston, segman, krank, ekzantrik, silindir motorda ne varsa gitti geldi sıfırladı yeniledi, kaputun içini motor havuzunu bile bir güzel boyattı güzelcene döşedi mis gibi yaptı, güzel motor yağları ile rodajladı. bu arada amortisör ön takım vs de yeniledi. sonra günün birinde abimiz arka tekerlek rulmanı değiştirmeye sanayiye gitti, normalde presle ısıtma genleştirme yöntemiyle özel yöntemlerle çakılacak rulmanı işgüzar bir tamirci çekiçle çaktı, çekiçle rulman çakarsanız daha kullanmadan bozulur, haliyle yolda giderken arka rulman kilitledi araba metrelerce kızakladı iyi ki kaza olmadı sinirlenip sattı arabayı
Aracin kapak contasina falan baktiramazsiniz.. Onun icin kapagin sokulmesi gerekir ki bu durumda ayni conta ile yerine geri takılmaz contanin degismesi gerekir motorunda orjinalligi kalmaz.. Ayrica mecbur kalmadikca böyle bakimlar yapilmaz.. Arac cekisden duser.. Yag yakmaya baslar.. Suyuna yag.. Yağına su karisirsa ancak ozaman contaya kadar inilir.. Sizin sorununuz basit seyler.. Bazen araclar bakimdan ciktiginda bazi ayarlari degisir.. Kirli yerleri temizlenmis olir.. Siki yerleri gevsemis.. Gevsek yerleri sıkılasmis olabilir.. Bu durumda ecu ilk calismadan sonra kendini yeni sartlara adapte etmesi bi kac yuz kilometre surebilir.. Normaldir icinjz rahat etsin.. Bu surecde aracda bazi tuhafliklar olabilir kafaya takmayın zamanla ecu kendini ayarlayacak.. Stop etmesi ise ecunun motoru korumaya almasi ile mumkundur.. Bazen krank mili sensorunden yada eksantrik sensorunden veri alamaz.. Yada hatali veri alirsa bunu yapar.. Tekrar calistirinca duzelir.. Yada bu sensorlerin vidalari gevsek kalmistir hatali veri devam ederse ecu iki sensorden aldigi verileri karsilastirmak yerine tek bir saglam caliscan sensoru referans alarak stop etmemeye karar verir ama bu seferde ariza kaydi duser.. Bunlari kontrol ettirmeniz yeterli olacakdir.. Nazikce konuyu fazla abartmamanizi oneririm.. Dedigim gibi bir kac yuz kilometre bekleyin adaptasyon icin sonra durumu ele alin..