BAYONUN OLUMLU YÖNLERİ ✅️ Dış tasarım, estetik hafif suv kip ve spor tarz görünümü ile HARİKA ✅️ İç tasarım ve Sert plastikten estetik ve tasarım anlayışı ile kalite uyandırması ve renk canlılığı HARİKA ✅️ Uzunluğuna göre verimli ve kullanışlı bagaj ve geniş iç hacim ve bol gözlerin olması HARİKA ✅️ Motorun sessizliği ve görenlerin elektrikli mi diye sorması HARİKA ✅️ Direksiyon, pedallar ve vitesin (Özellikle Manuel) pamuk gibi yumuşak konforu HARİKA ✅️ Şanzımanın vites geçişlerini hissettirmemesi, yüksek viteste tutma kararlılığı ve gaz tepkinize bağlı esnekliği ile kullanışlılığı HARİKA BAYONUN OLUMSUZ YÖNLERİ ❎️ Litre bazında biraz fazla yakması, otomatik de şehir içi ve dışı arasında farkın artması BERBAT ❎️ Yol konforu idare eder. Yol tutuşu güzel fakat bozuk yollarda yeri sönümlemesi BERBAT ❎️ Bozuk yollarda zamanla ufak tefek seslerin gelmeye başlaması BERBAT NOT: Torkkonvartörün farikası en sorunsuz ve masrafsız olması, handikapı da fazla yakması. Artık hangi durumda kafanız rahat oluyorsa. Saygılar...
Merhaba,güncel Hyundai'nin 1.4 MPi motorlarına LPG'nin çok uyumlu olduğuna zaten Accent Blue taksilerden aşinayız,dolayısıyla fabrikadan ECO model gibi bir LPG li seri bu motora çok yakışır.Ben de aynı motorlu Accent Blue kullanıcısı olarak 3000 km önce LPG taktırdım ve çok memnunum.Motor 2014'ten beri üretimde,bunun sebebi bir kere dikiş tutturdular.Çok uzun ömürlü,sessiz,rafine,az yakan,parçası bol ve ucuz bir motor.Ancak LPG'siz olması sebebiyle kullanıcılar alırken ekstra masraf etmek zorunda kalıyor ve aracın orijinalliği bozuluyor.Halbuki fabrikadan böyle gelse motor hem anlam kazanır hem de daha çok satar.Sonuçta MPi atmosferik motorlar bu devirde sadece uzun ömür,LPG uyumu ve ucuz bakım maliyetlerinden dolayı tercih edilebilir,diğer geriye kalan bütün özellikleri direkt enjeksiyon turbo beslemeli motorlardan geride.
Aslında bu motorun manueli de aynı golf gibi (4.3-4.8 lt/100km) çok uygun yakıyor atmosferik olmasına rağmen. Sorun tork konvartörlü otomatiklerde. Yoksa 1.4 manuel candır. Ya elitenin manueli olacak Veya fabrikasyon lpg de olsa tadından yenmez dediğiniz gibi. Hatta satış rekorları bile kırabilir. Hatta cvt kullanan toyota da tork konvartör kavrama kullanıyormuş ve her vitesten sonra kitliyor muş. Ne enerji kaybı var ne de verimsizlik. Aslında aynı şeyi bayonda yapsa oda mükemmel olur.
Motor zaten fazla yakmıyor ancak tam otomatik şanzıman işe girince fazla yakması kaçınılmaz oluyor,sebebi gevşek çalışan tork konvertörü. Bahsettiğiniz şanzımandan Hyundai’de de var.Örneğin benim aracımda tork konvertörlü CVT var örneğin,Hyundai Transys üretimi ve sbu motora özel üretim,ancak sadece Accent Blue’ya koymuşlar.2014’te Accent Blue’larda bu şanzıman gelirken yeni i20’de 4 ileri tam otomatik geliyordu aynı motorda.Aslında i20’nin 1.2 MPi otomatiği CVT ancak bize gelmedi,yine de aynı motor Accentte CVT gelebiliyorken i20 ve diğerlerinde gelmemesi çok tuhaf. Bayonda da gayet CVT kullanılabilirdi aynı motor sonuçta,ancak yeni i20 ve Bayonda 6 ileri tam otomatikten devam ettiler.Mantıklı bir izahı vardır muhakkak ancak benim tuhafıma gidiyor.CVT de bildiğiniz gibi vites yok,bu yüzden sürüş keyfini bazı kullanıcılar için baltalayabilir lakin 1.4 Atmosferik motorda zaten neyin keyfi aranır ? Benim arabamdaki şanzıman CF14 IVT ve K-CVT1 olarakta geçiyor ve yakıt ekonomisi yönünden cidden çok güzel.20 ye kadar tork konvertörü kilitlemiyor,20 den sonra tamamen kilitleyip 40’ı geçince 2. ve sonsuz kademeye geçiyor durana kadar gaza basarken kilitli bir şekilde devam ediyor,bu sayede gayet ekonomik geziyorum özellikle şehir dışında,hiçbir ahestelik yok Öte yandan şehir dışında CVT’nin bir başka güzelliğini de devir-hız oranı olarak ekleyeyim; E daha ne olsun
Bayon fabrikasyon lpg li sunulmasi gereken bir arac. Muthiş fazla yakiyor, sanziman idare eder seviyede kararliligi iyi ancak performansi kötü, motora diyecek birşey yok piyasadaki en güçsüz motorlardan biri heleki şanzimanla birleşince dahada kötü bir hal alıyor. Ancak düz yolda gidiyorsaniz çok dur kalk yoksa işinizi görebilir ancak lpg kiti takdirirsaniz. Aksi durumda nereye harcadigi belli olmayan tüketimi can yakabilir.
Tamam vites geçişlerini hissettirmemek için tork konvartör iyi de. Sadece vites geçişlerinde aktif olsa sonra hep kitlese ne olur sanki. Motor harika. Ama Tam otomatiği de manuel gibi atik ve verimli değil sanki. Çok dişli kullanıldığı için oda ayrıca enerji kaybı yaratıyor sanırım. Bildikerinden ziyade keyiflerinden gibi geliyor. Belki en sorunsuz ve masrafsız diye tercih etmiş olabilirler. Ama hiç akıllıca değil. Hele tork konvartörün sürekli aktif olması tam bir saçmalık ve facia... CVT den şikayet edenler hemen jet gibi hızlansın istiyor. Çekişi güçlü olduktan sonra yavaştan hızlansın ne olacak. Onlar boş konuşuyor. Ama cvt de kayışlı olduğu için enerji kaybı var mı merak ediyorum. Belki tork konvartörlü kadar olmaz. Bilmiyorum...
Sürekli turbo yüksek hacim araç kullanıyorsunuz galiba . Atmosferik araç dur kalkta düşük hacim turboluya göre daha seridir. Aksini iddia eden 2.0 motor turbo araca binmektedir. Skoda scala 1.0 kullandım kavradı kalktı turbo devreye girene kadar çok gecikme oluyor.
Önce 2020 jump manuel, şimdi de 2023 style otomatik i20 kullanıcısı olarak (bayon ile birebir aynı) manuel ile otomatik arasında 1.5lt tüketim farkı gördüm. Belki yüksekliği, rüzgar direnci ve az farkla ağır olması bayonda bu farkı hafif artırabilir. Ama şehir içi muazzam bir fark olduğunu sanmıyorum. Ben şehir içi sakin bir kullanımla (istanbul) 10lt görebildim en düşük (en yüksek de 12lt) Jump manuel ile 8.5 civarı oluyordu, 9u da sadece bir defa gördüm. Otomatiğin yakıt tüketimi fazla olsa da konforu tartışılmaz. Ancak 2020 jump ile 2023 style kesinlikle aynı araç değil, ses yalıtımı, süspansiyon sönümlemesi ve sessizliği bariz bir şekilde style tarafında daha iyi. Kullanılan malzemelerin aynı olduğunu düşünürsek bayon için de bu şekilde olacaktır diye düşünüyorum. LPG bir defa kullandım hayatımda, onda da tövbe ettim, yok ayarı yok devir rölanti... Derdi bitmiyor, fabrika da taksa motorun orijinal yakıt sistemi ve ayarı neyse o olmalı benim fikrim. Ne zaman ki motorun kendi enjektörleri LPG sistemine bağlı üretilir, yazılım en başta bu yakıta uygun hazırlanır, tüm sistem üretim bandında bu sistem ile yürür, o zaman belki düşünülebilir.
Aynı paket ve şanzumanları kıyasladığımızda bayon, i20 den 1 lt daha az yakıyor zaten. Biraz da o yüzden bayon tercih ettim. Sonradan takma lpg yi bende tercih etmiyorum. Ama fabrikasyon candır. Zaten motoru da ona göre yapıyorlar. Daha önce ki aracım i10 fabrikasyon lpg idi. Göstergesi de kendinden idi. Çekişide hiç varketmiyordu. Türkiyenin en az yakan aracına sahiptim. Ve o bahsettiğiniz hiç bir problemi bir kere olsun yaşamadım. Bu yakıt pahallılığında ayrılmak zor oldu. O benim atom karıncamdı. Atomu parçaladık bayona geçtik.
Özellikle kore japon araçlarında ve bu kadar uyumlu bir motorda aslında sorun çıkma olasılığı çok düşük.Olay iyi yapılan bakım,doğru ve uygun takılan kitte ve güzel işçilikte bitiyor.Bu motor LPG ile tamamen uyumlu,tek problem bunu orijinal olarak getirmemeleri.Bu devirde hala atmosferik motora tahammül edilebiliyorsa bunun tek nedeni LPG uyumudur diye düşünüyorum.
Lpg nin motor ile uyumlu olması yetmiyor. Fabrika dokunuşu şart. Valla herkes atmosferik motoru küçümsüyor ama hantallığı dışında yakıt performansı açısından turbolulardan farkı yok hatta daha iyi bile diyebilirim. Bu turbolu olan 1.0 larda atmosferik değil mi? Farkı nedir?
Fabrika her zaman sandığınız kadar dokunmuyor öyle diyeyim Bayilerinde LPG için başka yerlere gönderdiği biliniyor,her zaman fabrikadan o şekilde çıkmıyor yani araçlar mutlaka farklı bir firma dönüşüm yapıyor.Fabrikanın yaptıkları da yok değil ama olay burada dediğim gibi uygun kit,iyi bir montajdan geçiyor. Atmosferik dediğimiz motorlar atmosfer basıncında hava emişine sahip motorlar,turbo motorlar turboşarj tarafından gönderilen yüksek hava emiş gücüne sahip motorlar,bu yüzden atmosferik ve turbo bambaşka iki teknolojidir. Sizin dediğiniz yakıt farkı şuna dayanıyor.Atmosferik bir motorda aşağı yukarı maksimum ne kadar yakacağınız belliyken,turboda bu iş değişir.Aynı şartlarda bir atmosferik motor minimum 7 litre yakıt,maksimum 10 litre yakıt tüketiyorsa,turbo motor minimum 5 litre maksimum 20 litre tüketebilir.Atmosferik motorların tüketimi daha çok dış etkenlerden etkilenirken,turbo motorun tüketimi daha çok ayağınızın ne kadar gaza bastığıyla ilgilidir.
Evet lpg konusunda sizin bahsettiğiniz gibi yapan bayiler var. Fakat benim dediğim gibi fabrikadan çıkan da oluyor. Fabrikadan çıkınca bir başka oluyor tabi... Başta belirttiğim gibi i10 lar öyle idi. Honda civic de öyle ama sonradan takma gibi ek göstergesi oluyor. İfadenizden anladığıma göre turbosu olanlarda atmosferik. Ama turbu farkı var. Yalnız atmosferiğin otomatiği de turbo gibi gaz tepkisinden aşırı etkileniyor. Manueli sesinden midir nedir çok yakıyor hissettiriyor ama ortalama gösterge çok az ve sakin ilerliyor. Mesela bayonun manueli ile 4.3 ü gördüm. Hadi 4.5 yaksın hemde hafif rampa da. Hangi turbo bu kadar az yakabilir ki? 1.2 turbolu Golf bile 4.8 lt yakıyor. Yalnız atmosferik de tepkime gecikmeli oluyor. Turbo da anlık. Bu da yaktığı ile hissettirdiği tutarlı oluyor bu açıdan daha iyi tabi....
Otomatiğin çok yakmasının en büyük sebebi tork konvertörü olması.Yarı otomatik araçlarda bu durum yaşanmıyor örneğin,manuel gibi yakıyorlar.Turbo-atmosferiğin bir farkı da yol şartlarında belli oluyor,örneğin hafif rampalı ya da inişli çıkışlı yollarda veya en basitinden bir klima açıldığında dahi atmosferik motorun tüketimi iyice fırlarken turboda bu fark çok hissedilmiyor,bunun sebebi de yine turbonun getirmiş olduğu yüksek tork oluyor.Turbo motorların en güzel özelliği,çok daha düşük devirde çok daha lineer ve yüksek tork üretebilmeleri,benzinli-dizel farketmeksizin bu durum böyle.Bu durum üstteki mesajımda da dediğim gibi tüketim açısından avantaja da dönüştürülebilir,dezavantaja da. Aslında tepkime konusunda tam tersi bir durum söz konusu.Atmosferik motorda özellikle telli gaz kelebeği mevcutsa (günümüz motorlarında bu yok) gaza bastığınız anda tepkime alırsınız.Turboda ise bu tepkimeyi almanız için 1-2 saniye beklemeniz gerekir çünkü o sırada turbo basınç dolar ve basar.Tepkime konusunda özellikle tam otomatik ve atmosferik motor bir numaradır. Bu arada genel olarak,daha düşük hacim motorlar daha az yakar diyemeyiz özellikle turbo varsa.Turbo motorun verimliliğini arttırıyor olsa da tüketime doğrudan etki eden şey kullanım şartlarıdır.Downsizing trendi sadece emisyonları düşürmek için varolan bir durum.1.2 TSI Golf ile 1.0 TSI Golf kıyas edildiğinde 1.0 TSI olan daha az yakar örneğin ancak 1.4 TSI ile 1.5 TSI kıyas edildiğinde 1.4 TSI olan daha az yakmıyor,bu da özellikle teknolojinin getirdiği çeşitli sistemlerden dolayı.Yani düşük hacim motor bu devirde az yakar lafı tamamen olmasa da yanlış bir terim olur günümüzde. Son olarak mevzu bahis 1.4 G4LC özelinde konuşmak gerekirse,2013'ün ortasından beri üretimde olan,atmosferik motorlarda alınabilecek verimin o yıllarda neredeyse maksimumu alınmış bir motor diyebiliriz,günümüzde de sizin aracınızda olduğu gibi ufak tefek geliştirmelerle hala üretiliyor.Örneğin Kia Stonic'te çift vanus'unun bir tanesi manyetik vanus olmuşken Hyundai'lerden hala sadece yağ basıncıyla çalışıyor.Bu motorun temelde üretimde olmasının tek nedeni düşük maliyetle yürütme,LPG'ye uyum,nispeten az yakması,sorunsuz olması gibi durumlar.10 yıllık kullanıcısı olarak,gerçekten kullanıcı dostu bir motor olduğunu söyleyebilirim,bu zamana kadar beni hiçbir şekilde ne yolda bıraktı ne de üzdü.115 bin km'dir ufak tefek şeyleri hariç hiçbir sorun yaşamadım,zaten yaşatmaz da çünkü basit bir motor.
Çok yakmasının başlıca sebebi tork konvartörlü olması ama tam otomatik de manueli kadar seri ve atik değil. Bu da yakıtı olumsuz etkileyebilir. Hız denemesi yaptım manueli aynı km de 170 rahat ulaşırken, otomatiği zorlandı ve ulaşamadı. Yarı otomatiklerde bahsettiğiniz durumların yaşanmaması özünde manuel (basit) şanzuman kullanmalarından ötürü zaten. Tam otomatik de dişli çarklar daha kompleks karmaşık ve çoktur. Çok parça çok sürtünme çok enerji ihtiyacı demektir. Bu da gücü hantallaştırır ve yakıtı arttırır. Hem manueli, hem de otomatiğini kullanıyorum. Sizin bahsettiğiniz yakıt fırlamasını sadece otomatik de görüyorum. Manueli bu konuda (sadece hissi var) çok sakin ve dengeli. Fakat turbo dengesiz, çok dikkat istiyor sanki. Ve küçük motor şehir içinde daha fazla yakar şehir dışında ise daha az. Tepkime konusuna gelirsek. Evet bayon ile stepway arasında kalırken 1.0 turbo stepway test etmiştim. Tepkimesi gecikmeli idi hoşuma gitmedi. (Nedenini de anlamış değilim. Çünkü turbo atiklik sağlar gaz tepkimesi ile ne alakası var?) Atmosferiğin manueli konusunda haklısınız fakat Bayonun otomatiği basıyorum gitmiyor. Hatta hayatımda bu kadar gecikmeli tapkime de görmedim. (Kesin tork konvartörün etkisi büyük) Bu yüzden çok yakıyor hissi de uyandırıyor. Özetle; Turbo ve Tam Otomatik motorun dengesini bozuyor gibi... Hani diyorsunuz ya atmosferik motor basit o yüzden daha iyi. Şanzumanın basit olanı da aynı şekilde her türlü daha iyidir, candır. Onun dayanıklılığını ve atikliğini hiçbir tam otomatik veremez. Hani deriz ya hayat için Kalite basitlik ve sadeliktedir. Sanırım motor ve şanzuman içinde öyle.
Sen gaza basacaksın daha çok hava ve yakıt girecek motora sonra bu yanan şeyler ekzosa gidecek egzosta pervaneyi döndürecek dönen pervane emme manifolduna daha çok hava verecek basınç oluşacak oksijen miktarı arttığı için yanma işlemi daha çok ısı verecek enerji verecek işte bu arada turbonun gecikmeli tepki vermesi normal. Tork konvertörde de bir çark diğer çarkın hızına hemen yetişemez. Bu arada enerji (yakıt) kaybı olur. Bendeki mantık şu yakıt tüketimi azaldıkça bakım maliyeti artar.
İşte Atmosferik Motorda bu mantık ters işler. Basit motorun yakması da basit olur maliyeti de. Yeter ki katkı maddesi kullanmayalım.
1.0 dct bayonum var. 1.4t astra j tork konvertorlu tam otomatik olan modelden geçtim bayona.Bana astranın performasini aratmıyor.Yakıt olarak da sehir içi ayni şartlarda kullanımda uzun dönem verisi olarak astra 9-9.5 lt idi bayon 7-7.7 lt.