Herkese selamlar başlıktada bahsettiğim gibi 2015 yılında ilk hyundai ile tanıştım sıfır hyundai i20 alarak. araç gerek yolda gidişi sınıfındaki diğer araçlarla kıyaslanamayacak bir genişlik ve güvende hissettirmesiyle, servisteki (tabi burda samsun bölge servisi olan kamer otomobildeki arkadaşların hakkını yiyemem ) başarısı sorunsuz şekilde 5-6 yıl başka bir araca göz kaymamasını sağlayan bir şekilde kullanmamı sağladı rutin bakımları dışında hiç bir sıkıntı çıkarmadı. Ama 6 yıl sonra aracı hiç değiştirme niyetimiz olmamasına rağmen b sınıfı bir SUV ye geçis yapalım dedik ve çok araca baksak gitsek dolaşsak test sürüşlerine çıksakta yine gönlümüzden geçen Hyundai de kaldık Hyundai Kona alarak (1.0 motor 120 beygir 200 tork otomatik ) . Başta motordan çekincelerimiz olmadı değil ama kullanınca yakıt tüketimi olsun ( ortalama şuan 7 lt şehir içi ) araç performansı olsun özellikleri olsun gayet dolu ve doyurucu. Sizlerin hyundai hakkındaki görüşleriniz nasıldır? Bu arada ilk aracım şuan satışta ilgilenenlere duyurulur . https://www.arabam.com/ilan/sahibin...1-2-mpi-style-2015-model-cam-tavanli/17306643
Hyundai de en önemlisi lafta kalmayan 7 yıl garantisi, WRC kategorisindeki motorsporları iştiraki, Türkiye şartlarında bol servis ağı ve servislerde uygun fiyatlara zebille orjinal yedek parça bulabilme imkanı, avrupalı rakiplerine göre sürücüye oldukça uyumlu ergonomik yapısı ve avrupalı rakiplerinden daha iyi düzeyde sürüş karakterine sahip olması cezbedici yapıyor. En önemlisi sorunsuzluk manasında uzun yıllardır zirveye oynayan bir marka. Hyundai son yıllarda Türkiye de otomobil pazarında bazı hatalar yapıyor, 1998 den 2015 yılına kadar bence Türkiye de altın çağını yaşadılar ancak şu anda öyle değil. Yurtdışı pazarda durumun böyle olmadığını düşünüyorum. Türkiye deki listelerde yenilerin içinde i30 modeli artık yok, Sonata yok, tek kapı spor model yok, birçok Hyundai kullanıcısının Genesis diye bir modelden haberi dahi yok. Satmayacak dahi olsa meraklısına özel sergilemek için bunlardan birinin getirildiği bir bayi de varsa söyleyin. Sürüş performansı olarak sportif karaktere sahip yere yakın yapıda uygun fiyatlı ikonik bir model getirmedikleri için ben son tercihimi Honda dan yana kullandım bir otomobile de en az 10-15 sene biniyorum ancak halen Hyundai yi çok yakından takip ediyorum çünki kullanırken kendimi rahat hissettiğim iki üç tane sayılı markadan biri Hyundai. Bana kalırsa i30N ve Elantra N line gibi geniş lastikleri ve bağımsız arka süspansiyonu ile yere sağlam basan ve güçlü Turbo GDI motora sahip otomobilleri de getirip Türkiye pazarında tüketiciye sunmaları iyi olurdu. Sonata gibi uzun aks mesafeli yüksek segment modelleri de Passat ve SuperB gibi rakipleriyle başa baş mücadele eder hale getirmeleri iyi olurdu bunlar eskiden vardı şu anda hiçbiri yok. Diğer markalara baktığımızda onlarda da aynı şekilde ürün gamı eksiği var ama onların çoğunun Türkiye de üretim yaptığı bir fabrikası yok. Dünya çapında markaların ortaklıkları arttıkça bütün otomobiller artık birbirine benzemeye başladılar, avrupalı üretici sorunsuzluk ve dikkat çekici performans yakalamak namına uzakdoğu tasarımlarına kayarken uzakdoğulu üreticiler de avrupalı üreticinin düşük yakıt tüketimi, görsel sadelik gibi karakteristik özellikleri kendi modellerine uygulamaya başlar oldu. Bu olaylara birbirinden müşteri kapma yarışı yada eksiğini kapama telaşı denebilir. Peugeot ta çok uzak olmayan bir süre önce Japon Aisin firmasının şanzımanları kullanılmaya başlandı bunun yanında Honda gibi bir firma dizel motorlarında Alman ZF firmasının ürettiği otomatik şanzımanı kullanıyor, Nissan Renault ortaklığı ile Renault Nissan ın motor ve şanzımanını ileri düzeyde sömürüyor Renault yıllardır Nissan teknolojisini kendi modellerine koyup pazarda ciddi avantaj sağlıyor 1.5 dCi motorla gelen başarı ve Clio modeline kadar gelen CVT kayışlı şanzıman aslen Nissan ın tasarımıdır, Kia aslında Hyundai den çok daha eski bir marka olmasına rağmen Türkiye de Hyundai daha çok seviliyor çünki ne hikmetse müşteri ilişkileri Hyundai de çok daha kuvvetli ve güzel o yüzden Hyundai çok daha yaygın 2014 sonunda Audi den gelen bir tasarımcıya hazırlatılan i20 ve Elantra gibi modeller altıgen ızgaralı ikonik yapısı ile eski modellere nazaran daha sade ama dikkat çeken yapısı ile avrupai duruyorlar. Volkswagen ise sene 2021 olmuş hala politik oynayıp ekonomik kaygıları ile her hamlesinde çekinerek hareket ediyor nerdeyse aynı tasarımın 6-7 yıl boyunca satılmaya çalışılması ilginç. Kolay ulaşırsın zor vazgeçersin diye yola çıkan bir Dacia nın dahi 50000km lik yetkili servis bakımı yaklaşık 2000 liraya patlayabiliyor, markalar arasındaki her türden farklar öyle yada böyle yavaş yavaş yıllar geçtikçe azalıyor ancak aradaki küçük farkları keşfedebilirseniz o sizin otomobil tercihinizi belirlemiş oluyor. Kona modeli Iron Man tasvirli ikonik sayılabilecek bir model, bence güzel ve başarılı iyi günlerinizde kullanın.
Son yıllarda özellikle kendini iyice uçuşa geçiren,oldukça kaliteyi yükselten bir markadır benim gözümde Hyundai.Kendi kullandığım arabaya göre yorum yapamam elbette,tam o yükseliş ve eski dönem arası kalan bir model benim kullandığım araç bana göre,ama yeni modelleri kesinlikle takdir edilesi.Eskiden pek sevdiğim söylenemezdi lakin şuanda sevmiyor değilim,gayet mantıklı bir marka oldular.Kona bazında konuşursam,aynı aracın otomatiği 2 yıl önce gelmiş olsaydı bizimde kesinlikle düşünebileceğimiz bir otomobil olabilirdi.Kona'nın özellikle 1.6 T-GDi modeli sınıfında referans teşkil edebilecek kadar performanslı bir otomobil.Hyundai'nin hala geliştirmesi gereken yerler var,ama şu halde doğru yoldalar.Türkiye'deki servisleri ve müşteri memnuniyeti için ise aynı şeyleri söyleyemem,orada kalitede bir düşüş söz konusu.Servisin kullandığı parçalar,ilgi alaka,tutum derken kalitede düşüş olduğunu düşünüyorum.Burada özellikle Hyundai Assan'ın kendine çeki düzen vermesi gerekiyor.
Hyundai Assan dan yana çok şikayet okudum evet ama samsun bölgesindeki Hyu dai Kamer otomotivde gerek bizlerle ilgilenmeleri gerek ustalık bilgi becerileri ve yardımcı olup asla geri çevirmemeleri den memnunum.
Eskiden Homolügasyon araçlar vardı. Rallide pistte yarışan araçların şasini yolda kullandığımız sıradan araçlar içinde kullanılırlardı. Hyundai bunu yapsa yeter
aynı arac bende var aynı model aynı renk hatta fakat benim ortalamam 9.0 falan. ama cok yakın mesafe sürekli dur kalk. cidden bu kadar yakıyormu yoksa gosterge panelimi oyle gosteriyor seninki 6.1 olunca baya fark var yani
Cidden o kadar yakıyordur Önce motor iyice bir ısınsın, sonra otobana çıkın, en büyük vitesin en rahat devir çevirdiği motor devrini gazı ayarlayarak bulun ardından ortalama yakıt göstergesini sıfırlayın o sürüşü bozmadığınız sürece ne kadar yol alırsanız alın 100km/4 litreleri görebilir. Şu öndekini sollayayım demeyeceksiniz veya arkadaki sıkıştırdı gaza basayım demeyeceksiniz yanınızdan geçip gitsinler, o şartlarda ortalama 100km/4 litreyi görür. Herhangi bir problemi olmayan otomobil fazla yakıyorsa yüzde 90 kullanım şartlarından dolayı fazla yakar. Fabrika verisinin daha da altına inilmişse kullanım cambazlıklarıyla elde edilen bir başarıdır. Benim arabamın fabrika verisi şehir içi 7.5 litre/100km, ancak her sabah marşa basıp motoru bir dakika kadar ısıtıp sonra yokuş çıkıyorum, 70-80 metre rakıma ulaşıyorum 7km sonunda da çat diye stop ediyorum haliyle 9-10 litrenin altını göremiyorum. Fakat uzun yolda 160km hızlarda seyrederken 100km de 6-6,5 litre yakıyorum. Babamın 6.7 litrenin altına indiremediği Tucson CRDi DCT ile Gebze den Sancaktepe ye servise giderken otobanda 4.7 litreye getirip babama öyle teslim ettim göstergedeki değer uzun bir süre değişmedi sonra sıfırladık, gaz pedalı ile CC kullanmadan 85km sabit hız, 7. vites, orta şerit, motor sıcak, hava 15ºC, zemin kuru, klima kapalı, kaloriferi de motor iyice ısınana kadar açmadım kaloriferden sıcaklık yemediğim için soğuk motor hızlıca ısındı ve zengin karışımda daha kısa süre kalarak daha da az yaktı.
Kullanım kaynaklıdır sorun olacağını göstergelerde sanmıyorum sürekli dur kalk kısa mesafe normal o veriler gerçi bende bu veri şehir içi kullanım ama arkadaşı. Bahsettiği gibi saldırgan olmadan kullanıyorum trafikte
2019 Yılında 7 bin km de 2017 benzinli Elantra aldım. Motor ve rüzgar sesi yalıtımı bakımından bana verdiği güven açısından memnunum. En çokta yakıt tüketiminden memnunum karışık kullanım 5.2 litre tüketim gösteriyor. Lakin 80 100 arası bazen direksiyon takılıyor gibi oluyor. Kronik bir sorun mudur yoksa ilk defa bende mi çıktı bilmiyorum. Bir dahaki bakımda gösteririm.