Merhaba 2018 1.2 MPİ aracım ile bugün Ankara'da çok aşırı dik bir yokuş çıkmak zorunda kaldım. 2. Viteste hızımı 20-21 bandında sabitleyerek çıktım ama biraz zor çıktı aracım gaza yüklenmedim zorlamamaya çalıştım yokuşun son kısımlarında hızı biraz daha kestim zor bela çıktık motor sıcaktı acaba motora herhangi bir zararı olur mu bilemedim hiç bu kadar aşırı dik yokuş çıkmamıştım.
Yok kesinlikle hareret yapmadı sıcaklık 90 dereceyi geçmedi benim korkum zor çıktı 2.viteste yüklenmedim araca gazı sabit tutmaya çalıştım ama acaba motora bir zararı oldu mu diye aklıma takıldı sormak istedim.
Hocam yokuş çok aşırı dikti hız kaybedip motoru boğmayıp diye düşündüm tereddüt ettim ikinci viteste tamamladık yokuşu motora zararı oldu mu diye düşünmeden edemedim
Bunu alışkanlık haline getirmediğiniz sürece hiçbir zararı olmaz, bu motorlar bu nedenle bozulacak şeyler değiller dert etmenin manası yok. Motor atmosferik olduğu için yokuşta devirsiz kalıp güç üretmekte zorlandığı için böyle bir durum yaşamışsınız.
Çok teşekkür ederim kesinlikle alışkanlık haline getirmem bir sefer yaşandı. Çünkü Konya'da yaşıyorum Konya'da böyle yokuş ve rampa yok
Tisana giderken birkaç kez, bu hafta içinde gölcük milli parkına, peşinden kartepe kayak merkezine, abant gölünden göynüğe giden yola vb yerlere çok dik ve uzun yokuşta gün içinde çok kez çıktım indim. Araç otomatik bir de. Bunlar gibi yerlere de çok çıktım toplamda. Merak etmeyin Allah'ın izniyle motorlara öyle bir seferde birşey olmaz. Kafanıza takmayın. Manuel kullanırken hele tisan yokuşunda 2. Vites kesildi 1. Vitese bile düştük. Tekrar 2 - 1 derken gibip geldik. Yokuş birkaç yüz metre de değil 4 km civarı. Kartepe yokuşu, Gölcük Milli Parkı yine km'lerce.
Çıktığım yer tahminim 250 metre çok aşırı dikti yarısında zorlanmaya başladı 2.viteste çıktım 1'e de inemedim ve yemiyor diye de gaza da yüklenmedim hani sıkıştırmadım 20-22 km hızla tamamladım ama sonları doğru motor hırlamaya başladı hafif yokuş bittiydi zaten aklıma takılmıştı zarar verdik mi ki diye hepinize teşekkür ediyorum kafaya biraz fazla taktım sanırım
Hocam o yokuşu ineceğin vites çıkacağın vitestir. Aracınız otomatik mi bilmiyorum ama , manuelde buna dikkat etmek lazım . Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
1.2 motorun en yüksek ürettiği tork devrinde sabit tutmak en iyisidir . O viteste devir sabit Tutamıyorsan vites düşür. Düşük devirde tekleme daha tehlikelidir vuruntu olayına neden olur. Yakıtın olması gerekenden daha farklı zamanda yanmasıdır. Piston aşağı inerken değilde yukarı çıkarken patlama yapıyor gibi (abartı örnek oldu)
2. Viteste çıkmışsanız o yokuş dik değildir. 1. Viteste çıkabildiğim çok yokuş var. Bu nedenle bir şey olmaz.
Tork devrini iyi ayarlayın yoksa daha dik yokuşta aracı stop ettirirsiniz bu kadar düşük devirde zorlamaya gerek yok düşük devirde boğulacağına yüksek devirde hırlasın bence daha iyidir.
Akliniz rahat gönlunuz ferah olsun 1.2 Mpi 1.4Mpi 1.5 Tfsi 1.4 Fire motorlar savaşa girse şöföru sirtlar geri getirir