aracım rolantide ışıkları yakınca ve kaloriferi acınca titremeye başlıyo neden acaba böle bi sorunla karşılaşan varmı ?
Bildiğim kadarıyla araç çalışınca akü devreden çıkar.Araç gerekli olan elektriği şarj dinamosundan sağlar.Eğer sarj dinamosunda sorun varsa aracın elektrik aksamında dengesizlikler olur.Mesela Gaza basınca farlar parlar, rölantide körleşir. Yoksa yanlışmı biliyorum?
Ama sarj dinamosu tarafından takviye edilir.Yani standart 12 volt verir.Ama şarj dinamosu yada konjenktör arızalı ise bahsedilen arızalar görülür.Yoksa bunu damı yanlış biliyorum?
Arkadaşın sorunu aracın çalışmaması değil.Rölantide kaloriferi açınca devir düşmesi.Bu şekilde yani şarj dinamosu yada konjektör arızalı olarak devam ederse bir süre sonra uygun şarj olmadığı için akü bozulur.Ben bu arıza yüzünden bir anfi birde akü yemiştim Zaten arkadaş sorununu çözmüş.
Ben arkadaşın sorununa değil sizin dediğiniz akünün devreden çıkmasına cevap veriyorum. Sistemi besleyen iki güç kaynağı var, bunlardan birisi akü diğeri şarj dinamosu. İkisinden biri devreden çıkarsa voltaj 14 volt yerine daha aşağıya iner, yani araç çalışınca akü iptal olmuyor. Arkadaşın olaya gelirsek, rölanti gibi en düşük devirde şarj dinamosu yeteri kadar amper üretemediği için akünün sorunlu olma olasılığı daha önde oluyor. Genelde yaşı itibari ile en kısa sürede voltaj düşmesine neden olanda aküdür, şarj dinamosu daha uzun ömürlü bir aksamdır. Gerçi sorun çözülmüş, sorun şarj dinamosundan çıkmış (akü tamamen bitmiyor ve yarımda olsa şarj yaptığına göre kömür olabilir) ama bu gibi durumlarda akü olma ihtimalide her zaman var.