Arkadaşlar yaklaşık 10 bin km önce aracım park halindeyken arka soldan darbe aldı ve bunun sonucunda 4 parça değişti. Arka poryalar ve aks dahil içten de parçalar değişmişti. Kazadan bu yana aracım yağmurlu havada özellikle şerit çizgisi gibi normal asfaltın yanında farklı bir malzemenin olduğu asfalta girdiğinde arka tarafta sallanma ve gezinme hissi oluşuyor. Araç hafif sallanıp kısa sürede yine yoluna giriyor. Aynı hissi Ocak ayında hafif buzlu ve karlı yolda kışlık lastiklerde de yaşadım ve servise gittiğimde tekrar rot balans ayarı yapıldı ve arka aksın yeni olduğu bir problem olmadığı söylendi. Acaba sorun ne kaynaklı olabilir. Ona göre farklı bir yere baktırmayı düşünüyorum.
Robot şase düzeltme var hocam bir kontrol ettirin şasenizi yandan darbe almış kontrol ettirin zarari olmaz
Büyük ihtimalle yeni taktıkları arka taşıyıcının tekerlek açıları eskisinden farklıdır sürüş stiline ve arabanın karakterine uymamıştır, dört tekerlek rot ölçümünden çıkan sonuçlara dikkatle bakmak lazım şu haliyle özellikle arka tekerleklerin toe-in açısı fazlaymış gibi duruyor, arka taşıyıcının açı ayarı yok ayar yapılamıyor anca şasecide özel işçilikle düzelttirip iyi bir açı ayarı yakalamanız lazım. Çoğu rot balansçı rot ayarlarına pek özen göstermiyor. Rot ayarı yapan yere güvenmeyin ölçülen açılara ekrandan kendiniz de bakın, sabit akslar zaten ayarlanamıyor diye 1-1.5 derecelik sapmaları sallıyabiliyorlar. Eğer arka taşıyıcıda tekerlek açılarına etki eden bir problem yoksa o zaman bağlantılarda boşluk varmı diye bakılabilir yeni değiştirilmiş olması burasını es geçme ihtimalini değil şüphe ihtimalini oluşturur. Eğer bu da normalse geriye en son arka amortisörlerden şüphelenmek kalıyor.
Aracın rot ayarını şahsen yaptırdığım bir yerde sol arka tekerlek -2 derece çıktı. Diğerleri 0 'ı gösteriyordu. Oradaki kişiler sorun olmayacağını belirttiler. Yalnız arkadan bakınca da sağ ve sol lastikler simetrik durmuyor. Soldaki biraz daha dışarıda kalıyor. Bulunduğum yerde maalesef sanayi esnafına tam da güvenemiyorum. Siz bu cevabı yazınca aklıma geldi sol arka tekerlekteki -2 derece. Daha doğrusu ne ifade ettiğini de bilmiyordum.
arka tekerlekte -2 derece toe in varsa bu ciddi problemdir, bu arkadan kayma yaratacak bir açı değeridir, -0.2 derece olmadığına emin misiniz? eğer gerçekten -2 derece ise bu çok fazla, -2 derece kamber açısı ise bu da problem, normalde önden çekişli ufak binek bir otomobilde 0 derece ila -0,3 derece kamber 0,2-0,3 derece toe ve ön tekerleklerde hidrolik direksiyon için 0.5 ila 1 derece kaster kuru direksiyon için 2-3 derece kaster olması doğal bunun haricinde kamber kaster ve toe açılarında 1 derece 2 derece yada 3 derece açı olması yoldan bile çıkartır öyle bir durumda tekerin yamuk bastığı gözle bile net görünür zaten Profesyonel drift yarışçıları ve ralliciler -2, -3 derece arka toe in açısı kullanır buradan ne demek istediğim anlaşılabilir oversteer yapar arkası kayar. Arka aksı şasecide düzelttirmeniz problemi giderecektir fakat serviste taktırdıysanız memnun olmadığınızı söyleyerek oraya geri gitmeniz gerek veya arka aksı kim taktıysa nasıl takmış?, bu problem düzeltilmezse düzensiz lastik aşınması ve prematüre lastik patlaması da oluşturabilir. Bunun gibi mekanik aksamın zarar gördüğü hasarlarda özellikle kasko veya sigortadan işlem yaptıracak iseniz yada otomobiliniz konusunda titiz iseniz mekanik yürür aksamın hasar tamiri için hyundai yetkili servislerinin müşteri memnuniyeti iyi olan bir bayisine götürmekte fayda vardır. Benim arabaya da park halindeyken çarpmışlardı ön sol rotu bozmuşlardı direksiyon çok kötü olmuştu servise zor gitti, yetkili servis eksperi çağırıp kaskodan garanti iş olsun diye gerekli gereksiz ne varsa değiştirmişti ön amortisörü, porya rulmanını, porya taşıyıcıyı hepsini söküp yenilemiş halbuki sadece porya taşıyıcı eğikti, servisten çıktığımda benim getz makas atabiliyordu sonrasında direksiyonu 1 derece yamuk diye rötüş ayarını da rot balansçıda lazerli hunter ile ölçüp 3 sefer E-5 te 100km hızda test ederek beraber yaptık anca dümdüz oldu 3 sene oldu hala düzgün.