Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Arıza lambası

'LPG Sistemleri' forumunda bulut tarafından 1 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu

1. bulut

bulut Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    lütfen yardım

2008 1.4 eraya 10 ay önce atiker taktırdım 9 ay sorunsuz bindim son bir ay sürekli arıza ışığını yaktırıyor fakir karışım hatası veriyor.eğerleri yükseltiyoruz yine aynı hata .Ama kulanışta bir sıkıntı yoktu.Bir atiker bayisi ayar yaptı.bu sefer motor soğukken (hava sıcaklığı önemli değil) 1-2 dk motor güç kaybı oldu gaz yemedi .200-300 km benzinle kullandıktan sonra yine ayar yaptırdım.sorun hal oldu ama Arıza ışığı tekrar yandı.Obedele cihazı ile tekrar ayar yaptırdım lpg benzin eşitlendi ama yine arıza ışığı yandı ve soğukken yine gaz yemiyor

Aküyü sökmekle lpg programları siliniyormuş tekrar program yükletmek gerekiyormuş doğrumu .bir arkadaşım aküyü değiştiriken elektirk bağlantısı gittiği için tekrar yükletmek zorunda kaldı

2. bulut

bulut Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bu konuda bilgisi olan ve usta yok mu?

Düzenleyen : bulut

3. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,973
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  4. Levent

Levent Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    26
    Ad Soyad:
    levent ünal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Nerede arama yapacak.Burda herkes ona cevap vermek zorundaya .Hay allam ya

5. bulut

bulut Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    forumda aradım bir kaç cevap var ama doyurucu çözüme yönelik cevap bulamadım

6. Ogun

Ogun Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,572
    Ad Soyad:
    Ogün YILMAZ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Aracınızı Hi-Scan (Bilgisayara ) bağlantınız mı?

Fakir karışım hatasını nerede okuyorsunuz.
    Sorunu LPG de mi, benzinde mi yoksa herikisindemi yapıyor.

Şu ana kadar verdiğiniz bilgilerde Sorun LPG ve ayarları ile ilgili görünmekte.

7. Hasan Tarık

Hasan Tarık Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,186
    Ad Soyad:
    Hasan Tarık
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Kia
    Kutup başını sökünce lpg programları mı siliniyormuş..?

8. cubukcu

cubukcu Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    aynı sorun benim i30umda oldu gaz enjektör memeleri değişti sorun bitti.

9. sami elitok

sami elitok Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    aynı sorun benim erada da vardı. sitedeki arkadaşların tavsiyesi üzerine kutup başlarını söküp yeniden taktım. check ışığı söndü. 2 gündür de yanmıyor. ama öncesinde aracın 30 bin bakımı geldiği için bakımınıda yeni yaptırdım. özellikle bujilerin ve hava filtresininde etkisi olduğuna inanıyorum. çünkü lpg li araçlarda çoğu zaman check ışığı fakir karışımdan dolayı yanıyor motor vuruntulu çalışıyor.

10. sami elitok

sami elitok Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    arkadaşlar ben kutup başlarını söküp taktım. sıkıntı yok araç lpg (atiker)ye geçiyor. proğram silinmiş olsa lpg ye geçmez herhalde.....bir de en kısa zamanda carbon claen yaptırıp lpg filtresinideğiştirmeyi düşünüyorum.
    Düzenleyen : sami elitok

11. aslan7333

aslan7333 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Talip Eren
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Kutup başı sökmeyle program silinmez,arıza lambası uygun olmayan hava-yakıt karışımından yanar.kısaca anlatmak isterdim ama biraz uzun olacak:

Öncelikle doğru yapılmış bir lpg kalibrasyonu ve ince ayarı sonucunda hava-yakıt karışımından kaynaklı arıza lambası yanmaz,birkaç bin kilometre kullanımdan sonra yanarsa bilin ki ya enjektörler kirlenmiş yada filtreler tıkanmaya başlamıştır.Tek lambda sensörlü araçlarda zirkonyum dioksit malzemeden yapılmış narrow band lambda sensörü vardır,ideal karışım olan 14.7/1 AFR de (benzin-lpg farketmez) 450 milivolt gerilim üretir,fakir karışımda ürettiği voltaj düşer,200 mv ve altında(AFR yaklaşık 17/1) arıza lambasını yakar,karışım zengine geçtiğinde voltaj yükselir,800 mv ve üzeri(AFR yaklaşık 12/1) voltajda arıza lambasını yakar,600 mv ve üzeri zengin karışımdır...karışım hep 450 mv da kalmaz elbet,hızlanma ve yüksek yük konumlarında 600 mv ve üzerine çıkar ancak ecu yük konumunu algıladığından arıza lambasını yakmaz.normal koşullarda karışım tutmuyorsa lambayı yakar.Çift lambda sensörlü araçlarda ilk sensöre ilaveten katalizör çıkışında titanyum lambda sensörü vardır,ısıya duyarlı çalışır,ecu dan aldığı 5 voltu ısı miktarına göre 1-5 v arasında ecu ya geri gönderir,karışım fakire düştüğünde katalizör soğuyacağından ecu ya dönen voltaj düşer,zengine geçtiğinde yükselir ve yine birinci sensör gibi değerler norm dışına çıktığında arıza lambasını yakar.Bazı ecu larda karışım normale geldiğinde arıza lambası söner,bazılarında bir defa yanarsa sönmez,arıza tesbit cihazıyla söndürmek gerekir...
    Hemen hemen her lpg ayar programında lambda diye bir bölüm vardır ama kimse montajda lambda sensörüne bağlantı yapmıyor,ayar yaparken sadece otomatik kalibrasyon yapıp tamam diyor ama o motor herhangi bir yük-devir bandında mutlaka hatalı karışıma düşüyor.bunun tek çözümü aracın lpg otomatik kalibrasyonu yapıldıktan sonra lap top ile yola çıkıp lambda sensörünüde takip ederek her yük-devir bandında norm dışı bölgeleri ince ayar ile düzeltmektir.dükkandan çıkmadan rastgele map ile oynamak tesadüfen bir çözüm olabilir,çoğu zamanda olmaz.
    Lambda voltajını basit bir voltmetre ile takip edebilirsiniz,önceki aracımda sensörden içeriye iki kablo çekmiştim,voltajı istediğim zaman takip edebiliyordum ve LPG servisinin başına ekşiyip yol ayarına çıkıyorduk,voltmetre önümde tabi...6500 devire kadar her yük konumunda aracı kullanıp karışım voltajına göre ince ayar yaptık ve arıza lambası diye bir sorun kalmadı...istediğim zaman voltmetreyi bağlayıp son durumu izleyebiliyordum. sonuç olarak lambda sensörü takip edilmeden yapılan ayar tesadüfi ayardır,arıza lambasını yakmasa bile yanlış yerlerde biraz fakir veya zenginde kalarak performans ve yakıt kaybına sebep olur...

12. oskanush

oskanush Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    782
    Ad Soyad:
    Özkan ANDAÇ
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Sonata 3.3 V6 (2006-2010) NF
    Sevgili Aslan7333,

Lambda sensörleri, işlevleri, çalışma prensibi vb..

"Teknik bir konunun açıklanmasına örnek" gösterilecek bir anlatım.

Kendi adıma çok teşekkür ederim.

Forumdan çok şey öğreniyoruz.

13. salihkocakaya

salihkocakaya Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    2007 era ya bende mimgas marka sirali sistem lpg bağlattım.500 km sonra ariza isiğı yandi ilk olarak yapmaniz gereken servisine gidip aracin beynini güncellemelisiniz.lpg tanimli yazilimi yüklediktten sonrada yine ariza lambasi yanarsa arabanin baska bi sorunu yoksa eğer fakir karisim diye ariza kaydi verir, bu dudumda da lpg nın enjektör memeleri tikanmıs olabilir.eğer tikali da değilse 1 ml daha genisletilmesi gerekiyor.araç ihtiyaci olan gazi dar olan enjekt,rden geçiremeyince ariza isiğini yakar. blrde benim bi sorum olacak sizlerde yakit tuketimi nasil sehir ici kaç lt yakiyor 100 km de

14. tureli

tureli Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0

diye bi cevap olmaz aslında arkadaş bi kaç cevap bulmuş cevap vermek yada vermemek sizin elinizde.bence biraz daha sakin olmalısınız.

15. hoddja

hoddja Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    ben de yeni taktırdım.LPG Atiker.obdi denen cıhazın lambayı yakmayacağı söylenmişti.hyundailer %5 hataya kadar arıza ışığını yakmazmış...
    OBDII denen cihaz işe yaramıyormu yoksa...
    carbon clean yaptırdım.aracın sesi değişti.ancak egzos doldu herhalde diye dişünürken hanım eksozu patlattı. onuda değiştirdim.iyi oldu herhaldehttps://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gifhttps://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gifhttps://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gif

16. hakanmat

hakanmat Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    benim araç 1.6 era bugun arıza lambası yanıp sönmeye başlıdı sürekli yanıp sönüyo aracın rölantısı düşük motor sıkıntılı çalışıyo silkelenme yapıyo acaba nedendir sorun ne yapmamı önenirsiniz

17. By_BuZz3r

By_BuZz3r Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    Savaş AKYILDIZ
    https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley20.gif

18. akadircaya

akadircaya Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    Abdulkadir Çaya
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.4 MPI (2008-2014)
    benimkinde de arıza ışığı yanıyor ve gösterge 12.8 lt civarında gösteriyor. Bu bana biraz çok geldi. i20 1.4 CVVT sahibiyim.

Bu Sayfayı Paylaş