Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Araçlarda Doğalgaz Kullanımı

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda ercan41 tarafından 13 Mart 2011 tarihinde açılan konu

1. ercan41

ercan41 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    ERCAN KILIÇ
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    http://www.youtube.com/watch?v=eM4tYtC4cH4
    Kocaelide doğalgaz dolum istasyonu açıldığında lpg li aracıma bende cng sistemi taktıracagım.İstanbul, Ankara, Kayserıde dolum tesısı var buralarda oturan arkadaşlardan cng kullanan varsa yorumlarınıda beklıyorum.

2. Umr

Umr Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    396
    Ad Soyad:
    Veccii
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.6 (2003-2005) LC
    İstasyonları yaygın olsa ilk ben taktıracagm

3. getz34

getz34 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    389
    Ad Soyad:
    ferhat keskin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Opel
    vay be çok iyiymiş abi kafama yattı bu cng araştıralım biraz taktırırız belki

4. getz34

getz34 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    389
    Ad Soyad:
    ferhat keskin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Opel

abi bu arada bakdım googleden gebzede cng istasyonu var olarak gözüküyo ben mi yanlış bakdım

5. ercan41

ercan41 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    ERCAN KILIÇ
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    Maltepede varmış ama kalktımı bilmiyorum.Birde belediyeler kendi otobuslerı ıcın kurmuşlar bu dolum istasyonlarını halka açıkmı bilmiyorum.Kocaelı beledıyesınde de var ama halka acık degıl.
    LPG den bıle %40 tasarruflu ve arjantın, pakıstan gıbı ulkeler kullanımda onde gelırken bız hala benzıne mazato mahkum bırakılıyoruz.Hem cevreye hem cebe hem ekonomıye yanı her yonden mukemmel bır yakıt.Yanlız depolanması yanı tankın aracta yer kaplama gıbı bır sorun var ama buda argeyle aşılır dıyorum.
    http://www.ekolpg.com/cng_dolum_istasyonu.html

Düzenleyen : ercan41

6. Onur-d

Onur-d Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    36
    Ad Soyad:
    Onur Dursun
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    bende nisan ayında lpg taktırıcam, bu cng faaliyete gecse dırek onu takardım

7. ercan41

ercan41 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    ERCAN KILIÇ
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    Fırsatını bulunca başkana sorucam bu dolum tesisini kullanma konusunu
    halka acık olsun veya halka acık bı tesıs daha kurulması yonunde
    dıleklerımı ıleteyım bakalım ne dıcek.

8. Onur-d

Onur-d Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    36
    Ad Soyad:
    Onur Dursun
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
  9. mursel_balci

mursel_balci Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,786
    Ad Soyad:
    Mürsel
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sonata 2.4 (2006-2010) NF
    ben bu işi biraz araştırayım. daha öncedende bakmıştım. ama üstüne fazla düşmemiştim. haberde dediğine göre basit bir aparat ile evden bile dolum yapılabiliyor. beni kombi balkonda evimde birinci katta. 10 metrelik bir aparat yaptırıp kendim bile doldururum. tek sıkıntı uzun yolda olur. ondada benzin kullanırız. bu sistemi neresi takıyor acaba? lpgli araçlar için dönüşüm maliyeti nedir bilen varmı?

10. Onur-d

Onur-d Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    36
    Ad Soyad:
    Onur Dursun
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    ben bıraz arastırdımda suan ıcın erken 3 seneden once yaygınlasmaz bence ve evde dolum falan hıkaye yuksek basıncla dolduruluyormus evdekı sıstemın basıncı nekıhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley1.gif

11. getz34

getz34 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    389
    Ad Soyad:
    ferhat keskin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Opel
    DOĞALGAZIN OTO YAKITI OLARAK KULLANILMASININ AVANTAJLARI-DEZAVANTAJLARI? DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE DURUM?
    Doğalgaz dünyada hem çevreci, hemde ekonomik olması nedeniyle özellikle tercih edilen, teşvik edilen alternatif bir yakıt. Azalan petrol arzı, artan fiyatlar doğalgaza yönelimi hızlandırmıştır.
    Ülkemizde ise çevreci özelliklerinden ziyade ekonomik sebeplerden ötürü alternatif oto yakıtı olarak kullanılmasına yönelik yoğun bir talep yaşanmaktadır. Bu talebe kısa sürede cevap verilmesinin önünde bazı engeller mevcuttur.

Bu engellerden birincisi ve en önemlisi oto yakıtı olarak kullanılacak doğalgaza getirilen haksız ÖTV’ dir. Öncelikle bu ÖTV’ nin kaldırılması gerekmektedir.
    İkinci engel doğalgaz istasyonlarının kurulum maliyetlerinin yüksek olması ve sözkonusu ÖTV nedeniyle istasyona yapılacak yatırımların amortisman süresinin uzun olmasıdır.
    Ekonomik yakıt kullanmaya hazır büyük bir müşteri potansiyeli var, fakat bu araç sahiplerinin ikmal yapabileceği istasyonların açılmasını engelleyen ekonomik zorluklar var.
    Sözkonusu haksız ÖTV’ nin kaldırılmasıyla oto doğalgazın önündeki engeller kaldırılmış olacak ve petrol türevleri içerisinde en temiz ve en çevreci bir yakıt olan doğalgazın hızlı bir şekilde hayatımıza girmesi mümkün olacaktır.

CNG (SIKIŞTIRILMIŞ DOĞALGAZ) HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

DOĞALGAZ DOLUMU NEREDE YAPABİLİRİM?
    Şu anda Ankara’ da 1 tane CNG dolum istasyonu var. İstanbul’ daki 3 istasyon kapandı. (Bayrampaşa' daki istasyon geçenlerde yeniden açıldı). Doğalgaz dağıtım işlerinin özelleştirmeleriyle birlikte dolum yapılabilecek istasyon sayısı artacak. Şirketimiz yabancı ortağımızla birlikte 20 ilde CNG istasyonu açacak.

ARACIM LPG’ Lİ, DOĞALGAZA DÖNÜŞTÜREBİLİR MİYİM?
    LPG’ li aracın sadece RAIL-ENJEKTÖRLER ve ANAHTAR gibi elemanları kullanılabilir. Onun dışındaki Tank, borular, regülatör değişecek. CNG 250 bar basınçta GAZ olarak depolanır. 30 Bar’ lık LPG tesisatı bu basınca uygun değildir.

ARACIMA KAÇ LİTRELİK TANK KONABİLİR? NE KADAR GAZ ALIR? KAÇ KM YAPAR?
    Standart 60 lt. LPG tankı konabilen bir araca 70 Litre CNG tankı monte edilebilir. Dolu LPG tankıyla, dolu CNG tankı yaklaşık aynı ağırlıktadır. Çünkü LPG sıvı olarak depolanırken CNG gaz halinde depolanmaktadır.
    CNG tankına 200 Barda dolum yapılacak olursa 14-15 M3 CNG depolanabilir.
    Depolama /Sıkıştırma oranı 1/200’ dür. Yani 60 Litre CNG tankı 200 Barda 12M3 CNG alır.
    Standart 100 HP bir araç ortalama olarak 100 Km de 7 M3 civarında bir tüketimle 180 km civarında yol yapılır.

DOĞALGAZ DÖNÜŞÜM MALİYETİ NE KADAR?
    Karbüratörlü araçlar 1.000,-YTL, Enjeksiyonlu araçlar 2.000,-YTL civarında. CNG tankı, regülatörü ve tesisatı daha pahalı.

YAKIT TASARRUFU NEDİR?
    Bugünkü fiyatlarla 100 Km. de 10 Litre benzin tüketen bir aracın yakıt giderleri
    BENZİN : 32,-YTL
    LPG : 22,-YTL
    DİZEL : 20,-YTL
    CNG : 11,-YTL civarındadır.
    Ortalama olarak CNG’ li araç LPG’ nin yarısı, benzinin ise üçte biri oranında bir yakıt tasarrufu sağlar.

CNG DÖNÜŞÜMÜ MALİYETİNİ NE KADAR SÜREDE AMORTİ EDERİM?
    LPG’ de bugünkü fiyatlarla ayda 1000 km yapan sıralı sisteme sahip bir araç 16 ayda kendini amorti etmektedir. CNG’ de dönüşüm maliyeti daha yüksek olmasına rağmen, daha ekonomik olması nedeniyle amortisman süresi 10 ay olmaktadır.

CNG DOLUM İSTASYONU MALİYETİ NEDİR?
    750 M3/Saat kapasiteli bir CNG istasyonun maliyeti 200.000,-EURO civarındadır.

Yakın bir zaman içerisinde oto doğalgazın önündeki engellerin kaldırılmasını bekliyor ve 2A olarak “Gelecekte de yaşanabilir bir çevre” ye katkıda bulunmak için üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye hazır olduğumuzu belirtiyoruz.

<span ="Apple-style-span" style="font-family: Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif; font

12. sfzb67

sfzb67 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    20
    Ad Soyad:
    Serkan BOZKAYA
    Yaşadığınız Şehir:
    3-AFYONKARAHİSAR
    Haber Videosu
    [tube]http://www.youtube.com/watch?v=eM4tYtC4cH4[/tube]

13. huyndaimurat

huyndaimurat Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    ben varım arkadaş................
    olsub bitsin bunuda yapalım....
    doğalgazın fiyatı artıncada su ile gidenini yaparlar onuda taktırırız............
    yeterki dünyadaki olası alternatif tüm enerji kaynaklarının hepsinde en pahalı ülkemiz olsun....birinciliğin kötüsü yöneticinin ..ötü olmaz!!!!!!!!

14. huyndaimurat

huyndaimurat Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    video'yu seyrettim...kesinlikle ve kesinlikle hainlik bu mevcut durum..........
    bu kadar kendi insanını üzen başka ülke varmıdır acaba.offfffffffff kural dışına çıkacam biraz daha konuyu incelersem.........

15. emre_1453

emre_1453 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    Emre CANLI
    Yaşadığınız Şehir:
    14-BOLU
    Şu an Ankara Büyükşehir Belediyesinin EGO otobüsleri hep CNG yakıt ile çalışıyor.Aslında ülkemizin heryerindeyaygınlaşsaçok güzel olur.Hem yakıt tasarrufu açısından hem de havaya verilen CO2 azalsa ne güzel olur...

16. vosvosist

vosvosist Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    her şey yazılmış fakat 250 bara dayanlıklı deponun yaklaşık 200 kg gelecegi ve bunu hangi aracın nasıl taşıcagı ve sadece depo ve yuksek basınc yuzunden vaz gecildiyini kisacası hayel

17. mursel_balci

Alınan Beğeniler:
    6,786
    Ad Soyad:
    Mürsel
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    http://www.gasfill.com/bu adreste kompresör vasıtasıyla evlerden dolum yapılabileceği belirtiliyor. bence hayal değil. yurtdışında yaygın olarak kullanıldığı çeşitli sitelerde yazıyor. ülkemizde de yaygınlaşırsa çok iyi olur. tabi buna göre devlet bu sefer doğalgaza da zam yapmazsa tabi.

18. mursel_balci

Alınan Beğeniler:
    6,786
    Ad Soyad:
    Mürsel
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
  19. EgeTim

EgeTim Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Mürsel bizim ülkemizde daire içi tesisatların hepsi bina içi kolonların da %80 i 21mini barda çalışır (ağızla üfleme basıncı) bazı binalarda merkezi sistemle ısınan vs. binalarda 300ml.bar basınç vardır fakat dairelere regulatörle 21mini bar olarak verilmektedir. bina içine sayaç takamıyacağımaza göre evden doldurmak sadece bir hayal...

20. mursel_balci

Alınan Beğeniler:
    6,786
    Ad Soyad:
    Mürsel
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    zaten direk olarak hortumla doldurulmuyor sanırım. bir makina tarzı bir şey var ve anladığım kadarıyla kompresörle yüksek basınç oluşturuluyor.

Bu Sayfayı Paylaş