merhaba forumdaşlarım.kaç aydır bu sorun kafamdaydı ama hep geçiştiriyodum artık bir çözüm bulmaya karar verdim.ön farların aydınlatması çok yetersiz gece ısık olmayan yerlerde önümü görmem imkansız kısalarda aynı uzunlarda.ampul güçsüz dediler gidip 50 tlye osram nihgtbraker plus aldım(%90 fazla aydınlatma yazıyor üstünde) farları da ayarlattım ama yine değişen bir şey olmadı karanlık yerlerde çok sıkıntı yaşıyorum yolun basını sonunu çukur tümsek hiç bir şey göremiyorum. ne tavsiye edersiniz bana neden aydınlatmıyor bu farlar.sis lambası mı taktırsam ek olarak faydası olur mu?
sis lambasi taktir eger yoksa tabii ama sis olmadigi zaman sisleri acmak yasak benim bildigim. Lamba tam yuvasina oturdumu ? farin reflektörü temizmi ? Akü kac yasinda ? ve düzgün sarj ediliyormu ? alternatör denilen parcayi bir ölcmeni tavsiye ederim.
reflektörler temiz hocam akünün yaşını bilmiyorum ama çok eski değil aracın elektirk sistemiyle ilgili hiç bir sorun yaşamadım.alternatörle ilgili bir problem oldugunu zannetmiyorum.ama bir de şöyle bir şey var uzunları yaktığım zaman çok ilerdeki 6 7 metre yükseklikteki trafik levgalarını bile aydınlatıyor.ama yolu hiç aydınlatmıyor.farların ayarsız oldugunu düşünecem ama adam iki kere lazerli sistemle bilgisayarla ayarladı yine değişen bir şey olmadı ama
eger farlarin ici temiz ve camlari hala parlak ise geriye kalan iki sey var yazdigim gibi. ya lambalar yanlis takildi yuvasina yada yeterince ceryan gelmiyor lambalara. bunlari kendin cok basit kontrol edebilirsin. multimeter varsa lambaya takilan fisi ölc bakalim kac volt geliyor.
1-Far ayarı bozuk (yaptırmışsın ama iyi yaptılarmı acaba) 2-farın içi veya camı kirli olabilir. 3-Aracınızda far yükseklik ayarı varsa o ayar sıfırda durmalı.3'te durursa havayı gösterir... 4-far ampülünü narva nın 100/90 vatt olanından kullan(sarı ışık) benim aracımda bu ampül var gerçekten çok farkediyor... Tam beyaz veya hafif beyaz veren çakma ampülleri bende denedim uzun yolda karanlıkta önümü göremediğim için yolda durup değiştirmiştim.osram nigtbraker inde bu ampüllerden pek farkı yok resmen uzun yolda sadece tabelaları gösteriyordu taktığım beyaz ışık ampüller markasıda mtec ti attım çöpe Düzenleyen : hyundaı_era_06
Arkadaşım ne yapsan çözüm yapmaz nedeni farların ta kendisi.. ampülle pek ilgisi yok yani farların temiz olsa zaten geriye ampül kalır.. Farlarını açtırıp yada becerebilirsen sen açıp içini temizliyceksin sonra dışını temizliyceksin zaten içini temizledinmi görüceksin farın tasından 20 yılın pisliği çıkıcak kapattınmı farı farının içi ışıl ışıl fabrikadan ilk çıkdığı günkü gibi olucak birde dışınıda temizledinmi kaliteli iki ampül takdınmı önünü fabrikadan ilk çıkdığın günkü gibi görürsün.. yalnız far açıp kapamak dikkat ister hava alırsa far yaptığına değmez devamlı buhar yapar bu sefer.. birde görüşünü en üst kademeye çıkartmak istiyorsan farlarını açıp tamizletip açmışken mercek uygulaması yapıp xenon far takabilirsin o zaman görüşün muhteşem olur...
cevaplarınız için çok sağolsun arkadaşlar @Giga dediğin gibi farlara gelen voltajı ölçtürecem bi bakalım sorun var mı orda @hyundaı_era_06 valla dediğin gibi far ayarını kaç kere ayarlattım ama değişen bir şey olmadı.dediğin narva 100/90 vatt ampulü deneyebilirim ama bu osrama da öğrenci halimle 50 tl para verdim koyar valla adama kullanmadan çöpe atmakhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.giföyle ışığı beyaz olsun gösterişli olsun diye bir kaygımda yok ben önümü göreyim sadece yeter bana. @panzer haklı olabilirisin hocam aklıma geldi benim de hatta açacaktım farı ama tırnaklı falan bir şey şimdi kırarım falan başıma iş almayım dedim.dışardan baktığın zaman temiz gibi gözüküyor ama kaç senelik araba sonuçta mutlaka kirlenmiştir.olmadı ustaya söktürüm temizleteyim bi farları.mercek uygulaması da benim farlara olmaz çünkü farlar dalgalı yani düz cam değil. ama sis farı taktırmakta aklımın bir köşesinde görüşün yetersiz oldugu hava koşullarında faydası dokunur.
öyle göründüğüne bakma biz 2007 model jettanın farı açdık temizletmeye dışardan bakdınmı dışıda içide tertemiz duruyor bir açdık usta bem beyaz bezi bir vurdu bez kap kara oldu 4 senelik araç bile o haldeyse seninki nasıldır.. bende düşünüyorum benimkini açtırıp temizletmeyi.. bu işi yapan yerler var riske girme 50 tl ye 100 tl ye yerine bağlı yapıyorlar onlar işlerini biliyor zaten bir sürü far açıp kapıyorlar.. farların dalgalı ise dış plastiğinden söz ediyorsun herhalde pleksi ile onu dümdüz olanını takıyorlar.. kaliteli bir valeö mercekde alırsan 20-30 tl ye satılıyor güzel bir xenon kit iyide bir far ayarı önünü normal fabrika çıkışından bile on kat iyi görürsün ömürlükde kaliteli iş olur.. Düzenleyen : panzer
bu dediğin pleksi ve mercekli xenon çok iyi olur aslında hocam ama bu işi hakkıyla yapacak yer kim bilir ne kadar para ister.bu işin toplam maliyeti hakkında bir fikriniz var mı acaba?
far işleri yapan yerler var siteleride var onlara mail çekerek yada tel açarak gerekli bilgileri alabilirsin.. istanbulda far açıp iç dış temizlik yerine göre 50 ila 150 tl arasında değişiyor.. mercek 30 tl bir şey onu sende alırsın dışardan adamın merceği fara yerleştirmesi tamamen istiyceği işçiliğe orantılı şimdi ona şudur budur diyemem bedavada yapabilir 50 tl de alabilir 100 tl de alabilir hiç bilgim yok o konuda.. bunun dışında o düz pleksi kabı ne kadara yaparlar hiç bir bilgim yok açıkcası ama çok pahalı olucağınıda sanmam..
fisleri oksidasyon olabilir o kadar zaman sonra, eger olmussa temizlemek veya degistirmek lazim. farlarin ic temizligi öyle cok zor degil, ön pleksi cami cikarmadanda temizliyebilirsin. fari yerinden sökeceksin, lambalarin hepsini cikar ve evde cok sicak olmayacak suyu icine doldur ve calkala (fari). birkac defa böyle yap sivi bulasik deterjani ile daha güzel temizlenir. sonra durulama yap hic köpük kalmiyacak icinde. son durulamada sicak suyu bulasik makinalarina konan sivi durulayici ile karistir. farin icini iyice durula ve suyu dök. cabuk kurumasi icin fön aletini cok sicak olmayacak sekilde deliklere daya iyice kurut. toplam 10 dakikani alir bu islem ve kesin cözüm saglar eger farlar icten tozlanmissa.
farlara röle takviyesi yaptırabilirsin .100 watt ı 120-130 watt a çıkarır.fazla da tutmaz.max 15-20 tl.isterseniz deneyin.
dediğim narva ampülün çifti 10 tl gibi birşey,gerçekten farkı görürsün şaşmazda sanırım 10.skda günay otodan almıştım
@panzer anladım hocam araştıracam dediklerinizi teşekkürler yardımlarınız için @Giga dediğiniz yöntem farın camını sökmektense farı komple söküp yıkamak daha kolay geldi havalar düzelsin biraz dediğiniz yöntemi uygulamaya çalışacam teşekkür ederim yardımlarınız için @werwer hocam farlarda röle var zaten buna rağmen aydınlatması çok yetersiz @hyundaı_era_06 teşekkür ederim abicim baska çözüm bulamazsam önerdiğin ampulü denerim sağolasın Düzenleyen : kartal90