Selamın aleyküm bende hyundai excel 1994 model araç var ve aracım çok aşırı yakıyor ben buna bi çözüm bulamadım 1 depoda 180 km çok zor gidiyor gaz ayarı yaptırdım bakımını yaptırdım bi sıkıntısı yok diyor tamirci başka sebebi olabilirmi acaba
deponuz 2,5 lt pet şişeylemi doluyor. Biraz teknik bilgi verseniz iyi olur... Aracınız otomatikmi, depo kaç litre, litre kaç tl'den alıyorsunuz gibi...
şimdi bir kabaca hesap yapalım 93 TL'den daha fazlaya dolması lazım bence tank zira sizin tank 27,76 LT ile doluyor ama normalde tank 33lt felan almalı diye biliyorum. siz 27,76 LT ile 180 km gidiyorsunuz yani 100 km'de 15lt tüketiminiz 15lt X 3,35 = 0,50 krş yakar. Otomatik olsaydı aracınız çok değil ama biraz fazla yakıyor derdim. Ama manuel için evet çok yakıyor.
Aracınız muhakkak bakımlıdır, hava filtre, akış vs boğaz kelebeği gibi bakımlar da yapıldımı kontrol ediniz, lpg filtresi vs boru kaçak kontrol ediniz özellikle tank vs (Pejo 307 vardı bende depodan kaçırıyormuş bir usta farketmişti) .
Bunlara hiç baktırmadım sizin önerebileceğiniz biyer varmı ben izmitte oturuyorum ona göre gidip göstereyim
yetkılı bır lpg servısıne gıdın ıs gorur kaçak testınde cıkmazsa ayar konusunda yardımcı olurlar. aracınız cok yakıyor evet. Ortalama o tanklar 33-35lt falan alıyordu dıye bılıyorum bende. szınkınde az almıyordur ama ufak bır kacak varsa 3-5lt yı ordan yıyordur zamanla. cok kısık olmasıda ıyı degıl cok acık olmasıda her kosulda yakar.
fabrika verisi 6,6 litre / 100km lpg olsa 10 litre yakmalı, 5 litre daha fazla yakıyor, yakıt sarfiyatını etkileyen çok etken var, lastiklerden el freni ayarından bujilere kadar, işin içine birde lpg girince içinden çıkılmaz bir hal alıyor, demek istediğim excel gibi bir otomobilde bu problemi çözmeye kalkışmak gereğinden çok pahalıya gelebilir. Dikkatli ve somut adımlar atmak gerekiyor. hava filtresi temiz mi? basınçlı hava ile temizlemek yetersizdir belli aralıklarla filtreyi komple değiştirmek gerekir lakin lpg ayarı karbüratörlü eski birçok otomobilde hava filtresine restrictor takılarak yapıldığından filtreyi değiştirirken lpg ayarı komple bozulabilir. restrictor takmak kafa bulandırmasın bildiğimiz hava girişi kısıtlaması bu, usta alır böyle koli bantı falan sarıyorlar işte filtreye içeri fazla hava çekmesin karışım zengin kalsın diye. Filtreye bakmak lazım Bujilerin tırnak araları açılmış olabilir neticede kıvılcım verimi düşer fazla yaktırır lpg ile bakır buji 10000km sonra 1.1mm lik buji pasosu 1.5mm oluyor sonra eksozdan o biçim yarısı yanmış yarısı yanmamış gaz kokusu salar yakamıyor gidemiyor haliyle basıyorsunuz gaza sonuç felaket sarfiyat sonra indüksiyon bobininin ve buji kablolarının sağlığı yerinde mi? lastik havaları inik olmamalı, eksozda, spiralde ve manifoltta delik kaçak olmaması lazım, lpg borularında kaçak olmaması lazım. debriyajda kaçırma varmı? motor devri tekerleklere aynen gidiyor mu? sıyrılmış debriyaj çılgınca yaktırır. frenlerde sıkışıp bırakmama gibi bir problem varmı? son zamanlarda el freni ayarı yada balata değiştirdiniz mi? çok sinsidir bu olay kolay belli etmez kendini frene fazla basmadan bir 3-5km yol gidip disklere kampanalara el sürmek gerekir eğer ateş gibi sıcaksa durum kötü, birazcık az miktar illaki ısınır ondan birşey olmaz motor aşınması ne alemdedir? silindirde yeterli kompresyon ve sağlıklı segmanlar, güzel dört tane piston ve çizilmemiş kaymak gibi silindirler olmalı neticede bunları göremeyiz ama hepsi şuradan biraz anlaşılır: motorun çekişi gücü iyi mi? yağ sarfiyatı? eksoz dumanı? e tabi ki lpg ayarı gözden geçirilmesi lazım