Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

aracı cihaza bağlama

'Araç Diagnostik / Araç İletişim / OBD Sistemleri' forumunda çaykara tarafından 29 Mayıs 2013 tarihinde açılan konu

1. çaykara

çaykara Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Ad Soyad:
    Sinan KUZU
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Elantra (2001-2006 ) XD-XD2
    arkadaşlar yetkili serviste aracımı arıza tespiti için cihaza bağlanmasını talep ettim.5 saat sonra aracımı almam için çağırdılar. Hiç bir arıza ve problemin olmadığı söylendi. bende ön göğüste bir kaç lamba ve dijital klima lambalarının yanmadığını söyledim. servisteki arkadaş cihazın bu tip arızaları göremediğini söyledi. sizce doğru mu söylüyor. bu cihaz neleri görebiliyor. bir bilen aktarsın lütfen...

2. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,971
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  3. blackdesign

blackdesign Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    41
    Ad Soyad:
    Erman PEHLİVAN
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç arız atespit cihazları satışında aktif olarak çalışmıştım..

Araç arıza tespit cihazları orjinal üretici tarafından üretilenler (sadece ilgili marka grubuna bakarlar) veya universal olarak tabir edilen, birden fazla markaya bakabilen cihazlar olarak iki ayrı grupta toplayabiliriz.

Hyundai için orjinal yazılım yani hyundai tarafından üretilen cihazın markasını bilmem ama, Mercedes, Audi, BMW, Opel gibi markaların kendi arıza tespit cihazları bulunuyor. Bunların haricinde de Universal olarak bir çok markanın arıza tespit cihazı bulunuyor.

Eski çalıştığım şirket, Launch marka çin malı bir ürün pazarlıyordu.. Zamanında programın türkçeye çevrimi ve Türkiye Distribitörlüğünü yapan firmanın önde gelen elemanlarından biriydim.. Herneyse, kısaca ürün görseli şu şekilde;

Bu ürünlere diagnostik ürünler deniyor. Genel olarak yapabildiklerini sıralarsak;

Motor arıza kodlarını kod olarak değil, açıklamaları ile birlikte söyleyebilir,
    Aracın elektronik olarak far, sinyal, silecek gibi donanımlarını açıp kapatabilir,
    Silindirleri kullanıcı isteğine göre iptal edebilir, durdurabilir veya teker teker çalıştırabilir,
    Airbag arıza kodlarını okuyabilir,
    airbag arıza lambalarını söndürebilir, (arıza giderilmezse lamba tekrar yanar)
    Motor arızalarını okur ve OBD Check gibi motor arıza ışıklarını söndürür, (arızalı parça değişmezse lamba tekrar yanar) vs.
    Aracın orjinal kilometresini okuyabilir,
    Harareti görebilir,
    Yakıt emisyonu hakkında anlık oalrak yaktığı benzin, aldığı hava, oluşturduğu karbondioksiti ölçebilir.
    Camları indirip kaldırabilir vs. vs...

Saymak uzun sürecek. Genel olarak bu şekilde bir sürü işe yarayabilir.. Örneğin ABS lambanız yanıyor. Tamircinize gittiniz. Adam bu cihazı bağladı, ABS sağ ön hız sensör arızası diye arıza okuyor cihaz. Tamirci de hemen o parçayı değiştiriyor, ABS arıza lamba sıfırlıyor, size aracı teslim ediyor..

AIRBAG lambanız yanıyor, araca bağlıyor bu cihazı, sol ön koltuk emniyet kemer fişeği arızalı diyor cihaz. Tamirci tamir edebiliyorsa ediyor, edemezse sıfırı ile değiştiriyor, lambayı sıfırlıyor cihaz ve siz yolunuza devam ediyorsunuz..

Motorunuz tekliyor, nedenini kimse bulamıyor.. Rolanti tutmuyor ve araç 3.000 Devir üstüne ne yaparsanız yapın çıkmıyor. Bağlıyorsunuz bu cihaza, MAF sensörü arızalı, Hava debimetresi çalışmıyor, 3.silindir arızalı.. Tamirci önce debimetreyi değiştiriyor, sonra MAF sensörünü temizliyor, 3.silindirin bujisi veya enjektörüne bakıyor.. çalıştırıyor arabayı tamir ediyor.. Kısaca, göğüslükte lamba yanmıyor demez araç.. Diyebilen cihazlar vardır ama genel olarak daha çok Elektronic Control Unit 'inizdeki verileri okuyor, size söylüyor.. Eve bitane alayım demeyin, tamirci değilseniz kırk yılın başı kullanacağınız bu cihaza en az bi 5.000 TL kaçırırsınız. :D Yanlış anlaşılmasın resmi bildiğim cihazdan verdim reklam gibi bir amacım yok. Sadece cihazı çok iyi tanıyorum biliyorum diye bu cihazdan örnek gösterdim. Zaten o firmadan ayrılalı 3 sene oluyor heralde.

Ama tabi şu da var, sadece OBD arızalarını kod olarak okuyabilen, motor arıza ışıklarını söndüren cihazlar da yok değil. Bu viraz profesyonel bir ürün.. Mesela sadece iarbag arızası için üretilmiş cihazlar da var.. Hani böyle bu uzun mesajda bile anlatılacak kadar az kapsamlı bir pazar değil bu arıza tespit cihaz pazarı.. O yüzden çok detaya girmemek lazım.

Yardımcı olabildiysem ne mutlu.

Duygu, çaykara, Erhan D. ve 1 kişi daha bunu beğendi.
  4. dincercolak

dincercolak Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    86
    Ad Soyad:
    Dinçer ÇOLAK
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.5 CRDI (2003-2005) LC
    benim aracı bağladıklarında, sadece krank mili pozisyon sensöründe arıza sinyali vermişti. Üzerine düşmedim. Şimdi konuyu görünce aklıma geldi, büyük bir sorunmudur bu, acil halledilmesi gereken bişeymidir. Bu sensörü ***Yasaklı*** da 80tl ye gördüm. Alırsam eğer herhangi bir motorcu takabilir mi, servise mi gitmek gerekir acabaa.

5. blackdesign

blackdesign Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    41
    Ad Soyad:
    Erman PEHLİVAN
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Krank mili sensörü önemli. Direkt olarak krank milinin bulunduğu pozisyonu ECU 'ya iletiyor. Dolayısıyla kontak açıldığında ECU 'nun motordan aldığı ilk verilerden biri denilebilir. Ateşleme yapana kadar pistonlardan gelecek olan hangi pozisyonda ateşleme yapacağını belkide bu sensörle anlıyor olabilir. Emin değilim. Bence 80 TL ise değiştirilmesinde yarar olabilir. Yerini tam olarak bilmiyorum ama, evde bilgisayarımda bir program vardı.. O program hangi sensör nerde yerini gösteriyordu.. Akşam unutmazsam bakar yazarım.

dincercolak bunu beğendi.
  6. canhakan

canhakan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    485
    Ad Soyad:
    Can Hakan TEMİZ
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.2 MPI (2014-2020)
    Hep hayalimdi böyle aletlerimin olması bişeyleri tek basıma yapabılmek gıbı pahalıymıs bayagı.Verdiğin bilgiler ıcınde cok tesekkurler.

7. blackdesign

blackdesign Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    41
    Ad Soyad:
    Erman PEHLİVAN
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Rica ederim.. Ama profesyonel alet bunlar.. Tamirci olsam, dükkanıma takım taklavattan önce ilk alacağım alet budur..

8. canhakan

canhakan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    485
    Ad Soyad:
    Can Hakan TEMİZ
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    Mesela piston iptal edebilmek nasıl bı durum yanı araba 3 sılındır olmasımı ıstenıyor ?

9. blackdesign

blackdesign Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    41
    Ad Soyad:
    Erman PEHLİVAN
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araçtaki enjektör veya bujileri test ediyorsunuz.. Daha anlaşılır bir cümle oldu sanırım. Yani ben tek tek enjektörleri iptal edip aracın çalışmasını nasıl değiştirdiğini görmüştüm, kafamda kalmış yazayım dedim. İPtal etmesinin ne yararı veya ne faydası var tamirciye bilmem.. Ama yapabiliyor cihaz.

İptal etmek derken o anlık tabi... Yanlış anlaşılma olasın.. 3. silindiri iptal et diyorsunuz cihaza, araç başlıyor teklemeye.. O menüden çıktığınızda düzeliyor yine araç.. Komple ömrünü 3 silindirle geçirmiyor. :D

10. canhakan

canhakan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    485
    Ad Soyad:
    Can Hakan TEMİZ
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    Bende onu merak ettım nasıl olur dıye :) cok ekonomık olurdu HEMI motorları bilirsiniz belkı 4 +4 yapıyor guc ıstedıgınde ne guzel oldurdu :D

11. blackdesign

blackdesign Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    41
    Ad Soyad:
    Erman PEHLİVAN
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Yakıt daha fazlalaşır ama bence. :) Hem bildiğim kadarıyla yumurta kasalarda 3 silindirli olanlar vardı. :D

12. canhakan

canhakan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    485
    Ad Soyad:
    Can Hakan TEMİZ
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    Yok yahu yumurtalarda 3 sılındır hıc duymadım ama eskı dızeller 3 tü işte.

13. dincercolak

dincercolak Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    86
    Ad Soyad:
    Dinçer ÇOLAK
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    admire dizeller 3 silindir. Başka varmı hyundai serisinde bilmiyorum.

14. dincercolak

dincercolak Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    86
    Ad Soyad:
    Dinçer ÇOLAK
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Eğer bakıp söyleyebilirseniz çok memnun olurum gerçekten. Belki de hiç motorcuya götürmeden kendimizin de sök tak yapabileceği bir konumdadır. Bende araştırıyorum nette fakat somut bir resim yada şema bulamadım henüz.

15. çaykara

çaykara Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Ad Soyad:
    Sinan KUZU
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    arkadaşlar, konuyu başta açtım ama esas sıkıntım fazla yakıt sarfiyatımdı. Aracım lpg li ancak 2 aydır benzinde çalıştırıyorum. Ecu yu aküyü sökerek sıfırladım hani yakıt hava karışımını tekrar hesaplasın diye. Ama göstergede 10.6 lt altına düşmedi zıkkım. Servise onun için gittim ama elim boş döndüm. Cihazdan bu karışım oranları ile ilgili bir çıktı alabilirmiyim dedim. Yok dediler .ne yani bukadar kapsamlı bir cihaza bir printer bağlanamıyor mu?

16. blackdesign

blackdesign Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    41
    Ad Soyad:
    Erman PEHLİVAN
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Benim resmini gösterdiğim cihazda dahi dahili printer var.. Onu da geçtim, git bir egzos ölçüm merkezine, orası bile verir egzos gazından sana ölçümleri.

17. PIRPIRALİ

PIRPIRALİ Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    7
    Ad Soyad:
    ali yıldız
    Yaşadığınız Şehir:
    77-YALOVA
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    arkadaşalar benimde abs ışığı yandı. ne yapmam gerekiyor ...

18. çaykara

çaykara Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Ad Soyad:
    Sinan KUZU
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    egzos gazı ölçümlerinden motorun hava ve yakıt karışım oranlarını görebilirmiyim

19. blackdesign

blackdesign Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    41
    Ad Soyad:
    Erman PEHLİVAN
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Hayır, ama kısmen çiğ atılan benzini, veya yakıyor diyorsan çok fazla yaktığı için Co3 oranının fazlalığından anlayabilirsin.

çaykara bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş