Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Araç muayenesinde bunlar bulunsun!

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda era 1.5 crdi tarafından 14 Ağustos 2009 tarihinde açılan konu

  1. era 1.5 crdi

    era 1.5 crdi Kayıtlı Üye

    Katılım:
    6 Haziran 2009
    Mesaj:
    739
    Alınan Beğeniler:
    2
    Şehir:
    Türkiye
    Türkiye´de araç muayene istasyonları özelleştikten sonra 5 dakikada muayene devri sona erdi. İşte araç muayenesine giderken aracınızda bulunması gerekenler...
    Türkiye´de araç muayene istasyonları özelleştikten sonra kontroller artık özel sektöre geçti. Eskisi gibi 5 dakikada muayene olma devri de son erdi... Yeni sistemle 10 ayrı nokta kontolü yapan TÜVTÜRK yetkilileri, uygun olmayan birçok aracı da geri çeviriyor. Hatta öyle ki, araçların neredeyse yarısı ilk kontrolden geçemeyip geri dönmek zorunda kalıyor. İşte TÜVTÜK´ün açıklamasına göre araç muayenesinde kontrol edilen noktalar ve dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle:
    KONTROLÜ YAPILAN NOKTALAR

    1-Fren Tertibatı: Fren pedalından başlayarak; mekanik, hareketli, sürtünen ve esneyen her aksam elle veya gözle kontrol edilir. İlgili mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde, fren test cihazı ile aynı aks üzerinde bulunan tekerleklerin fren kuvveti sapma yüzdesi ile toplam araç ağırlığına göre fren verim yüzdesi hesaplanır.

    2-Direksiyon Sistemi: Direksiyon simidinden başlayarak sırasıyla; direksiyon mili, direksiyon kutusu ve bağlantı elemanlarıyla sistemi tekerleklere bağlayan direksiyon rot kollarının boşluk ve sağlamlıkları; elle, gözle ve boşluk test cihazlarıyla kapsamlı olarak kontrolden geçirilir.

    3-Görüş Şartları: Aracın tüm dış camları, cam yıkama tertibatları, cam silecekleri, iç ve dış görüş aynaları titizlikle kontrol edilir.

    4-Aydınlatma Sistemi: Tüm iç-dış aydınlatma, fren, gösterge, sinyal, geri vites, plaka ve sınır lambaları kontrol edilir. Uzun-kısa ve sis farlarının yükseklik ayarları cihazlar vasıtasıyla test edilir.

    5-Aks, Jant, Lastik ve Süspansiyon Sistemi:

    6-Şase ve Şase Bağlantı Parçaları: Araç gövdesinin sağlamlığı hem sürüş anında hem de olası bir kaza durumunda yolcular açısından büyük öneme sahiptir. Bunun yanında şaseye bağlanmış bir çok parçanın da sağlam ve çalışır durumda olması gerekmektedir. Bunlar; sürücü kabini ve araç gövdesi, bağlantıları, merdiven basamakları, koltuklar, alt taban, egzoz boruları, susturucular, yakıt tankı ve boruları, stepne ve taşıyıcısı, kapılar ve kapı kilitleri, yan ilave korumalar, çekici römork ve treyler çeki kaplini ile kaplin mekanizmalarının kontrolünü kapsar.

    7-Diğer Donanımlar: Pasif güvenlik sistemlerinin en önemlilerinden biri emniyet kemeridir. Bir kaza esnasında emniyet kemeri takılı olan yolcunun diğer yolculara göre hayatta kalma şansı her zaman daha yüksektir. Bu sebeple ön ve arka emniyet kemerleri ve kilit karşılıklarının fonksiyonelliği kontrol edilir. Bunların yanısıra yangın söndürme tüpü, üçgen ikaz reflektörü ve ilk yardım çantası da kontrol edilir.

    8-Gürültü Kirliliği: İstasyonlarda gürültü seviyesi kontrolleri gerçekleştiriliyor.

    9-Yolcu Taşıyan Araçlar İçin: Toplu taşıma araçlarına yönelik olarak; koltuk düzenleri, iç aydınlatma lambaları, ısıtma sistemleri ve havalandırma sistemlerinin seyahat eden yolcuların gereksinimlerini karşılayacak şekilde olup olmadığı kontrol edilir.
    10-Araç Tanımları: Trafikte seyreden araçların üzerinde taşıdıkları plaka, tanıtım numaraları ile ruhsat üzerindeki tescil ve trafik bilgileri birebir aynı olmak zorundadır.

    ARAÇ MUAYENESİ ÖNCESİNDE HAZIRLANMASI GEREKEN ZORUNLU BELGELER

    Tüm araçlar için;

    - Ruhsat - Fenni Muayene İzin Belgesi - Trafik Sigortası - İlk yardım çantası: Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda en az 1 adet. - Üçgen Reflektör: Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet. - Yangın Söndürme Cihazı: Sayısı, cinsi ve kapasitesi araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterir. - Stepne: Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tarım orman römorkları da dahil olmak üzere tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda bulundurulacak.
     
  2. Oguzz

    Oguzz Kayıtlı Üye

    Katılım:
    27 Ocak 2008
    Mesaj:
    835
    Alınan Beğeniler:
    3
    Şehir:
    Türkiye
    Bilmeyenler için güzel bir yazı.. Ama gürültü seviyesini pek taktıklarnı sanmıorm.. Ben aracı muayene soktuğum eski bir rover vardı abart takmış içeriye bir aldı eleman gaza asıldıkça asılıo kapalı alan acaip ses yapıodu.. Bayağıda hoşlarına gitti adamların sonra geçti muayenedn gitti https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley1.gif
     
  3. Turgay

    Turgay Yönetici

    Yaş:
    46
    Katılım:
    17 Ağustos 2007
    Mesaj:
    2,028
    Alınan Beğeniler:
    68
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Turgay ÖRSBAŞ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Diğer Modeller
    Paylaşım için teşekkür ederim.
    Ceset torbasından falan bahsediyorlar. Bulundurmak gerekir mi?
     
  4. hayta38

    hayta38 Kayıtlı Üye

    Yaş:
    33
    Katılım:
    1 Eylül 2008
    Mesaj:
    2,273
    Alınan Beğeniler:
    9
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    İsmail HAYTA
    Yaşadığınız Şehir:
    38-KAYSERİ
    paylaşım için teşekürler daha muayene seneye.
     
  5. esinti

    esinti Kayıtlı Üye

    Yaş:
    42
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    457
    Alınan Beğeniler:
    4
    Şehir:
    Türkiye / BURSA
    Ad Soyad:
    Emrah Hatipoğlu
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    paylasım icin sagol güzel bilgilerde eskisi kadar artık pek incelemiyorlar
    arabamı sugan sattım ama bu sekilde gecen hafta muaneye soktu arabayı tek arka stop taki kırmızı bantları cıkarttırdı o kadra cok rahat gecti araba
    ARABANIN RESİMLERİ BURDA
    https://www.hyundaiclubtr.com/forum/forum_posts.asp?TID=4603
     
  6. yalan55

    yalan55 Kayıtlı Üye

    Katılım:
    17 Şubat 2009
    Mesaj:
    1,010
    Alınan Beğeniler:
    10
    Şehir:
    Türkiye
    paylaşım için teşekkürler
     

Bu Sayfayı Paylaş