<DIV =yazi> <H3>Araç Muayenesi ne demektir?</H3> <DIV id=exp0 style="DISPLAY: block" =doExpand(exp0,ar0)> Araç muayenesi, trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerinin muayene edilerek edilerek tespit edilmesidir. <H3>Araç Muayene İstasyonu nedir?</H3> <DIV id=exp1 style="DISPLAY: block" =doExpand(exp1,ar1)> Araçların niteliklerinin tespit ve kontrol edildiği, bunun için gerekli cihaz ve personeli bulunan, araç muayenesinin yapıldığı ve muayene kanallarının olduğu sabit yapıdaki tesislerdir. <H3>Aracımızı neden muayene ettirmeliyiz?</H3> <DIV id=exp2 style="DISPLAY: block" =doExpand(exp2,ar2)> Araç kusurundan kaynaklanan trafik kazaları azalır, trafik güvenliği artar. Düzenli muayene sayesinde araç ömrü uzar ve ikinci el değeri artar. Egzoz gazlarının neden olduğuhava kirliliği azalır. Egzoz emisyonunun denetlenmesiyle gürültü kirliliği azalır. Araçların performansının artmasıyla yakıt sarfiyatı azalır. Araçların muayenesi 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. maddesi gereğince yapılır. <H3>Araç muayenesinin faydaları nelerdir?</H3> <DIV id=exp3 style="DISPLAY: block" =doExpand(exp3,ar3)> Aracınızın muayenesinin düzenli ve eksiksiz olması sadece sizin ve ailenizin değil başkalarının hayatı ve güvenliği için de önem taşımaktadır. Muayenesi düzenli olan bir aracın kullanım ömrü artacağından sağlıklı muayene, bütçeniz için de artı bir değer oluşturur. <H3>Aracımızı ne zaman muayene ettirmeliyiz?</H3> <DIV id=exp4 style="DISPLAY: block" =doExpand(exp4,ar4)> Araç Muayene Periyodları Hususi (binek) otomobiller ve her türlü römorkları: Hususi (binek) otomobiller ile bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir, Resmi otomobiller ve her türlü römorkları: Resmi otomobiller ile bunların her türlü römorkları, ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir, Lastik tekerlekli traktörler (LTT) ve her türlü römorkları: Lastik tekerlekli traktörler ile bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında üç yılda bir, İki veya üç tekerlekli araçlar ve her türlü römorkları: İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir, Diğer motorlu araçlar ve her türlü römorkları: Diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorkları, ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir periyodik muayeneye tabi tutulur. (Taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar bu gruba dahildir.) Üzerinde tadilat, montaj v.b değişiklik yapılan araçların ayrıca özel muayenesi zorunludur. Bu araçlar Tadilat Sonrası Muayene Onayı için TÜVTURK İstasyonları'na gelirler. Karayoluna çıkmış olan araçların, teknik şartlara uyup uymadığı trafik zabıtasınca kontrol edilerek uygunsuzluk tespit edilenler, her an muayene istasyonlarına sevk edilip muayeneleri yaptırılabilir. <H3>Araç muayenesi için aracı sadece ruhsatta yazan sahibi mi getirebilir?</H3> <DIV id=exp5 style="DISPLAY: block" =doExpand(exp5,ar5)> Araç muayenesine aracı ruhsaatta yazan sahibinin getirmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. Araç sahibinin dışındaki kişiler de aracı muayeneye getirebilirler. Ancak, aracı muayeneye getirerek araç muayene uzmanlarına teslim eden kişi, muayene sonrasında aracı teslim alabilir. <H3>Araç Muayenesi öncesinde hazırlanması gereken belgeler nelerdir?</H3> <DIV id=exp6 style="DISPLAY: block" =doExpand(exp6,ar6)> Tüm araçlar için; Ruhsat*: Trafik Tescil Belgesidir. Fenni Muayene İzin Belgesi*: Vergi dairesi veya bürolarından alınan ve aracın vergi borcu, trafik cezası ve OGS geçiş borcu olmadığını belirten belgedir. (Araç satışı ve devri için a
Coşkun abi paylaşımın için sağol ben de emisyon ölçümü için sıfır arabalarda 3 yıl olarak biliyordum memurlar 2004 aracıma 2 yaşındayken yapılması gerekir dedi demekki 3 yıl olayı yeni değişti herhalde yoksa ben acaba yanlış mı biliyorum.
Diğer motorlu araçlar ve her türlü römorkları: Diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorkları, ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir periyodik muayeneye tabi tutulur. (Taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar bu gruba dahildir.) abi biz bu sınıfa mı giriyoruz yani...?
sıfır araçlarda muayne 3 yıl sonra yapılıyor bilindiği üzere. daha sonra 2 yıl 2 yıl şeklinde oluyordu. 2 yıllık süre de 3 yıl a çıkmış diye duydum doğruluğu var mı acaba bunun ?
Hocam yazıyor'ya yukarda... Hususi (binek) otomobiller ve her türlü römorkları: Hususi (binek) otomobiller ile bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir,
coşkun abi bugun daha ilginç bişey ögrendim amcamın navaraya baktım trfiğe çıkış tarihi 01.02.2008..ilk muayene gecerlilik süresi 28.04.2009..arada yaklasık 15 ay var bu neiş anlamadım..bir yıl değil 3yıl değil 15 ay ne iş yaw..
navaralar ticari araç statüsünde arkadaşımhttps://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gif Diğer motorlu araçlar ve her türlü römorkları: Diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorkları, ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir periyodik muayeneye tabi tutulur. (Taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar bu gruba dahildir.)
ben ticari değil demedim..sadece bir yıl değil 15ay olmasının sebebini ögrenmek istedim.. bu durumda tucsonda ticari arac sınıfında oluyor.. Düzenleyen : 41 YSF 87