Araçların dış yüzeyleri boya ile bir nebze korunsada açık olarak duran metaller paslanma riski ile karşı karşıyadır. Kaput, bagaj, kapı içleri, yürüyen aksam gibi yerlerde karşınıza çıkabilecek paslanma sorunu rutubet, toz, toprak gibi etkenlerle baş göstermektedir. Üretici firmalar genellikle çevre kirlilikleri, çamur, atmosferik atıklar gibi sebeplerle oluşan paslanmaları garanti kapsamı dışında tutmaktadır. Paslanmaya karşı yapabileceğiniz ilk müdahele aracınız yeniyken araç bakım merkelerinin uyguladığı Pas Önleme Sistemlerini aracınıza uygulatmaktır. Aracın taban sacının yalıtımı sık sık kontrol edilmelidir, yalıtım kabarmışsa paslanma tehlikesi baş göstermiş demektir. - Aracınızın su tahliye delik ve kanallarının açık olmasına dikkat etmeniz, - Aracınızın alt kısmını periyodik biçimde yıkatmanız, - Aracınızı yıkadıktan sonra Kapı altları, çamurluk içleri, çamurluk kenarları, bagaj olukları, motor bölümü, marşpiye profillerinin içleri, taşıyıcı sistem profil içleri ile kapı direkleri gibi hassas bölümleri iyice temizlendiğinden ve kuruduğundan emin olmanız, - Aracınızın kaportasında paslanmaya yol açabilecek küçük vurukları, çizikleri dış etkenlere karşı korumasız hale getirecek pasta cila yerine rötuşlayarak gidermeniz, - Aracınızı fırça yerine süngerle yıkamanız ve oluşması muhtemel ince çizikleri engellemeniz, aracınızın paslanmasını engelleyecek önlemlerdir. Mynet
Turgay bey Merhaba. Ben de tam bu günlerde boya koruma ve pas önleme konularında ne yapabilirim diye düşünüyordum.Eramı sıfır aldığım için arkadaşlarım git koruma uygulat falan dediler ama baktım fiatlar biraz yüksek geldi.Yani mercedes e uyguladıkları ile eraya uyguladıkları rakam aynı olunca kalsın dedim şimdilik.Biraz borca da girmiş oldum tabiatı ile sıkıştık yani. Araştırdığımda kaput üstüne uygulanan şeffaf bir film olduğunu gördüm.bu film sıçrayan mıcır benzeri taşların verdiği zararı bile önlüyor ve sonraları sıcak su ile sökülebiliyormuş. Vernik benzeri bir madde uyguladıkların da da toz, çamur kuş pislikleri v.s. gibi etkenler aracımıza fazla zarar veremiyor ve araç ilk günkü parlaklığını koruyormuş.Zaten bu işler epey zamandır vardı fakat ben hep ikinci el araç aldığımdan böyle bir uygulama hiç yaptırmamıştım.pasta cila yıkama falan idare ettik gitti.Boya yeni iken koruma yaptırmak ile bir kaç ay sonra yaptırmak konusunda kafam karışık biraz. Bu kuş pislikleri var ya .Dünyanın en dayanıklı boyasını ve en pahalı arabasını bile matkap gibi deliyor.Gördüğümde hemen üstüne biraz su sürüp ne varsa kağıt mendil ,bez ,peçete acilen siliyorum.24 saat beklese boyada hemen etkisini gösteriyor.Eski sürücüler bilir bu kuş pisliği ve çam ağacı altına araba park etmemeyi.Çam ağacının reçinesi buhar halinde bile arabaya yapışıyor,hele hava sıcaksa.İnşaatların dış yüzeylerinde kullanılan şeffaf , rutubet kesici izolasyon maddesi var bir de .Eğer aracınıza sıçrar ve hemen gidermesseniz asla çıkmaz. Yeni asfalt üzerinde araç sürerseniz marşpiyel ve çamurluk etrafında oluşacak zift lekelerini çok bekletmeden mazot ile silmek gerekiyor .çıkıyor o zaman.çok bekletirseniz on onbeş gün sonra iyice sertleşip beton gibi oluyor.zor çıkıyor. Aklıma gelip te yazdıklarım bunlar şimdilik.Beni mazur görün ,bildiklerimi aktarmaya çalıştım.Ukalalık etmiş olmak istemem. Düzenleyen : Turgay