Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Araç Bakım Aralığından Önce Servis Bakım Yapmıyor? 15bin Yerine 10bin?

'İ20 Forum - Club' forumunda caglar103 tarafından 16 Haziran 2024 tarihinde açılan konu

1. caglar103

caglar103 Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    Çağlar
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    i20 Active 1.0T (2016-201x)
    Arkadaşlar Merhaba i20 1.0 T-GDI 48Volt aracımı aldığımdan günden beri her 10bin km de bir bakıma götürüyordum. Ancak her seferinde servis erken bakım yapmaya yanaşmıyordu. (Aracın normal bakım aralığı 15bin km) her seferinde benim ısrarım ile yapıyorlardı. Araç şimdi 50 bin km oldu. Aracı 2 gün önce servise bıraktım. Telefon açtılar ve bunlara koyulan yağ 5w30 du fabrikadan gelen bilgiye göre artık 0w30 koyulacakmış bundan dolayı servis yağ türü değiştiği için erken değişmeyelim 2 yada 3 bin km daha sür öyle getir dediler. Araç zarar görmesin denildi. Ben ısrar ettim yine ama maalesef yapmak istemediler. Bende bu yağ olayından çok anlamadığım için çokta ısrar etmek istemedim. Bu konudan anlayan bir arkadaş yardımcı olabilir mi? Ben aracı 15bin km de bakım yaptırmak istemiyorum. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim. İyi Bayramlar...

2. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    823
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.4 (2011 -201X) RB
    Duyduğum en saçma bahane bu olsa gerek :) Viskozite değişimiyle erken ya da geç değişmenin hiçbir alakası yok,canları istemediği için sizi başlarından savmışlar.Normalde araca viskozite değişimi ya da farklı marka yağ değişimi uygulanırken önce engine flush yapılır daha sonra yeni yağ koyulur,en sağlıklısı budur.Hyundai'nin 15 binde bir bakımını sonuna kadar destekliyorum ve ben de aracımı 15 binde bir bakıma sokuyorum ancak 10 bin km de bir bakım yapmak kesinlikle daha garantili ve sağlıklı olur her ne kadar gerek olmasa da.15 bin km, günümüz kaliteli bir tam sentetik yağın viskozitesini bozacak kadar uzun bir aralık değil ama 10 bin km'de değişim daha garantici bir tavır olacakken neden araç zarar görecekmiş merak ettim, keşke bunun izahını isteseydiniz de forumca biraz gülseydik :)

Öncelikle, mutlaka aracınızın bakım kitapçığında yazan yağa bağlı kalın.Yetkili servis dahi olsa kafalarına göre viskozite ya da marka değiştirmelerine müsaade etmeyin.0W-30 ile 5W-30 yağ arasında dramatik farklar yoktur,0W-30 sadece kışın daha hızlı yağlama ve 100 derecede daha ince viskozik değerler sağlar.

Eğer standart bir sürücüyseniz, 10 binde bir bakıma girmenize gerek yok devir değişti artık.Paranızı boşa çöpe atmayın.Ancak bu konuya önem veriyorsanız,performanslı sürüş sergiliyorsanız erken değişim yapabilirsiniz.

3. hsmsrn

hsmsrn Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    278
    Ad Soyad:
    Hasim Sirin
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.6 (2003-2005) LC
    Erken bakım candır.Hele ki şehir içi sık kullanım,sürekli sık sık kontak açıp kapatınca.Aracı uzun süre kullanmayı düşünüyorsanız çok doğru bir işlem yapıyorsunuz.Bir dönem ticari taksi olarak kullandığımız tucsona sırf ticari olarak kullanılıyor diye sadece yağ bakımı 7.500 km de bir yapılıyordu.Yoksa garanti dışı sayılıyordu.Şehir içi kullanım,uzun yola göre çok fark ediyor.

onurforces bunu beğendi.
  4. acipinarli

acipinarli Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    636
    Ad Soyad:
    internet gezgini
    Yaşadığınız Şehir:
    68-AKSARAY
    Araç Modeli:
    Yeni i20 1.4 MPI (2020-202x)
    Ben km ye bakmıyorum zaten 10.000 de dolmuyor benim. Yılı geldiğinde bakım yaptırırım. Geçen 1 ay evvel yaptırdım. Yılı dolmadı ama 10.000`i bu kez 500 km kadar geçmişti. Servis daha bakım aralığı dolmadı demedi.

Yağ için geçen sene de bana 5w30 değil 0w20 koyacağız dediler. Ben 5w30 olmazsa yaptırmam konyaya giderim onlar kitapçıkta yazan yağı koyacak aradım sordum dedim.

Öyle derseniz o yağı koyarız dert değil dediler ve yaptılar sağ olsunlar.

onurforces bunu beğendi.
  5. Lions_in_A_Cage

Lions_in_A_Cage Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,253
    Ad Soyad:
    Yusuf Türkarslan
    Yaşadığınız Şehir:
    15-BURDUR
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Farklı servise sorun 15 bin bence de çok 10 binde yaptırıyorum ben hatta yılı dolunca 7-8 bin km ye denk geliyor

Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  6. exommas

exommas Kayıtlı Üye Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    12
    Ad Soyad:
    hüseyin çetinkaya
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Artık benzinlide 0w20 dizelde 5w30 kullanılıyor fabrika böyle istemiş 0w30 yağ konulduğunu ilk defa sizden duyuyorum.

7. caglar103

caglar103 Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    Çağlar
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    i20 Active 1.0T (2016-201x)
    Ben yanlış yazmış olabilirim.

8. acipinarli

acipinarli Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    636
    Ad Soyad:
    internet gezgini
    Yaşadığınız Şehir:
    68-AKSARAY
    Araç Modeli:
    Yeni nesil motorlar için benzinlide 0w20 diyor. Servisler hepsine aynı yağı koyma peşinde. 4 tane servise sordum. 3 tanesi 2016 i20 için 5w30 dedi sadece bir tanesi 0w20 dedi. Diğer 5w30 diyenleri tekrar aradım sizin araç eski 0w20 ince olur ona dediler.

Bende bir soru sormak istiyorum. Aracın yağını kontrol ettim. F'nin epey üstünde. Fazla yağı alacağım da sormak istediğim motoru çalıştırmadan sabah mı ölçmem lazım aslında yoksa çalışıp ısınıp biraz soğuyunca mı seviyeyi kontrol etmem daha sağlıklı olur?

Ben aracı cuma park ettim pazar günü akşam üzeri çalıştırmadan kontrol ettim.

Son düzenleme: 18 Haziran 2024
  9. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,091
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.2 MPI (2008-2014)
    Yağ kontrolü genelinde , araç motoru çalıştırılır , yağ ısınır devri daim yapar , biraz sonra stop edilip ,5 dak sonra çubuk çıkartılıp silinir , temiz çubuk tekrar daldırılır ve çıkan seviye en alt noktayla en üst nokta arasında olmalı , bazı çubuklarda min - max da yazar. Çekmek icab ederse , bir serum hortumu ve büyük şırınga yeterli çekip bir kaba boşaltılır ve çıkan miktar ölçülür yeterli miktar çıktıysa , tekrar motor çalıştırılıp seviye kontrölü yapılır.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Halil bunu beğendi.
  10. acipinarli

acipinarli Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    636
    Ad Soyad:
    internet gezgini
    Yaşadığınız Şehir:
    68-AKSARAY
    Araç Modeli:
    Teşekkürler. Boşaltma yolunu biliyorum teoride ama hiç yapmamıştım. Kontrolü tekrar kafamda netleşsin diye sordum. İnşallah yarın hallederim onu.

11. Lions_in_A_Cage

Lions_in_A_Cage Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,253
    Ad Soyad:
    Yusuf Türkarslan
    Yaşadığınız Şehir:
    15-BURDUR
    Araç Modeli:
    Düz bir zeminde motor çalışmadan ölçün. Zeminin tam düz olmasına dikkat edin hafif eğimli bile olsa seviye fark eder

12. Lions_in_A_Cage

Lions_in_A_Cage Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,253
    Ad Soyad:
    Yusuf Türkarslan
    Yaşadığınız Şehir:
    15-BURDUR
    Araç Modeli:
    Sanayide ki bazi özürlü ustalar var tembihliyorum başında duruyorum yine haldir haldir boca ediyorlar yağı ya arkadaş eksik olursa telafisi kolay fazla olursa zor, bende büyük bir şırınga ve serum hortumuyla yağ çubuğuna atıp fazla yağı çekmistim

13. acipinarli

acipinarli Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    636
    Ad Soyad:
    internet gezgini
    Yaşadığınız Şehir:
    68-AKSARAY
    Araç Modeli:
    Ben bakımı servise yaptırdım.

14. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    fabrika bu şekilde ölçümü önermiyor. teknik olarak en doğru ölçüm Ahmet abinin tarif ettiği gibi.

KilecNasah ve Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  15. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    @caglar103 üretici(yani hyundai motor) resmen sizin aracınız için başka bir yağ önermişse bu öneriye uymanızı tavsiye ederim. aracın kullanım kılavuzu referanstır ama üretici bunu revize edebilir. ama bu karar sizin gittiğiniz yetkili servisin kararıysa değiştirmeyin.

erken bakım konusu da şöyle bir soruna yol açıyor, mesela siz 50 binde 5. bakıma girdiniz. örneğin V kayışı 5. bakımda değişmesi öneriliyor olabilir. aslında 75 binde değiştirilecek diğer parçalar da 50 binde değişmiş oluyor. bu durum zincirleme karışıklığa yol açıyor. erken değişmenin başka bir zararı olamaz.

ben kendi adıma servis bakım periyoduna uyarım. 15 binse 15 binde götürürüm. hyundai modellerinin bir çoğu avrupa ülkelerinde 20 bin ya da 30 binde yağ değişimi yapılıyor.

onurforces ve Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  16. acipinarli

acipinarli Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    636
    Ad Soyad:
    internet gezgini
    Yaşadığınız Şehir:
    68-AKSARAY
    Araç Modeli:
    Araçtan 1 lt'ye yakın yağ çektim. Araçta yağ miktarı F'nin 3 cm kadar üstündeydi. 500 ml aldım azaldı. Devam ettim. 1 lt'ye yakın çektim yağ şu an F'nin hizasında.

Ara ara baktım 2-3 gün şu an güzel aynı duruyor.

Ben birşeyi yanlış mı yapıyorum acaba servis bu kadar çok koymaz herhalde dedim. Yağ çubuğunu çektim, temizledim. Borudan içeri saldım. Çubuk tam oturmadan geri çektim. Uçtaki lastik keçe yerleşmedi tam. Çubukta yağ yoktu. Sildim geri taktım ama yarım oturttum yerine yine tam basmadım. L'nin az üstündeydi. Sildim yeniden tam taktım çektim F ile hizalı.

Böyle yapma sebebim boruda yağ olur belki onun izi çıkar mı sorusu aklıma gelmesindendi. Sonra yağ çubuğunu çektim. Boruda yağ varsa o da süzülsün dedim. 5 dakika bekledim tekrar yaptım aynı.

17. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,297
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Servislerde eski tip araçlara uyumlu kalın yağları kullandırtmayacaklarmış . 5w40 yağ olmayacakmış . 5w30 olacakmış. Fabrika böyle istemiş .

18. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    823
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Zamanında millete dayattıkları 10W30’ları çabuk unutmuşlar, ne rezil bir yağdı öyle. Arada bir yetkili servis kayıtlarına bakıyorum sinirim tepeme çıkıyor :) Bir bakımda Atos’un filtrelerini takmışlar diğer bakımda Tucson’un.. Hyundai’nin Alpha serisi motorlarına koysunlar o yağı görelim bakalım merak ettim ne olacak.

Ayrıca fazla yağ koyma muhabbeti yetkili servislerde de var her bakımda 2 kere gidiyordum servise çektirmek için, israftan başka bir şey değil üstüne keçelere zararı var.

MAERKEK bunu beğendi.
  19. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,297
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    60 ml enjektör alıp ucuna motorsiklet benzin hortumu bağlayıp yağ çubuğundan kartere salıp vakumlayabilirsin

20. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    823
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Yetkili servise gitmeyi 4 sene önce bıraktım, artık periyodik bakımlarını kendim alıp diğer tüm parçalarını da yine kendim tedarik edip sanayide takıyoruz :)

MAERKEK bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş