s.a hocam bişey dikaktimi çekdi benzinli araçlarda sıkıştırma oranı 10.1 diye geçiyo dizellerde bu oran daha yüksek mesela bizim h100 dede 22 olarak geçiyo nedir bu sıkışştırma oranı bana en sade şekilde nasıl anlatırsınız.bide TORK olayı var bazılarında tork oranı 17/4000d faln diyo bununda açıkalrsanız sevinirm.intde araştırma yaptım pek bişey anlamadım inşllh siz anlatabilirsiniz https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley17.gif Düzenleyen : shadow_1306
Sıkıştırma Oranı Arttıkça Motorun Çalışma Sesi Artıyor Bunu Biliyorum Tabi Asıl Ne İşe Yaradıgını Bilmiyorum..
ya usta bu konualrda baya bir eksiğim konularda falan gezinirken bu şeyler bahsediliyo intdede pek bişey anlamadm ondan soruyorum...hani iyi analatcak biri vardır koca sayfada
Tork İse İtme Kuvvetidir...Yani Arabanın Çekişide Diyebiliriz Torku Yüksek Olan Araç Yokuşlarda Daha Rahat Tırmanır..Araç Sollamalarını Daha İyi Yapar..
Bende İnternette Araştırınca Sıkıştırma Oranı İle İlgili Şöyle Birşey Buldum Sıkıştırma Oranı Pistonun silindir içinde en aşağıdayken üstünde kalan hacmin, en üst konumdayken üstünde kalan hacme oranı. Benzin motorlarında iyi bir yanma ve yanma sonucu basıncı elde edebilmek için, karışımın sıkıştırılması ve sıkıştırıldıktan sonra ateşlenmesi gerekir. Benzin motorlarında sıkıştırma oranı istenildiği kadar arttırılamaz. Bunun nedeni ise, yükselen sıcaklık nedeni ile benzinin kendi kendine yanmaya başlamasıdır. Bu nedenle benzin motorlarında sıkıştırma oranı, karışımın kendi kendine tutuşmasına neden olmayacak şekilde gerçekleşir.
tşkler peki bazı arabalrda 240nm/4000 d diye geçiyo tork peki bazı arabalardada 17/4000 d diye de geçiyo peki bu 17 neyi ifade ediyor???
17 Kgm 240 Olanda Nm Degerinden... Hemen Hemen 10 Nm = 1 Kgm Oluyor..Tam Eşit Degil Ama Çok Yakın... İlk Verdigin Motor 240 Nm Torku 4000 Devirde Veriyormuş... Digeri İse 170 Nm Torku 4000 Devirde Veriyormuş..
hmmm çok saol ersin usta yaa son bişey soracam sende h100 kullanmış birisin h100 için 170nm torklar yeterli kalıyomu...
sıkıstırma oranı bır motorun pıstonlarının sılındırın ıcerısınde yakıtı sıkıstırma kuvvetı de dıyebılırız,benzınlılerde bu oran dusuktur,dogal olarak benzının mazota göre daha cabuk yanmasından kaynaklanır..benzınlılerde 10:1 9:1 olurken mazot daha fazla sıkıstırlmaya ıhtıyac duyar..cunkı mazotun alev alma derecesı 600 dür..yanı sılındırın ıcerısınde 600 dercenın uzerınde bı ısı olmalıkı puskurtulen mazot yansın..sıkıstırma oranı turbo olmayan dızellerde 22 hatta 23:1 ıken turbo motorlarda 17 18 :1 dercelerıne kadar ıner..volkswagenın eskı turbo dızel motorlarıda bır zamanlar 22:1 dı ama sımdı onlarda 17:1 sıkıstırma oranı kullanıyo..sıkıstırma oranı pıstonun tepesındekı yanma hucresının (her pıstonun tepesınde oyuk vardır dıkkat ettıysenız) pıston asagıodan yukarı hareket ederkenkı hacmıne oranıdır..yanı strok ıle bıre bır baglantılıdır..sılındır ıcerısınde pıstonun alt ölü noktadan ust olu noktaya kadar hareketı ve pıstonun tepesındekı oyuk mıktarının bölümüdür..oyuk yanı hucre buyudukce sıkıstırma oranı kuculur,oyuk kuculdukce de sıkıstırma cogalır..bı motorun performansını etkıleyen faktorlerden bırıdır..dusuk sıkıstırma az performans ama uzun motor ömrü,fazla sıkıstırma yuksek performans fakat kısa motor ömrü....
H100 Minibüsü Kullandım Ama H100 Kamyoneti Uzun Çok Uzun Süre Kullandım H100 Kamyonet 94 Beygir 220 Nm Torka Sahipti.. VE Torku 2000 Devirde Veriyordu... H100 Minibüsten Sonra Kamyonete Binince Uçak Gibi Geldi Ama Yinede Yeterli..Bizde K2700 De Var Şu Anda H100 Minibüsle le Aynı Motor Yapısına Sahip Ondada Turbo Yok..3.Vitese Kadar Herşey Güzel 3 Den Sonra Bitiyor..Hele Yüklüyken Çekilmez Bir Çile..
aynen katılıyorum bu sözüne yüklü iken 3.vitesden sonra bitiyo araba bekleki devir kapsın araçda 4.den 5e çekesin ) oda düz yolda rampada 3.den fazla yediremiyoz ) Düzenleyen : shadow_1306
Sıkıştırma oranı silindir içine alınan hava yakıt karışımının kaç kat sıkıştırıldığını ifade eder. Dizel motorlarda sıkıştırma oranının yüksek olmasının sebebi dizel yakıtının belirli bir sıcaklığa ulaşmadan yanmasının herhangibir ateşleme sistemiyle mümkün olmamasıdır. Benzinli motorda düşük sıkıştırma olmasının sebebi benzinin dizel yakıtından çok daha düşük sıcaklıklarda dahi en ufak bir kıvılcımla alevlenebilir olmasıdır.Ateşleme Buji ile sağlanır bu yüzden yüksek sıkıştırmalara gerek kalmadan hava/yakıt karışımının yanması sağlanır.Bu da motor ömrünün uzun olmasını sağlar. Dizel motorlar günümüzde oldukça gelişmiştir halen eski teknolojiyi kullanan markalar olmasına rağmen gelişim devam etmektedir.Dizel motorların ömrünü uzatmak adına Common Rail Yakıt sistemleri kullanılarak sıkıştırma oranları 16-17 gibi oranlara indirilip hem gürültülü çalışmanın önlenmesi hem düşük hacimlerden yüksek güçler elde edilmesi hemde dizel motorların daha uzun ömürlü olması sağlanmıştır.Bu da dizel motorun binek otomobillerde yaygın olarak yer bulmasına neden olmuştur. Umarım açıklayıcı şekilde anlatabilmişimdir başka konularada girdim ama fazla bilgi göz çıkarmaz https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley17.gif
Konu güzel anlatılmış. Ama şu motor ömründe sıkıştırmanın çok önemli olmadığını düşünmekteyim. Neticede gelişmiş malzeme ve kalın cidar kalınlıklarıyla bu kompresyona karşı koymak çok kolay. Bence motor ömrünü kompresyondan fazla devir sayısı daha fazla etkiler. Yani düşük devirde çalışan motor dah uzun ömürlüdür denilebilir. Bu nedenle dizel motorların motor ömürlerinin kısa olmasını fikrine katılamayacağım.
Eğerki yüksek kompresyon motor ömrünü kısaltmasaydı sıkıştırma oranları günümüzde 16:1 seviyelerine kadar inmezdi gerekte duyulmazdı https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley20.gif