1-Hız Sabitleyici 2-Yokuş Kalkış Desteği 3-Park Sensörü ya da Geri Görüş Kamera Sistemi 4-Yağmur Sensörü olursa, Far Sensörü 5-Otomatik Vites (otomatik, çift karama, DSG şanzuman) 6-Benzinli Turbo Motor 7-Sis Farları Ön,Arka Ekleme ya da çıkarılacak özelliklerde tavsiyelerinizi almak istiyorum.
Sıralama yapmam gerekse; 1- Otomatik vites 2- Geri görüş kamerası ve park sensörü 3- Yokuş kalkış desteği 4- Hız sabitleyici
Yağ çubuğunu çekip yağına bakarım, soğutma suyuna, genleşme kabına bakar paslı bir durum var mı, suyu eksik mi diye bakarım. Direksiyon yolda dümdüz duruyor mu araç sağa sola çekme yapıyor mu buna bakarım. Lastiklerin dişlerine, üretin yılına bakarım ki artık bu da az bir masraf değil göz ardı etmeye pek gelmiyor. Debriyajın yumuşaklığı, vites boşluğu nasıl, vites geçişlerinde cartlama curtlama var mı ona bakarım. Her şeyden önce genel kozmetiğine bakarım temiz kullanılmış, özen gösterilmiş mi diye.
Özellik olarak düşünürsek klima olsun gerisi teferruattır açıkçası. Otomatik vites için de ben sakin kullanan yakıt tasarrufu ve uzun ömürlülük yanlısı biri olarak cvt öncelikli bir şanzıman ararım. Bir de ikinci el alıyorsam LPG’li muadili varsa aracın onu almayı öncelikli düşünürüm ki yakıt fiyatları malum sonradan LPG taktırmak çok da bir kâr yaratmıyor artık.
Donanım kısmına çok takılan birisi değilim. Ekstra olursa iyi olur ama mecburda değil. Aracın motor ve şanzımanı iyiyse, şaşi ve hareket elemanlarında sorun yoksa, iç ve dış kozmetiği de abes değilse neden olmasın. Donanım olarak klima, hız sabitleyici olsa, yeter. Şu an hayalim cam tavanlı i20. Olursa ne ala ama 2017'den beri jump kullanıyorum. Yetiyor.
Konu başlığını düzenledim. Soğutma sıvısı paslı olan ya da antifriz konulmadan kullanılmış araçlarda ilerleyen zamanlarda radyatör tıkanması, kalorifer peteği tıkanması, blok tapalarının, hortum ve boruların çürümesi, hatta silindir kapak contasının çürümesi gibi sorunlarla karşılaşmak çok olasıdır. Bunun sonucunda bazı durumlarda motorda hararet, sürekli su eksiltme gibi sorunlar görülür. Çok can sıkıcı ve yüksek masraf gerektiren durumlar ortaya çıkmaktadır. Bir kez soğutma sisteminde pas oluştumu bunu ortadan kaldırmak çok zordur. Temizle temizle bitmek bilmez. Sizin konu başlığı özelinde; Donanım özellikleri tamamen kişinin ihtiyacı ile alakalıdır. Kimi full donanımlı ister kimi az donanımlı. Kendi aracımdan örnek verecek olursam, cam tavanın sorunlarıyla uğraşmak istemediğim için ix35'in Style donanımlısını aldım. Cam tavandan imtina ederken bunun yanında mecburen tam deri koltuk, 4 koltuk ısıtma, geri görüş özellikli dikiz aynası, otomatik katlanır ayna vs. gibi özelliklerden de mahrum kalmış olduk. Burada sizin talebiniz önemli. Satış kaygınız varsa ya da aracım çok özellikli olsun, daha estetik bir görünüme sahip olsun derseniz full donanımlı almalısınız.
"Donanım" kelimesini başlığa sonradan ben ekledim. Bundan sonra konu ismine doğru olarak ilerler diye düşünüyorum.