Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

ANTİFRİZ'i bilinçsiz kullanmayın..

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda Misafir tarafından 14 Kasım 2009 tarihinde açılan konu

1. Misafir

Misafir Guest

Saf antifiriz motor için tehlikelidir..çürük terleri açar..........

Bilindiği gibi tüm sıvılarda olduğu gibi suda da moleküller serbest ve düzensiz halde, katılarda (buzda) ise sabit ve düzgün bir yapıdadırlar. Su donarken önce moleküllerinin hareketleri yavaşlar sonra da düzgün ve sabit bir pozisyona gelirler yani kristalleşirler.

İşte antifirizin buradaki rolü. moleküllerinin su molekülleri ile birleşerek onların buz kristalleri oluşturmalarına mani olmaktır. Peki öyleyse ortada su yokken antifiriz kendi kendine niçin daha çabuk donuyor? Çünkü suya katıldığında antifirizin su moleküllerine yaptığını su da antifiriz moleküllerine yapar.

Donmayı önlemek daha doğrusu geciktirmek iki taraflı çalışır, su da antifirizin donma derecesini düşürür. Sonuç olarak arabanın soğutma suyuna önerilenden fazla antifiriz konmasının hiçbir faydası yoktur aksine zararı vardır.

2. fbacanli

fbacanli Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Ferruh BACANLI
    Yaşadığınız Şehir:
    20-DENİZLİ
    Araç Modeli:
    İ40 1.6 GDİ (2012-201X)
    sağol üstad da karışım ne oranda olacak onuda belirtir misin...

3. celal.oguz

celal.oguz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    aynen katıyorum fakat birazdaha anlaya bilecegimiz şekilde yazarsanız iyi olur herkesin tahsil durumu bunu anlamaya bilir halk dilinde anlatırsak daha iyi olur halk dilini herkez anlar fakat teorik bilgileri herkez anlamaya bilir birde şu zayıf yerler konusunda iş bu hadde gelmiş ise telinsin yapılsın yoksa su ile binilecek su ile bilinince daha cok sorun oluşacak özellikle lpg li araclarda bu konuda kışın don olayı olan bölgeler daha şanslı onların su ile binme şansları çok az don olmayan bölgeler bu konuda daha çok sorunlu sürekli su ile biniliyor devirdayım sogutma sistemi felc oluyor

4. Bor34

Bor34 Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    benim arabaya servis sadece su katarak eksiği tamamladı.
    ben kendim biraz antifiriz alıp ekledim sıcak bölgede olmama rağmen.

5. Coşkun Özcan

Coşkun Özcan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    67
    Ad Soyad:
    COŞKUN ÖZCAN
    Yaşadığınız Şehir:
    81- DÜZCE
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC

Motorun soğutma suyunun içine ne oranda antifriz konulacağını, o bölgede olabilecek en düşük hava sıcaklığı belirler.Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma için %33 ile % 50 arasında antifriz kullanılması önerilmektedir.Karışım oranları ise ;

<TABLE style="BORDER-COLLAPSE: collapse; MARGIN-LEFT: 4cm; mso-yfti-tbllook: 480; mso-padding-alt: 0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-border-insideh: 2.25pt solid white; mso-border-insidev: 2.25pt solid white" border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 ="MsoTableContemporary">

<TR style="mso-yfti-irow: -1">
    <TD style="BORDER-BOTTOM: white 2.25pt solid; BORDER-LEFT: medium none; PADDING-BOTTOM: 0cm; PADDING-LEFT: 5.4pt; WIDTH: 53.45pt; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: medium none; BORDER-RIGHT: white 2.25pt solid; PADDING-TOP: 0cm; mso-shading: white; mso-pattern: gray-20 black; cccccc: " vAlign=top width=71>
    <B style="mso-bidi-font-weight: normal">SU<?:NAMESPACE PREFIX = O /><O:p></O:p>[/B]
    <TD style="BORDER-BOTTOM: white 2.25pt solid; BORDER-LEFT: medium none; PADDING-BOTTOM: 0cm; PADDING-LEFT: 5.4pt; WIDTH: 63.55pt; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: medium none; BORDER-RIGHT: white 2.25pt solid; PADDING-TOP: 0cm; mso-shading: white; mso-pattern: gray-20 black; mso-border-left-alt: solid white 2.25pt; cccccc: " vAlign=top width=85>
    <B style="mso-bidi-font-weight: normal">ANTİFRİZ<O:p></O:p>[/B]
    <TD style="BORDER-BOTTOM: white 2.25pt solid; BORDER-LEFT: medium none; PADDING-BOTTOM: 0cm; PADDING-LEFT: 5.4pt; WIDTH: 81pt; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: medium none; BORDER-RIGHT: medium none; PADDING-TOP: 0cm; mso-shading: white; mso-pattern: gray-20 black; mso-border-left-alt: solid white 2.25pt; cccccc: " vAlign=top width=108>
    <B style="mso-bidi-font-weight: normal">DERECE<O:p></O:p>[/B]
    <TR style="mso-yfti-irow: 0">
    <TD style="BORDER-BOTTOM: white 2.25pt solid; BORDER-LEFT: medium none; PADDING-BOTTOM: 0cm; PADDING-LEFT: 5.4pt; WIDTH: 53.45pt; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: medium none; BORDER-RIGHT: white 2.25pt solid; PADDING-TOP: 0cm; mso-shading: white; mso-pattern: gray-5 black; mso-border-top-alt: solid white 2.25pt; f2f2f2: " vAlign=top width=71>
    2<O:p></O:p>
    <TD style="BORDER-BOTTOM: white 2.25pt solid; BORDER-LEFT: medium none; PADDING-BOTTOM: 0cm; PADDING-LEFT: 5.4pt; WIDTH: 63.55pt; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: medium none; BORDER-RIGHT: white 2.25pt solid; PADDING-TOP: 0cm; mso-shading: white; mso-pattern: gray-5 black; mso-border-left-alt: solid white 2.25pt; mso-border-top-alt: solid white 2.25pt; f2f2f2: " vAlign=top width=85>
    1<O:p></O:p><

6. celal.oguz

celal.oguz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    anti firizde şöyle biryanlış anlaşılma var aslında anti firiz soguk için konmaz elbedde soguga donmaya tek çözüm asıl görevi kırozyonlaşmayı önlemesi motor bilokları demiz olur radyotor devirdayım temiz olur bütün dolaşdıgı yerler dertemiz olur buda aracın randımanlı sogutmasını yapmasını saglar buda size yakıt tasarrufu saglaranti firiz kaynamaz hareret yaptırmaz cıva ve fan randumanlı calışıyorsa aksi olsa bile su daha cabuk buharlaşır antifiriz buharlaşmaz yaz kış antifiriz aracınıza suyu alıştırmayın bagımlılık yaptırmadan antifirize dönün bagımlılık yaptımı sigara gibi bırakamaz bırakması için para harcamanız ve kafanız agrıması gerekir terçih sizlerin busu yüzünden ben 3500 tl harcayıp sıfırmotor yaptırdım tuz gölünün orda yakıyordum tecrube sayesinde kurtardım tövbe ettim suya motorun komle parasını verseler koymam suyu mecbur kalmadıkca

7. Coşkun Özcan

Coşkun Özcan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    67
    Ad Soyad:
    COŞKUN ÖZCAN
    Yaşadığınız Şehir:
    81- DÜZCE
    Araç Modeli:
    saf antifiriz konulması tavsiye edilmiyor, araç daha kolay hararet yapıyor sanırım
    ayrıca saf antifiriz -12C de donarken su ile karıştırınca -37C de donuyor
    kısaca su ile antifirizi bire bir oranda karıştırarak kullanmak en iyisi.
    alacaksın 3litre antifiriz, 3litrede su karıştıracaksın, azaldıkça ordan ilave edeceksin.

8. Coşkun Özcan

Coşkun Özcan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    67
    Ad Soyad:
    COŞKUN ÖZCAN
    Yaşadığınız Şehir:
    81- DÜZCE
    Araç Modeli:
    Antifiriz oranı yüzde yüzü bulunca maksimum korunma sağlanmış olmaz. Belirli orandan fazla konulan antifriz bu sefer de tamamen ters tepki verir. Suya %50 oranında katılmış antifiriz -37 °C donarken, saf antifiriz -12 °C donar. Sonuç olarak arabanın soğutma suyuna önerilenden fazla antifriz konmasının hiçbir faydası yoktur aksine zararı vardır.

http://www.gec.com.tr/antifiriz.htm

Düzenleyen : Coşkun Özcan

9. celal.oguz

celal.oguz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bu ayrıntılar için teşekürleryollardaki hararet yapan arcların cogunlugu bu konuylan alakalı keşke çogunlugu okusada teçrubelenseler umarım bu konu uzun süre gündemde durur böyle bir konu açdıgı için coşkun beye de teşekürler şu derece olayınıda ögrendigimiz iyi oldu bazen dogru bildigimiz yanlış olabiliyor bu olaylarda en büyük sorumlu tamirciler ama bu olaylar onların işine geliyor umurundamı senin paran rezil olman yolda kalman onlar sadece kendini düşünüyor dürüsd insanlara hiçbir zaman sözümüzyok başımızın tacı onlar zaten yarası olmayan gocunmaz

10. H.SAHİN

H.SAHİN Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    66
    Ad Soyad:
    Hidayet Ş.
    Yaşadığınız Şehir:
    1-ADANA
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    paylaşım için teşekkürler..

daha neler öğreneceğiz.. sadece direksiyona geçip kullanmayı biliyoruz..

11. fbacanli

fbacanli Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Ferruh BACANLI
    Yaşadığınız Şehir:
    20-DENİZLİ
    Araç Modeli:
    İ40 1.6 GDİ (2012-201X)
    şimdi oldu işte. açıklamalar için teşekkürler. biz de dolduruyormuşuz antifirizi, iyi bişey yaptığımızı sanıyormuşuz. demekki yarı yarıya koysak olacakmış.

12. mihail

mihail Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    antifrizin özellikle bakır radyatörlerde belirttiğiniz zararlara yol açtığını duymuştum

13. Tayanç_Top

Tayanç_Top Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    izmirde durum nedir???
    burada 0 ın altında sıcaklıklar kışın birkaç defa belki görülür o da benim oturduğum yer yüksekte olduğu için

14. Misafir

Misafir Guest

Bir müddettir forumda yoktum, oğlan eve gelince pc hayatım bitiyor..., sanırım adaşım gerekli bilgileri vermiş...https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif

15. salih özcan

salih özcan Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Antifriz konusunda çoşkun beye katılıyorum.çünkü servisin radyatöre tamamen antfriz koymasının sancısı yaşadım.biliniyor ki araç motoru hava ve suya soğur.radyatörde su yerine tamamen antifrz varsa araç motorunu sadece hava ile sğuyabildiğince soğur. peki karavan çekiuorsanız ve öğle sıcağında torosları tırmanıyorsanız,işte o zaman aracınızın hararet yapması kesindir.ben bu olayı bizzat yaşadım ve hemen antifriz-su karışımını bire bir ölçüye indirdim ve problem de çözülmüş oldu.sırf antifriz de bildiğim kadarıyla -20 derecenin aldında donuyor.Kazasız günler dieği ile...

16. farsak

farsak Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Geçen cumartesi antifirizi ölçtürmek ve gerekiyorsa değiştirmek için sanayide yağcıya gittim, ölçüde -12 derece çıktı, içinde eski tip antifiriz olduğunu istersem organik pembe renkli antifirizden 25 TL'ye kuyabileceğini söyledi bende tamam dedim ve radyatör ve yedeği boşalttıktan sonra 3 Lt' lik GTA marka pembe renkli antifirizden koymaya başladı fakat antifiriz kutusu bitmeden radyatör doldu, birazınıda yedek depoya koydu fakat 3 Lt'lik kutu gene bitmedi ve bana verdi lazım olursa gene koyarsın dedi, bu benim garibime gitti, 2000 model milenium 1,5 Gls aracın radyatörünün 3 Lt bile almadan hemen dolması, tamamen antifirz zararlı olmazmı dedim, hiç bir şey olmaz artık erzuruma bile gidebilirsin dedi korkmadan, sonra antifiriz kutusunun üstünde su-antifiriz karışım derecelerini gösteren yazıya baktım. Tamamı antifiriz katıldığında donma derecesini -60 derece gösteriyordu. Şimdi sizin bu yukarıda söylediklerinize göre, bu Gta marka antifirizin özelliğimidir yoksa organik antifirzlerin mi? Sizin söylediklerinize göre sade antifirizin donma derecesi -12 olmalıydı fakat -60 gösteriyor. Yoksa bu Gta markalar özel bir karışım mı? Ayrıca zararlı değilmidir o zaman? Birde mileniumumun radyatörü neden bu kadar az aldı?

17. Bor34

Bor34 Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    sadece saf su koymak mantıklımıdır sıcak bölgelerde

18. Coşkun Özcan

Coşkun Özcan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    67
    Ad Soyad:
    COŞKUN ÖZCAN
    Yaşadığınız Şehir:
    81- DÜZCE
    Araç Modeli:

yeni nesil antifirizlerin 3 yıl dayanabildiği yazıyor bazı sitelerde, o tarz bir ürün olabilir söylediğiniz, saf antifiriz konulması tavsiye edilmiyor ancak elinizde özel olarak hazırlanmış bir karışımsa, su katılması gerekmiyorsa problem olmaz. muhteviyatı nedir ona bakmak lazım. su katmanıza gerek yok diyorsa problem olmaz
    3 litre biraz az geldi bana ama tecrübem yok o konuda, belkide radyotör veya soğutma kanallarında tıkanıklık vardır. baktırmak lazım.

19. Coşkun Özcan

Coşkun Özcan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    67
    Ad Soyad:
    COŞKUN ÖZCAN
    Yaşadığınız Şehir:
    81- DÜZCE
    Araç Modeli:

bence sadece su koymak sistemin paslanmasına, tıkanmasına neden olur,
    az da olsa antifiriz koyarsanız sistem temiz kalır ve problemsiz soğutma sağlanır.

castrolün sitesinde soğutma suyunun değiştirilmesi ile ilgili güzel bir konu var, paylaşayım sizlerle
    http://www.castrol.com/castrol/genericarticle.do?categoryId=73024005&amp;contentId=7015849

20. celal.oguz

celal.oguz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    anti firiz degiştirileceginde motorun maksimum sıcaklıga ulaşması lazım yoksa motor biloklarında ki bolum gelemez termostat açmadıgı için bu bolum kalır oda eksik almasına sebeb olur bu olayı yagcılar iyi bilmesi lazım siz genede haraet göstergesine bakın boşta biraz gaz verin istop edince genneşme fazlalaşacagından termostat hemen acar mümkün merdebe iyi ısınmış olsun istop eder etmezde eski boşaltınsın beklerseniz termostat kapatır motor bilokları gelmez tamamen boşalması en saglıklısı

Bu Sayfayı Paylaş