Arkdaşlar antifirizi her yıl, özellikle kışa girerken yenilemek gerekir mi ,bu antifrizlerin bir ömrü var mı?
Bomometre denilen bir aletle donma derecesini ölçüyorlar zamanla derece düşüyor misal -25 ten -15 e gibi. Üzerine antifiriz ilave ediliyor.eski accentimizinki 7 senede ne rengini ne de özelliğini kaybetmişti biz laf olsun diye yenilemiştik sanırım 15 liraydı 4 litresi iyi bir markanın. bazı markaların kitapçıklarında korozyona neden olabileceği için 5 yılda değiştirilmesi önerilir ama tamamen keyfi bişeydir bence. Düzenleyen : motor
Normalde radyatörün altında musluk vardır, eğer bulamazsan radyatörün alt kısmındaki hortumun kelepçesini gevşet, ancak burada dikkat edilecek konu motorun soğumasını beklemek, eğer sıcakken koymaya kalkarsan elini yakabilirsin. 1 - Suyun soğumasını bekle 2 - Musluğu yada hortumu gevşeterek suyu boşalt 3 - Musluğu kapat yada kelepçeyi iyice sık 4 - Antifirizi ilave et 5 - Motoru çalıştırıp fan açıncaya kadar bekle 6 - Suyu kontrol et eksikse tamamla...
Tabi'ki önce suyu tamamlıyacaksın, fan'ın açmasını beklemekteki sebep eğer motorun içinde su eksilmişse termostad açtığında radyatörteki su motorun içine gider ve eksilir....
her yıl değişmesine gerek yok,arada bir kontrol etmen yeterli..benim 120 bin km oldu daha değiştirmedim.
Benim bildiğim benim Hyundai 2000 accent dokümanında soğutma suyu için 4 sene veya 40.000 km de bir değişir diyor.3 ltcastrol 18 YTL idi az önce carrefour da gördüm. Senin motor büyük ama olsun 2 lt gitsin. 3 lt de saf su koysan 5 YTL de o. Toplam 15 YTL ye biter bu iş bence. Teorik olarak düşünürsek bu maddenin bozulması 1- çok sıcakta daha çok fan açması anlamına gelir. Motorun da ısınması ve veriminin düşmesi demektir. Böylece tüketimler artar. Bir yazda 15 YTL yi çıkarabilir 2- çok soğukta motorun dışında (ısınmayan bir noktada) donar da akışı engeller iseo zaman fena. 3- Tortular kireç ve küf birikir ve bunlar sağı solu tıkayabilir. Bu da sakat. Düzenleyen : ibrahimulgur
ben hiç uğraşma derim.antifirizi sordum 3 ltsini 20 ytl dediler.buradaki hyundai servise sordum herşeyi dahil 25 ytl ye değişiriz dediler. hiç uğraştığına değmez.birde havasını filan almayla koymayla uğraşma derim.
burda acık satıyorlar yani tenekeden kaç lt istiosan veriyorlar 5TL..kapalı alırsan 7TL..organik olanlar 10TL..
valla bende anlamadım organik diyorlar..yeşil turuncu filan olanlara diyorlar galiba D tipi de diyorlar..normal antifirizler mavi oluyor..
Antifriz ile alakalı 2 konu 1- Aracınızın soğutma suyuna antifriz ekleyin. Motorunuzun soğutma suyunun donması, radyatörünüzü hatta motor bloğunuzu çatlatarak size çok pahalıyla mal olabilir. Üretici firmanın uygun gördüğü ölçüde kullanın. 2- Aracın su deposuna da suyun donmaması için malzeme koymak lazım. Bir arkadaş deposunu patlatmış.
ingilizce bir makale de okuduydum ... diyordu ki anitifiriz sadece kışın radyatörün donmasını önlemez aynı zamanda yazın, sıcak havalarda da radyatör içerisindeki sıvıyı incelttiği için motorun hararet yapmasını da bir nebze engeller diye ... aslı var mıdır acep ????