Merhaba bildiğiniz gibi pimpirikli olan ben şu uzun yola 15 inde çıkacağım yine bir şey araştırma neticesinde siz bilgili abilerime soru yöneltmem gerekti (sag salim gidip gelse de kurtulsak demeyin lütfen ) Sorum şu radyatör suyunu kontrol ettim bugün soldaki metal radyatör kapağını motor sogukken açtığımda ağzına kadar yesilimsi su ile doluydu ancak genleşme tankındaki sagdaki kutu L seviyesine yakın. Şimdi yeni bi yeşil antifiriz mi eklemeli L seviyesini yükseltmeliyim yoksa komple suyu boşaltıp saf su+antifiriz sıfırdan mı koymalıyım. Daha önceden F seviyesine yakındı kış ayında ölçüm yaptırdığımda bi miktar azaldı ve L seviyesine yaklaşmıştı. Bir de full degisim yapmam gerekiyorsa bunu sagdaki genlesme kabı denen yerden mi doldurmalıyım yoksa direk radyatörün metal kapaklı olan yerinden mi internette farklı uygulamalar mevcut. Teşekkür ederim
Full değişim zor iş bilen yapar galiba çünkü mesela Radyatörün altındaki delikten motorun içindeki su boşalmıyor. Sadece radyatör boşalıyor. Ben kendim antifriz değişimi yapmaya çalıştım yarısı boşaldı yarısı motorda kaldı. Sonra 1 kaç kez daha Radyatörün suyunu boşaltıp saf su koyarak yeşil antifriz oranını azalttım. Sonra antifriz su karışımı yaparak doldurdum. Genleşme kabı adı üstünde genleşme kabı doldur boşalt için kullanılmıyor. Eğer içindeki sıvı azalmış saf su eklenir. Çünkü kısa vadede antifriz oranını değiştirmez. Ama mesela 5. Seferden sonra antifriz oranı azaldığı için kalan seferlerde antifriz eklenebilir. Bilen nasıl değiştirir dersen motora giden borulardan kalan suyu da boşaltır.
Bi tane videoda alttaki tahliye tapasindan yapıyordu bir diğerinde hortumu söken vardı ama benim işimi görürse F seviyesine yaklaşana kadar yeşil antifiriz koysam toplam önceki sıvının yapısına bi etki edip bozar mı? Bilemedim ne yapacağımı
L ile F arasına kadar saf su koyabilirsin. Kışa doğru antifirizini ölçtürüp, duruma göre hareket edersin.
hocam ilk defa saf su koyuyorsan bir etki etmez. İçim rahat etmez benim dersen 1 lt mono etilen bazlı antifiriz alıp belirtilen oranda karıştırıp ekleme yapabilirsin. Ama inan bu gereksiz
Aracı alalı 4 sene oldu su eksiltme hararet vs hic problem yaşamadım ama bi kere olcturdum -22 derece çıktı ve dediğim miktarda azaltma yaptı uzun yolda da yanımda bulunsun o zaman dediğiniz gibi saf su koyup ekleme yapayım 1 litre antifiriz ve saf su da alayım yolda bi eksiltme olursa diye mantıklı sanki
Antifriz ve saf su toplamda 5.5 litre filandır aracınızın. Tapadan boşaltmaya kalksanız 3.5 litre boşalır. Yarım litre su eklerseniz. Yüzde 50 oranı varsa ve varsayalım toplam sıvı hesaplaması kolay olsun diye 5 litre olsun. Başlangıçta 5 litrenin yarısı su yarısı antifriz. Yarım litre eksilirse 2.25 litre antifriz ve 2.25 litre su kalır. Yarım litre Eklendikten sonra yüzde 50 olan karışım yüzde 45 olur. Yani pek fark eden bir şey olmaz. İkinci sefer yarım litre eklenince oran 40.05 olur.