Günaydın. Bu işlemi kendi başınıza yapacaksanız öncelikle biraz teknik bilgi ve profesyonel anahtar takımına ihtiyacınız olacaktır. Aksi halde zaten profesyonel kişilerin bu konuda dikkatli davranacağına emin olabilirsiniz. Öncelikle aracınızın iyi bir şekilde lift veya sehpaha alınmış olması gerekmektedir. Zira civata ve vidaları sökerken mutlaka güç uygulayacaksınız ve bu esnada aracı düşürme riskiniz vardır. Güvenlik önlemlerini aldıktan sonra öncelikle mutlaka fren kaliperini sökün. Kaliperi çıkarmadan da bu işlemi yapmak mümkün ama kaliperi hidrolik hortumdan ayırıp çıkarmadığıınız sürece hortumlar sökme işlemi esnasında gerilime maruz kalıp çatlayabiliyor. Kaliperin hemen üzerinde hidrolik yağ rakoru görülür. Rakoru söktüğünüzde etrafa hidrolik sıçratmamaya özen gösterin yoksa ne üzerinizden nede aracın üzerinden silmek mümkün oluyor. Hiçbirinizin hanımlarının beni arayıp "ya hoca adresini ver sana bir gömlekle bir pantolon yolluyorum. Aman dikkatli çitile yoksa oklavayı yersin" diye aramasını istemem Kaliperi ayrıdınız. şimdi sıra diskte. Diski sökmek için çektirme dediğimiz araca ihtiyacınız var. Diskin üzerinde iki tane (M12-14 arası değişir) vida girişi göreceksiniz. Buralara diş boyu 20mm'yi geçmeyecek civatalar alıp vidalamanız gerekiyor. Daha sonra çektirmenin çenelerini bu civataların başlarını yukarı çekecek şekilde sıkıştırıp M12 yıldız anahtar ile çevirerek diski yavaşça çıkarmanız gerekir. Asla çekiçlemeyin. Bu esnada diskiniz ciddi zarar görebilir. Amortisör bağlantılarını (gerekiyorsa. Bazı araçlarda gerekmiyor), direksiyon rotunu, virazj rotunu, alt tabla bağlantılarını çıkarmanız gerekiyor. Bunun için M15-M19 arası yıldız anahtar kullanın.Özellikle alt tablanın rotu ile poryoyu ayırmak için mutlaka levye gerekli. O sanırım hepimizde var....Bu işlemi dikkatli yapmak gerekli zira Aks için M32 veya M34 yıldız anahtarınızın olması gerekir. Ancak çok zor bulunuyor bilesiniz. Özellikle M34. Aracı vitese takın ve anahtarı sola doğru kuvvetlice bastırarak (tıpkı bijon söker gibi) sonunu çıkartın. Böylece poryo rahatça öne gelecektir. Mutlaka büyük bir destek ile aks milini bir miktar yukarı doğru kaldırıp destekleyin. Bağlantıları sökünce poryonun ağırlığından aşağı dooğru sarkıp vites kutusuna baskı yapabiliyor. Şimdi körüğü direk değiştirebilisiniz. Ancak temizliğe dikkat edin. Zira kelepçeleri iyi sıkmalı, sıkarken körüğü kesmemesine dikkat edilmelidir. şimdi...Eğer bunları yapacak anahtarınız, "Hanııım...Gel şu amortisörü tut bende viadaları sökeyim" dediğinizde"Tolga ben dolma sararken yaprakları açmak için seni çağırıyor muyum" demeyecek bir hanımınız, sabrınız ve olmadığı zaman 2 katını ödeyebilecek paranız varsa....Değiştirin. yoksa....ELLEMEYİN.... Ha...birde yağmurun yağmadığı bir anı seçin..... Düzenleyen : tolgakmg
tolga hocam iyi güzel anlatmıssın da bu iş baya zor bir işe benziyor .Bu forumda bu işlemi kendi becerisi ile yapabilecek birirsi olduğuna da inanmıyorum açıkçası(siz hariç) yinde paylaşım için teşekkürler
Aslında yapabilirsiniz. Bende çok becerikli olduğum için değil yapmam zaten. Ancak kendiniz yapmak istemeniz için anahtar takımınızın olması gerekliyor en azından. Mesela sehpa veya çektirme gibi. Basitçe sadece M34 lokma anahtarı 20 YTL mesela. Bu nedenle bir tek aks körüğü değişimi için sehpa + Lokma + çektirme, vereceğiniz işçilikten fazla olacaktır. Bende bunlar var olduğu için uğraşıyorum. Mesela çektirmeyi bir arkadaşımdan ödünç aldım. Yerimde müsait. Yoksa verdiniz mi 50 YTL işçilik, herkes yapıyor bu işi.
Bizde mümkün olan en az masraf ile bu işten sıyrılmaya çalışıyoruz. Yoksa bana kalsa ellemem zaten. Arabanın kredi borcu olmasa hiç uğraşmam. Herkesin bir becerisi var. Hulaseten bu öyle bisiklet freni tamir etmeye benzemez )
Bu konuda haklısın. Ancak anlatmaya çalıştığım, işçiliğe vereceğin paradan çok daha fazlasını ....eğer takımın yoksa....vermek zorunda kalabilirsin. Çünkü körüklerin en babası 10 YTL. Taş çatlasa 50 YTL alırlar işçilikte (ben 4 teker söktürmeye serviste 65 YTL veriyorum mesela). Böylece sadece anahtar için (bugün aldım 25 YTL 30-34 yıldız anahtar+2YTL dolmuş) bile 27 milyon paraya ihtiyacınız var. Sehpahanın tanesi 25 YTL. Bunları da hesap etmelisiniz. Beceri bu durumda hep ikinci plandadır aslında. Elbetteki bisiklet tamirine benzemez ve bunu yazarken de bisiklet tamiri kadar kolay bir işmiş gibi göstermeye de çalışmadım. Ancak varsa anahtarınız, yeriniz vebiraz da beceriniz, bir pazar günü televizyon karşısında geçirmekten çok daha keyifli geçecektir gününüz.
1912 model ama 2007 gümrük girişli. İlk sahibinden. Sadece ön motor kaputu boyalı (boyarken sorun olmuştu da. İkinci kez boyadık). Ruhsatta çift renk. hiç tüp takılmamış. Hatta motor bile takılmamış. Memurdan. 4 memur uğraşıp yaptı. Bu araç METEF fuarı için okulumuz öğrencileri tarafından dondurma satışı yapmak üzere hazırlanmıştır.Ancak atölyemizde (Maalesef bürokratik nedenlerden dolayıhttps://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley7.gif) çürümeye terk edilmiştir. Bu sene daha büyük, elektrik + benzin motorlusu çift kişilik olarak yapılmaktadır (gelecek sene atölyenin bış kalan yerinde çürümesi için)
Hyundai Accent 2008 dizel aks körüğü için hangi takımlar yanımda bulunmalı. Sen bunları yaz. Takımlar bir şekilde imece usülü ile sağdan soldan toplarız )) İşin zaten en kolay tarafı körüğü satın almak. En baba körük 10 TL. İşçilik 50 YTL. Bu ne yav! Valla takımları sağdan soldan imece usülü ile toplayacağız artık Bisiklet olayını ben kendi açımdan söyledim. Zamanında çok bisikletlerle haşır neşir olmuştum. Onun kadar kolay olmadığı babında söylemiştim. Bir pazar günü şöyle güneşli bir havada amatör bir ekiple (büyük kayınço, ortanca kayınço ve küçük kayınço) çalışması ile biz bu işin üstesinden geliriz. Aks körüğü değiştirme ile alakalı uygulanacak prosedürler, izlenecek adımlar ile alakalı bir klavuz var mı?
Öncelike iyi bir lokma takımı, mutlaka 17-19-24 yıldız anahtarlar. Pense ve kargaburun (gopilyaları sökmek için) M34-36 yıldız anahtar ve çektirme gereklidir. Böyle bir prosedür bulmanız zor. Ama meslek liseleri için satılan ŞASİ-1 ve ŞASİ-2 kitaplarında bulabilirsiniz. Bu kitaplar artık satılmıyor. Bu yüzden ya E.M.L de yada ikinci el kitap satan yerlerde bulabilirsiniz.
Hortlatıyorum. Çünkü benim de körük yırtılmış. Birçok ön takımı 2008 temmuzda değiştirmeme rağmen haftasonu gene patladığını gördüm. 1- Sol aks körüğü yırtılmış 2- Ön arka Z rotları tırtlamış 3- Sol ön rot kolu tırt falan filan. Yahu 1.5 senede bozulur mu bu ? Sinir olmamak elde değil. ÖZel servise de 475 kaat vermişim geçen sene. Bu sene malzemeleri aldım. Daha başkaları da vardı 190 kaat ödedim. Malzemeler ucuz işçiliğin de ucuz olduğu bir yer buldum kartal oto sanayide halledecem sanıyorum. prosedürü eğer ingilizcen iyi ise www.hmaservice.com sitesinden fakat 1500 CC lik model için bulmak mümkün. Amerikada 1.3 satılamıyor biliyorsunuz onlar BÜYÜK sever. Öte yandan Serdar hocam var. Her türlü dokümantasyon var onda. Aks körüğünü değiştirmenin zor olduğunu gördüm aslında amortisörleri değiştiren biri olarak aks körüğü yemedi bu anlatıma göre. Çektirme falan ???. Aks körüğü yırtık olunca içindeki yağı görmek mümkün. Gres yağı var içinde. Bu yağ giderse ses yapar ısınır ve problem çıkarır gibi görünüyor. Şunu da öğrenmiş oldum bir şekilde arabanın altına bakmayınca anlaşılamayan sorunlar bunlar. arada bir rot balansçıya gidip ayar yaptırılmasa dahi göstermekte fayda var bence.