Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Airbag Problemi

'Elektrik & Elektronik Sistemler Sorun Ve Çözümleri' forumunda gavil tarafından 26 Nisan 2014 tarihinde açılan konu

1. gavil

gavil Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    6
    Aracımın airbag ışığı sönmeden yanıyor.Bu resimlerdeki sigortalardan bazıları boş sorun bundan olabilir mi ya da hangisi airbag sigortası olabilir? Eğer airbag sigortasını tespit edersem ve yerinden çıkarırsam göstergede airbag ikaz ışığı söner mi?

[​IMG][/URL][/IMG]

[​IMG][/URL][/IMG]

2. lostcoast

lostcoast Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    147
    Ad Soyad:
    ..
    Yaşadığınız Şehir:
    37-KASTAMONU
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    mustafa bey sağ üstten yukardan 4. slottaki mavi 15A yazan mavi zımbırtıyı ters çevir tak.Dikkat et ters takılmış. 12. ci slot o olması lazım.

3. lostcoast

lostcoast Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    147
    Ad Soyad:
    ..
    Yaşadığınız Şehir:
    37-KASTAMONU
    Araç Modeli:
    mustafa bey sağ üstten yukardan 4. slottaki mavi 15A yazan mavi zımbırtıyı ters çevir tak.Dikkat et ters takılmış. 12. ci slot o olması lazım.

4. fatihsevim

fatihsevim Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    506
    Ad Soyad:
    Fatih sevim
    Yaşadığınız Şehir:
    81- DÜZCE
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Kapaktaki listede zaten yaziyor hangi sigortanin neye yaradigi.1.si airbag sigortasi resimde de var hatta sol üstten 1.sigorta kapağa bakin yaziyir resimde de var ayrıca sigortada ters düz farketmez bildiğim kadariyla

5. gavil

gavil Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    6
    ters takılı o ama ucundan bi kablo gidiyo bi yere onun için dokunmadım. 12. slot airbag ile mi ilgili anlamadım?ve hangisi 12. slot :) bilgim yok pek kusura bakmayın

6. lostcoast

lostcoast Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    147
    Ad Soyad:
    ..
    Yaşadığınız Şehir:
    37-KASTAMONU
    Araç Modeli:

mustafa bey benimde öyle derinlemesine bir bilgim yok. o ters takılı olan üzerinde 15A yazan ucundan kablo giden o mavi zımbırtının olduğu yer airbag sigortası olması lazım.

aracınızda sunroof ve abs var mı?

7. gavil

gavil Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    6
    sunroof yok ama aracım 99 elantra ben donanım olarak abs var diye biliyordum ama bi usta bu araçta abs yok dedi. o sigortayı çıkarsam bi sıkıntı oluşturur mu araçta?

8. lostcoast

lostcoast Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    147
    Ad Soyad:
    ..
    Yaşadığınız Şehir:
    37-KASTAMONU
    Araç Modeli:
    yanlış yönlendirmek istemem.onun için özür diliyorum sizden. 11. slot abs slotu orda sanki sigorta zımbırtısı yok gibi. Birde 6. slot sunroof slotu. orda da sigorta zımbırtısı var. Bence iyi bir elektrikçiye gidip o sigortaları adam akıllı kontrol ettirmekte fayda var. Allah bilir aracınızda abs var ama sigortadan kaynaklı problemi var. Bu yüzden de abs aktif değil Allah bilir.

9. gavil

gavil Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    6
    estağfurullah, teiekkür ederim. ama önce şu airbag sorununu çözmek istiyorum , ucunda kablo olan o ters sigortayı çıkarsam bi sıkıntı olur mu? ya da onun ters takılmasında bi amaç olabilir mi?

10. lostcoast

lostcoast Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    147
    Ad Soyad:
    ..
    Yaşadığınız Şehir:
    37-KASTAMONU
    Araç Modeli:
    mustafa bey birde ordan kablo çıkıyor. bence siz onu elektrikçiye götürüp baktırın. Kim yaptıysa cidden çok saçma bir iş yapmış.İşçilik berbat.Hiç içime sinmedi. ben yerinizde olsam çıkarır düz takardım.birde o kablo çıkıyorsa çıkartıp normal o sigorta zımbırtısını takın.bakalım nolcak.

11. lostcoast

lostcoast Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    147
    Ad Soyad:
    ..
    Yaşadığınız Şehir:
    37-KASTAMONU
    Araç Modeli:
    bu arada 1. slot ta airbag ile ilgili.ona da dikkat.

12. gavil

gavil Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    6
    Sigortayı yerinden çıkaramadım :D

13. lostcoast

lostcoast Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    147
    Ad Soyad:
    ..
    Yaşadığınız Şehir:
    37-KASTAMONU
    Araç Modeli:
    sayenizde bende kolay bi iş olmadığını öğrendim ;)

14. gavil

gavil Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    6
    Bugün denedim sol üstteki sigortayı çıkarınca Airbag ikaz ışığı tamamen gidiyor. Sağdaki ucuna kablo bağlanmış olanı çıkarınca airbag ışığı sabit yanıyor. Normalinde ise airbag ışığı dört kere yanıp sönünce sabit yanmaya başlıyor. Benim anladığım sol üsttekini sökünce airbag sanırım tamamen devre dışı kalıyor. Sanırım sağdaki sigortada olan kablo arızayı gidermek için oraya takılmış. Sormak istediğim tamir ettirene kadar soldaki sigortayı çıkarsam bi sorun yaratır mı şase durumu falan olur mu? Tehlike yaratırmı?

15. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    sanırım sigorta kutusu kablo demetinde yada sigorta kutusunda içerde biryerde soğuk lehim yada kablo kopması gibi birşey olmuş birileri gelişigüzel tamir etmiş o kabloda bu yüzden paralel çekilmiş, 12 numaralı sigorta slotu muhtemelen çalışmıyor iyi bir elektrikçi bunu tamir edebilir çalışmayan slota airbag i çalışır hale getirmek için paralel çekmişler o kabloda onun kablosu ikinci el araçlarda oluyor böyle tuhaf şeyler hallolur büyük bir sorun değil.

bu arada 1 numaralı sigorta slotunda dikkat ederseniz AIRBAG W/LP yazıyor bunun manası airbag with lamp yani airbag uyarı ışığına ait sigorta olabilir airbag in kontrol ve komut maksatlı elektrik yükünü taşıyan hattın sigortası bu olacakki bu yüzden bunu çıkarırsanız airbag ışığı hepten sönüyor arıza oradaki slotta değil bence 1 numaralı sigorta işini yapıyor

Siz 12 numaralı sadece airbag yazan sigortayı çekerseniz hatta çeksenizde o kablo sigortaya temas ettiği sürece değişen birşey olmaz komple kabloyu sigortadan ayırırsanız muhtemelen sadece kaza esnasında açılması gereken airbag çalışmaz bu arada paralel çekilen şu kablonun şaseye yada uçlarının birbirine temas etmemesi gerekir bantlayabilirsiniz. Airbag ışığının yanması da airbag in kaza esnasında açılmayacağı manasına gelir, ilk kontağı açtığınızda bu ışıkların tamamı yanar ve bir süre sonra söner bu sadece test amaçlıdır o esnada gösterge ekranındaki bozuk olabilecek uyarı ışığını görün hepsi yanıyormu yanmıyormu diyedir, ama siz bu 12 nolu airbag sigortasını çıkarttığınızda diğer uyarı ışıkları herzamanki gibi sönecek fakat airbag ışığı sönmeyecektir yanmaya devam edecektir bu şekilde tamir ettirene kadar kullanabilirsiniz ancak araç muayeneden geçmeyebilir dediğim gibi airbag de açılmayacaktır. Başka bir tehlikesi yoktur haa ancak aracın başka bir elektrik problemi yok ise tabiki

hyundai nin aktif güvenlik ekipmanlarına bu derece önem verdiğini bilmezdim airbag için bile iki tane sigorta koymuşlar

16. gavil

gavil Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    6
    Ben arızayı yaptırana kadar 1. Slottaki sigortayı çıkarsam orda sürekli yanarken psikolojik rahatsızlık veriyo :) ama şöyle bişey hissettim bugün 1 numarayı çıkardığımda koltuk ileri geri ayarlama demirini tuttuğumda hafif elektrik kaçağı hissettim bi kaç kez denedim sigorta takılıyken gıdıklamıyor çıkarınca kaçak aynı demirden hissediliyor. Onun için bi sıkıntı olmasın diye sigortayı taktım.

17. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    tamam iyi yapmışsınız, sigorta kutusu komple elden geçecek belli ki, elektrikçiye gittiğinizde elektrik ölçü aleti varsa sigortayı çıkarıp bir ucuyla o koltuk demirinden diğer ucuyla şaseden ölçüm yaptırın aynı işlemi sigortayı taktıktan sonra da yapın kaçak gerçekten varsa ortaya çıkar kaportadan ölçü aleti ile giderek elektronik bilgisi iyi olan birisi kaçak kaynağını bulabilir ve kaçak varsa Allah korusun yangın çıkarır,

arkadaşımın 2004 model pejo 206 sında elektrik kaçağı vardı arabanın üçüncü sahibidir kendisi ve karter havalandırma hortumunun hava filtresi vakumuna giden plastik hortum kırılmıştı motor topraklama kablosu kopuktu, sanırım onda motor indirilmiş o esnada olmuş belki 206 için triger değiştirirken falan yada kontrol amaçlı indirildiyse acemice bir iş yapmış olabilirler eski sahibinin kulaklarını çınlatır hala,

o yüzden sizde elektrikçiye gittiğinizde arabanın başka nereleri kurcalanmış söküp dağıtmadan üzerinden yüzeysel bir kontrol etsin, hazır el değmişken birçok yeri kontrolden geçmiş olur

18. gavil

gavil Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    6
    Bir keresinde egsoza dokundum kaçak hissettim. Ondan sonra arada bi kontrol ediyorum aşağı yukarı her seferinde bir çıt oluyor çarpıyor. sanırım genel bir kontrol gerekiyor.

19. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    fakat kvılcım çıkar gibi bir çıtlama insan vücudundaki statik elektrikten de oluşur hani yünlü kazağı çıkarırken çatırtı olurya ona benzer ve otomobilden inip binerken kaportaya dokunulduğunda özellikle lastik ayakkabı giyiyorsanız bu çok olur arabayı sürerken insan üzerinde statik elektrik toplanır ve ilk dokunduğunuz metal yüzeyde çıtlama yapar kıvılcımı görebilirsiniz bile bu bana da ara sıra oluyor ve tehlikesi de vardır benzin alırken yakıt deposuna yakınına dokunursanız vücuttaki statik elektrik kıvılcım çıtlaması yapar ve benzin buharı alev alır bu sebeple benzin alırken arabaya dokunmayın ancak bu durumun elektrik kaçağı ile ilgisi yoktur

neyse mevzu bu değil ama statik elektrik araçtan bir kez inip binmede ve kısa sürede bir kereye mahsus olur bir defa dan daha fazla dokunuşta eğer olmuyorsa arabada herhangi bir elektrik kaçağı söz konusu değildir

şu videoda anlatmışlar

En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 1 Şubat 2015
  20. gavil

gavil Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    6
    Sanırım anlattığınız gibi oluyor lakin birkaç kez tekrarlaması insanı şüpheleniyor.

En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 1 Şubat 2015

Bu Sayfayı Paylaş