Arkadaşlar biraz araştırdım kimi sert kullanmazsan motor rahatladığı için yakıt sarfiyatında biraz olsun azalma oluyor diyor kimi alırsın motor ömrünü aşırı kısaltıyor ve çok yakar diyor, bide şöyle bişey duydum açık hava filtresi alırsan arabaya su geldimi o arabayı çöpe at diyorlar bu işin aslı ne, iyi modellerinden K&N marka kit alsak profesyonel yere montajını yaptırsak yaz, kış kullanılmaz mı bakımı astarı yüzünden pahalıya mı gelir ?
Hava filtresi yakıt sarfiyatını ciddi bir miktarda arttırmaz.. Hava filtresinin değişik çeşitleri bulunur.. Dizeller için genelde kutu içi hava filtresi önerilir.. Eğer profesyonel bir hava filtresi istiyorsanız 1000 lira gibi rakamları gözden çıkarmanız gerekir.. Yok ben sadece ses olsun istiyorum derseniz k&n marka iyidir. 100 lira civarlarındadır fiyatı.. Aracın kendi filtresini söküp bir boru ile hava alacak bir yere çekerseniz güzel ses verir.. Motorun ömrüne artı veya eksi bir yanı olmaz.. Sadece soğuk havayı daha iyi çeker motora biraz daha soğuk hava girmesine yardımcı olur.. Genelde çok yakar demelerinin sebepleri ses için taktırıp sürekli ses dinleyeyim diyip basan gençler tarafından çıkan birşey.. Belki 1-2 kuruş oynatır ama o da fark edilmez
açık hava filtresi değilde soğuk hava girişi sistemi ile yüzde 2 -3 verim alınabilir, bu da içeri giren hava daha serin ve rahat çekileceği için olur mesela motor radyatör yakınından kendi hava girişi ile çektiği havaya nazaran çamurluk davlumbazı kaput üzeri arası gibi kanallardan çekilecek serin hava ile motor emiş sesini azaltan ekstra hava girişi parçalarından kurtulacaktır, daha da birşey olmaz yakıta illaki etkisi olacaktır. Motora zarar vereceğini düşünmüyorum soğuk hava girişi sistemi santrifüj bir şekilde olursa içine su falan girmeyecektir. Hava emiş sesi değişir gürültü bir miktar artar. Tek başına açık hava filtresi ise verim sağlamaz performansı daha bile düşürebilir ama emiş gürültüsünü arttırır.
Anladım, peki profesyonel bir kitle beraber egzozda yaptırmaya kalksak sadece son susturucu muffler yeter mi yoksa egzozun komple değişmesi mi lazım ? şöyle örnek vereyim GDİ i30 alındı K&N sistemi yapıldı yanınada supersprint son susturucu uygulandı sadece bu ikisi stock sese göre farkı olur mu ?
eksozun çıkan gazı redüksiyon etmesi oranı var, yine gaz geri tepme basıncı var ecu tarafından emisyon kontrolü için ölçülen değerlerde sıkıntı yaratma durumu var arada katalitik konvertör var, ses değişimi illaki olacaktır ama performans olarak bence muamma fazla yaktırabilir çekiş düşebilir arıza ışığı beklentisi vs. o yüzden bu konuda sıkı araştırma yapmak gerek. Gerisi son susturucu çapını orjinal eksoza uydurmaya kalır. 40mm eksoza 50 yada 76mm son susturucu eklemek mantıklı olmazdı.
Hava filitresi ve egzos standart bir araca yazılımsız performans vermeyecektir, aksine performansı düşecektir. Erenuzel41 de belirtmiş. (Karbüratörlü araçlara karbüratör ayarı yapılarak sorun çözülür.)
Anladım benim dediğim iki işlemi yapmakla iş bitmiyor demek ki peki benzinli bir i30 u biraz daha performanslı yapmak için hava filtresi ve muffler dışında neler yapmak lazım turbo uygulamadan
Ben hava filtresi taktırdım yakıtta değişen bir şey olmadı çünkü yine aynı şekilde kullanmaya devam ettim. Eğer sesi daha iyi duymak isterseniz gaza yuklenirsiniz ki buda yakıt sarfiyatını olumsuz etkiler. Uzun yolda ben daha az yakmaya başladım bile diyebilirim. Ama tabi aracı kullanımla birebir ilişkili.
Benzinli araçta az da olsa performans verir yakıt sarfiyatını arttırmaz motora zararı olmaz ama kaliteli kit takilmali 250-350 arası kaliteli bulabilirsiniz Bide eksoz taktiririm derseniz isin rengi değişir yılmaz arkadaşımi zin bahsettiği gibi performans düşer aracın beyniyle oynamadan tam tersi olur performans düşer ECU suyla oynarsanda çok yakar ama performans super olur Bu anlattıklarım benzinli araç için.
benzinli bir otomobilde en kısa yoldan daha hızlı gitmek ve çabuk hızlanmak için.... cam tavan varsa tavanı söküp el yapımı karbonfiber yada benzeri hafif bir metal alaşım ile değiştirmek, çelik jant seçiminde ağırlıktan yana tercih yaparak jantları orjinal jantlarından daha hafif yapıda alaşım olanlarıyla değiştirmek, lastikleri yere gücü iyi aktaracak biçimde olan ama aşırı geniş sırt ölçülü olmayan mesela 215 mm değilde 205 sırt ölçülü lastik kullanmak, klima hidrolik direksiyon su pompası gibi motordan direk kayış aktarmalı sistemlerin hepsini bir araya toplayıp hepsine aküden ve elektrik aksamından nispeten az yük çekecek bir elektrik motoru ile tahrikli şekilde motordan alıp götürdüğü gücü boşa harcamasına mani olmak, katalitik konvertörü iptal ettirmek, iç direnci orjinal bujilerden daha düşük olacak şekilde veya iridyum bujileri kullanmak, hava girişine ethanol buharı koklatma uygulaması yada nos kullanmak, manifolta kadar komple catback ile race eksoz ve soğuk hava girişi kullanmak, volanı tornalatıp inceltip en az 100-200 gram daha hafifletmek, motor yağını F çizgisinin yarım santimetre altında bırakmak, chip box ilave etmek hız sınırlandırıcı gibi ne varsa romdan sildirmek, alçak otomobilin sürtünme katsayısı azalır daha hızlı gidebilir bunu sağlamak adına aerodinamik verimlilik için aracı spor yay kitleriyle 30mm alçaltmak, arabadan gereksiz herşeyi çıkartmak stepne, kriko, bagaj kaplaması, arka koltuklar, göze gelmeyen pandizotlar, değişebilecek her şeyi daha hafifiyle değiştirmek veya komple sökmek benim modifiye anlayışım genellikle basit ve uçuktur ama böyle bir i30 olsa yavaş kalmasına imkan yok. 1.6 GDI motor 135 hp güce sahip zaten, bu bir GT etmez ama... Fikirlerimin arasında Turbo kesinlikle yok