Aracimin 4 tane amortisörü patlak ve monreo amortisör alacağım arkalara tempra yay takmak istiyordum ama arastirmalarim sonucu sadece arkalara takarsan viraja girince arac kafadan kayma gibi konu varmiş. O zaman onlere ve arkalara tempra yay taksak olur mu .
Tempra yay takmadan önce monreoları bir dene. Monreoları bayadır kullanıyorum . Zıplama olayını baya azaltıyor. Genelde ters kasis tarzı çukurlara girince önceden baya zıplıyordu arkası monreolara geçince dört tekerden birden asıldığını hissettim. Sönümlemeden sonra açılması birden olmuyor yavaş oluyor. Hani mutfak dolaplarında teleskopik pistonlar olur ya onların senin zorlamana rağmen yavaş açıldığını düşün .
Bu ara ben de araştırıyorum. 4 monroe amortisör + ARKAlara tempra yay takma işini. Monroe amortisörleri buradaki arkadaşların tavsiyesine dayanarak aklıma koydum. Tempra yayı ise facebook grubunda yapanlar vardı. Orada bu işi yapan ustalardan biri ön yayların motorun ağırlığına göre uygun sertlikte olduğunu ancak arkaların yumuşak kaldığından dolayı tempranın arka yaylarını 3-4cm presleyince yaklaşık aynı ölçüye gelerek eraya uyduğunu anlatıyordu. Ön yaylar hakkında ise bir faydası olmayacağından bahsediyordu hatırladığım kadarıyla.
ben tempra yay taktırdım. Amortisörler sağlamdı, hoplama zıplama şikayetim için taktırdım ve sorun çözüldü. yaylar 120 tl idi günsan marka, 3.5 soğuk press yapılıp takıldı..
Facebook grupta bende yapani gördüm tempra yay . Fiyat aldım bir kisiden 350 tl fiyat verdi. Tempra yay yedek parcacıda 160 tl fiyat verdi Arac konfor olarak nasıl . Benim aracimda 185.65.14 jant var cok sert olur mu ?
Öyle bi anlatmış ki mühendislik hesaplarını ortaya şak diye koymasını beklerdim . Bu araçların helezonlarını tasarlayan mühendise sormalı onu da geçtim üretime izin verdi sonucu belli daha ötesi sonucu ortaya çıktı yapamamış yeniden bir yay tasarlamak ne kadar zor ? 7 sene üretimde kalmış araç
Aslında bir dayanağı olmayan, hesapsız kitapsız anlatılan şeylerden pek hazzetmem, yazmasam mı diye düşündüm aslında ancak yapanların neredeyse hepsi olumlu şeyler aktardığı için size aktarayım dedim. Hangi yol-yük koşullarına göre hangi beklentileri karşılamak için tasarlanmış onu bilemiyorum. Ya tasarım gerçekten araca uygun değil, yada -fakirlikten dolayı- biz bu aracın yapılış amacından daha fazlasını bekliyoruz. Ama şu gerçek ki berbat şekilde yamanmış, patates tarlası gibi yollar ve aklına esenin -sadece üzerinden geçerken farkedebilen- kasis koyduğu sokaklar için yapılabilecek pek de birşey yok malesef.
konfor ve yol tutuş iyileşti. eski orijinal yaylar arkayı çok fena hoplatıp zıplatıyordu, takar takmaz zıplama kesildi. konfor etkilenmedi...
Benim yaylar bu gün geldi ama boyu kısa gibi geldi gözüme toplam boyu 34-35 cm arası. Siz kac cm pres yaptirdiniz ne kadar para harcadınız prese
Benim aracımdada var tempra yay . arkalar takılınca presli gibi duruyo biraz kısa . önlerede 3 cm pres yaptırıp seviyeye getirdik. aracın salınımı kesiliyo ama orjinal yaylarına göre sertleşiyor araba. gerçi 195/45/16 lastik ile kullanıyorum ama sertlik bariz hissediliyor. Onun için bütçe varsa monreo amartisörler ile işi çözebilirsin. Bütçen yoksa tempra yaylara devam.
Merhaba arkadaşlar Ben de Accent Era için Tempra yay konusunu araştırıyorum sağlıklı mı memnuniyet ne derecede İstanbul'da nerede bulabilirim yardımcı olabilirmisiniz