Öncelikle merhaba. Aracım 2010 accent era ve geç çalışma sorunu yaşıyorum. Şöyle ki; sabah marşı tekte alıyor ama hava sıcaklığına göre 10 saniyeyi bulabiliyor ve biraz da sarsılıyor. Bir kere çalışıp stop ettikten sonra sorun kalmıyor. Araştırdım. Hava sıcaklığına bağlı olarak değiştiği için Ustaya da gösterdim. 4 kızdırma bujisi de patlakmış. Hatta biri önceden çıkartılmaya çalışılırken kırılmış. Burada gördüğüm birkaç öneri üzerine tornacıları aradım. Bizim araçların bujileri çok ters yerdeymiş ama büyük ihtimal yaparız diyorlar. Ama bulunduğum ilde bu işi yapan yok mecburen il değiştireceğim. Aracın yürüyeninde vs. herhangi bir problem yok sadece sabah ilk çalışmada marşı biraz geç alıyor. Bu durumda ne yapmalıyım? Sizce il değiştireyim mi yoksa böyle devam mı edeyim? Teşekkürler.
Aynı sorun 2 yıldır bende de var. İlk çalıştığında geç çalışıyor. Kışın aşırı soğuklarda hiç çalışmadı. Baktırmadığım motorcu, elektronikçi kalmadı. Bujiler değişti. Akü değişti. Benzin pompası elden geçti. Krank mili sensörü değişti, marş dinamosu elden geçti vs... Hepsinde de ilk 1 hafta kadar normal çalıştı ve tekrar eskiye döndü. Şuan aynı sorun devam ediyor. Çalışırken titriyor ve geç alıyor. Yine Bi ustaya götürecem boşuna masraf edeceğim düşüncesiyle götürmüyorum artık. Aynı sorunu yaşayan veya konu ile alakalı tatmin edici cevabı olan arkadaşların bilgilerine ihtiyacım var.
Çabuk 5w40 yağa geç . Kalın yağ geç çalışma yakıt tüketiminde artış , kışın çalışmama gibi sorunları beraberinde getirir. -10°C altında katılaşmaya başlar. Bu 10w40 yağ tam sentetik yağ değil akıcılığı az olur. Fincanların deliklerden geçemediği için sesli çalışır araç . Deli oluyorumm bunu koyan ustalar ucuz diye koyuyorlar . Sonra araba kötü Kullanma kılavuzunu okumanızı öneririm. En iyi perfonmans için 5w30 yazar ama benim tavsiyem 5w40 size km ve lpg'den dolayı. 5w40 yağ olarak castrol magnetec , motul ,shell helix önerebilirim. 5w40 yağ gözlemlerinizi de beklerim. Motor iç temizliği yaptırırsanız daha iyi olacaktır. İçindeki 10w40 yağdan tamamen kurtulur. Yağ filtresini de bosch gibi kaliteli marka almaya bakın
Yağ konusu bu forumda çok konuşuldu. 5w30 5w-40 ikilisinin önerilen ve kullanılması gereken yağ olduğu konusunda hem fikiriz. Ama en az son 2 bakımdır 10w40 ile kullanıyorum aracı daha öne yazılan şikayetlerin hiçbiri başıma gelmedi. Belki kazıklanıyorum belki sadece psikolojik ama yağ orjinal olsun diye güvendiğim yere piyasanın 2 katı fazla para verip alıyorum yağı ve tabii Shell kullanıyorum. 1.5-2 ay kadar sonra yine bakıma gidicem. Genelde kalın yağdan ince yağa geçmek tavsiye edilmiyor internet camiasında ama bakıma kadar arabayı satmazsam şayet 5w40'a geçicem bu sefer.
5-30 ve 10 -40 arasında kesınlıkle sesli ve sarsıntılı çalışma sabah ilk çalışma Yakıt tuketımınde 1 litre fark var 5-30 ve cok performanslı kullanımda 5-40 en ıdeal ama 10-40 kesınlıkle accent dızel ıcın uygun degıl bunu tecrube ettım
Nacizane biseyler soyleyeyim. 5-40 iyi geliyorsa kullanin. Km yuksek ise 5-40 daha saglikli olur. 10-40 yag traktorler icindir. Arabaniz traktör degil. Kafasina gore yag koyan ustaya asla bir daha gitmeyin. Is bilmeyen adam tamir bakim yapmasin. Bu kadar basit. Cok fazla teknik arastirmalar ve denemelerim sonucu tespitlerim.. Motul ve liqui moly listenin başında yer aliyor. Bunlarin disinda ben hicbir yagdan memnun kalmadım.
Senin aracın yağ eksiltmediğine emin misin ? Yağ yakıyorsa kalın yağ ile bu sorunu azaltabilmen mümkün. Kaç litre yakıyor 100 km 'de ? Hava sıcaklığı -20C°' ye düşüyor mu ? ılıman bir yerde isen 10w40 yağın kötülükleri görmek zor olur.
Eminim hocam. Sürekli takip ederim yağı 10w40 shell helix var şu an yağ çubuğunda gözle görülür eksilme yok. İzmirde yaşıyorum -3,-4 gördüğüm en düşük sıcaklıklar. Aracı her gün sabit 77 km kullanıyorum. Haftalık 30-33 lt arası gaz alıyorum. o 3 lt fark da ufak şehir içi kullanımlarından ve sakin-süratli kullanmamdan fark ediyor büyük ihtimalle. 8lt dolaylarında bir tüketime denk geliyor bu da. Dediğiniz gibi İzmir şartları ile de ilgili olabilir benim sorunsuz kullanıyor oluşum. Eğer 5w40'ı deneyebilirsem yine shell'i tercih ederim kuvvetle muhtemel. Bir değişiklik olursa ilk işim foruma yazmak olur zaten.
@Samuelerto kullanma kılavuzunda verilen yağ numarasına göre sıcaklık aralıkları yaklaşık 10w40'ı sen hesapla.