Herkese merhabalar. Forumda yeniyim, burdaki tecrübeli arkadaşlara sormak istediğim bir konu var. Accent Era 1.4 aracımın direksiyonunu sağa sola çevirdiğimde kapı gıcırtısı gibi bir ses çıkıyor. Sabitken yok sadece çevirirken oluyor. Dururken de çevirsem yine bu ses geliyor. Sanki yağsız kalmış gibi bir ses. Ne yaptımsa sorunu çözemedim. Hidrolik yağını değiştirdim, rot balans ayarı yaptırdım, ön takımları kontrol ettirdim, rot başlarını yağlattım, gaz pedalının ordan direksiyon aksamına gress yağ sıktılar ama hala ses geçmedi. En son bir usta ses direksiyon simidinin içinden geliyor, simidi söküp yağlayalım dedi. Ne dersiniz gerçekten buradan geliyor olabilir mi? Burayı yağlasak sorun geçer mi acaba? Birde son zamanlarda direksiyon epey sertleşti. Sanki hidrolik değil gibi. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Gıcırtı hidroliğe güç veren kayış tan geliyor olmasın. Hidrolik pompası bozulmuştur mesela döndürdükçe kayış ile pompanın kasnağı sürterek ses yapıyordur. Şimdi de pompa iyice bozulduğu için hidrolik pompalamıyordur mesela.
Hocam haklsınız olabilir ama bahsettiğiniz parça direksiyon kutusunda zannedersem. Kutuyu açması çok masraflı olacağı için basitten zora doğru işlemleri yaptırmak istiyorum aslında.
aklımıza gelen şeyler herhangi bir ustanın hemen tespit edebileceği şeyler. bu nedenle sesin nerden geldiğini uzaktan anlamak zor. direksiyon milini alttan hareket ettirerek nerden geldiği rahatlıkla görülmesi lazım.
Aynı ses benim arabada da var. özellikle hava sıcakken daha belirgin oluyor. Ben bulamadım neden kaynaklandığını ama direksiyon ve mil tertibatındaki varsa bir kauçuk parçadan kaynaklanabileceğini tahmin ediyorum.
Zamanında benim araçta da benzer sıkıntı vardı. Birkaç tamirci hemen parça değişimine yönlendirdiler. Ancak problem direksiyon sıvı seviyesinin çok azalmasından kaynaklı çıktı. 30 tl civarına aldım (alpetin ATF) tamamladım ses falan kalmadı.Bir de buna bakın derim 2-3 senedir hiçbir sıkıntım yok.
Sıvıyı değiştirdim sorun düzelmedi. Araç durduğu yerde çevirince de ses yapıyor ve ses araba ilk çalıştığında olmuyor, motor ısındıktan sonra başlıyor. Viraj lastiğinden olacağını sanmıyorum ses kabinden geliyor çünkü. Çözüm bulursam yazarım yine.