Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Accent Era 1.4 Select 2007 Ağır Bakım?

'Accent Era Forum - Club MC' forumunda yuki tarafından 4 Mayıs 2016 tarihinde açılan konu

1. yuki

yuki Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    Yüksel PINAR
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Merhaba;

2007 model accent era select 1.4 benzin 45000km de aracım var..

en son 2013 te periyodik bakım yapıldı hyundai çakırlar yetkili servisinde..

bildiğim kadarıyla filtreler yağ falan gibi klasik şeyler değişti..

son dönemlerde araçtan ilk çalıştırdığımda ince tiz bir ses gelmeye başladı daha sonra ses kesiliyor.. cır cır bişey sürter gibi..

bi müddet çalıştıktan sonra ses kesiliyor..

arabalardan çok fazla anlamam bunu belirteyim ilk önce..

Birkaç servisle görüştüm aracın ağır bakımının geldiğini triger kayışları V kasnağıdır falan hidroliklerdir filtreler yağlar değişmesi gerektiğini söyledi..

Çakırlar yetkili servis olayını bırakmış özel servis olmuş.. onları aradım 269+kdv normal bakım ücretiymiş.. ağır bakım olması gerekiyor falan dedim aracı getir bakalım falan dediler ne gerekiyorsa bakarız fiyat çıkartırız dediler.. muhtemelen 1000tl yi bulur verecekleri fiyat.. + çakırlardan çok şikayetçi olan duydum bana pek güvenilir gelmiyorlar..

Kavuklar oto ile görüştüm yeni yetkili servis.. herşeyiyle ağır bakımın 1200tl gibi bir fiyat verdiler... indirimle falan 1100 küsüre gelir dendi..

Birde Yükseliş diye bir yetkili servis var onlar da aynı ağır bakıma 1500 küsür fiyat çektiler.. bu arada izmir deyim..

biraz fazla uzattım konuyu ama şimdi asıl sormak istediğim olaya gelirsek;

ağır bakım için gerekli parçaları kendim alsam ne gerekiyorsa güvenilir bir usta bulup yaptırsam nasıl olur?

dediğim gibi arabadan pek anlamam bana gerekli yağdır filtredir kayıştır trigerdir ne varsa liste haline yazabilecek var mı?

bende buna göre bir liste yapıp çıkan fiyata göre yetkili servise mi yoksa bi usta bulup ona mı yaptırayım diye karar verebilirim.

Konu hakkında yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

2. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yeni i20 1.4 MPI (2020-202x)
    Her ne kadar servis yani yetkili servis sevmesem de bazı işler de servis tarafındayım. Çünkü özellikle ağır bakım konusunda bu triger konusunun şakası olmaz. Çünkü hayati bir parça. Bence burada bir çok arkadaş bir çok servis hakkında bilgiye sahip o yüzden en güzel en kalite işi yapan yetkili servise gidin derim. Piyasadan biraz pahalı olur misal %50 kadar ama bu bakımlar da her zaman yapılmaz. İyi düşünmek gerek yani. Ama servislerin özellikle bu klasik bakımlar yağ filtre ve polen hava filtresi için istenen fiyatta çok kazık oda bir gerçek.

3. yuki

yuki Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    Yüksel PINAR
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
  4. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
  5. yuki

yuki Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    Yüksel PINAR
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    walla hocam yetkili servis 1200tl fiyat çekiyor.. bu parçalar 235 hadi 250 diyelim..

işini bilen iyi bir usta bulmak önemli hadi ona da en fazla 250 işçilik versem 500tl yarısı bile değil.. kafam karışık açıkçası ne yapsam diye..

6. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Açıkçası ben olsam ne yaparım? Direk düzgün usta dışarı da. Çünkü gerçekten rakam çok yüksek. Az uz değil ki. 8 yıldır bir aracı kullanıyorum sürekli aynı ustaya gidiyorum. Öyle yada böyle işimi bir şekilde çözüyor. İşte bu ustayı bulana kadar da yemediğim kazık da kalmadı açıkçası. Sadece servis değil de dini imanı para olmuş özel yerler de yetkisi servisin fiyatını harbiden aratmıyor.

7. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,120
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.2 MPI (2008-2014)
    Özellikle Kore Japan arabaları konusunda uzmanlaşmış yada Hyundai servislerinden ayrılmış özel servis benzeri yada fazla donanımlı olmasa bile mütevazi küçük tamirhaneler vardır bunlardan birini bularak sorunu halledeceğinize inanıyorum.

8. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Ben kendi getz imin ağır bakımını kendi imkanlarımla yaptım üzerinden yaklaşık iki sene geçti ve bir problem yaşamadım ancak dikkat edilmesi gereken çok fazla detay var, ilk önce sanayideki akrabam olan ustam ile görüştüm ağır bakım yaptıracağım bu istediklerimi yapabilirmisin? 1.4 hyundai trigeri değiştirdinmi? dedim yaparız tecrübem var dedi 55 yaşında adam zaten 15 yaşından beri tamirci:), kullanma kılavuzundaki periyodik bakım tablosuna göre değiştirilmesi ve kontrol edilmesi gereken parçaları tespit ettim daha sonra ağır bakımda değiştirilmek üzere Hyundai yetkili servisinden yedek parça bölümünden orjinal ve rafta yatmamış beklememiş triger kayışı, triger gergi kasnağı ve bilyasını üç parça halinde 253 lira gibi bir rakama indirimli olarak aldım yüzde 30 indirim olan zamanı denk getirmiştim neyse, triger sökülürken su devirdaim pompası kayışı, hidrolik direksiyon kayışı ve klima kayışı da söküleceğini bildiğim için onları da 30-40 lira gibi bir rakama yine orjinal olarak hyundai yetkili servisinden satın aldım orjinal yağ filtresini 15 liraya ve hava filtresini de 7 liraya servisten alarak serviste işimi bitirdikten sonra sanayideki aftermarket tarzı yedek parçacı dükkanına gittim oradan da dört tane RC10YC4 champion marka kurşunsuz benzin bujisini 20 liraya ve castrol edge 5w-40 tam sentetik motor yağını da 80 liraya aldım birde 25 liraya valeo polen filtresi aldım, aldıklarımın performansa etki edecek olanların tümünü orjinal aldım diğer polen filtesini ve motor yağını ise premium kalite yan sanayi parçalar olarak temin ettim bujiler ise kullanma kılavuzunda önerilen ve ilk sahibi olduğum arabamın ilk buji değişiminde üzerinden söktüğüm ilk bujinin aynısıdır.

Arabayı sanayideki ustanın dükkanına getirdim triger kayışındaki dişleri tek tek saydık herhangi bir fazla diş yada eksik diş olursa yanlış parça yada hatalı parça verdilerse motor binecek ve en az 5000 lira masraf açacağı için dikkat ettik ve krank mili kasnağı ile ekzantrik kasnağını güzelce işaretledik sonra bizim usta bu parçaları teker teker değiştirdi ve bu esnada başında durup hem ekstra dikkat hemde emniyeti sağlamak için gözlemledim.

Neticede bazı yetkili servislerin özensiz davranması durumları olabiliyor buna mahal vermeden arabamı pamuklara sarar gibi ağır bakımdan 650-700 lira gibi bir rakama orjinal parçalar ve premium malzemeler kullanarak geçirdim 1000 liraya da gelse benim için fark etmez maksat ne yapıldığını görüp bilmemden ibaret çünki, çok mükemmel iş çıkartan yetkili servislerde var neyse ben kendi imkanlarımla yaptırdığım bakımlarda hiçbir sıkıntı çıkmayacağından da emindim neticede öyle de oldu

İlk bakım hariç daha önceki tüm periyodik yağ ve yağ filtresi ile hava filtresi ve buji değişimi gibi bakımlarını da bu şekilde yaptırmıştım.

Bunun tek dezavantajı var eğer bir arıza yaşarsanız garantiden faydalanamazsınız zaten garanti bittiyse sıkıntı yok ancak yetkili servis dışında bakım yaptırırken eğer gelişi güzel ustalara gelişi güzel rastgele iş yaptırırsanız başınıza başka problemler açabilirsiniz.

Bununla beraber ön düzen ayarı, frenlerin durumu, silecekler, buji kabloları, ateşleme bobini, akü, soğutma suyu ve antifirizin sağlığı gibi kısımları da kullanma kılavuzunda yazdığı üzere kontrol et gerekiyorsa değiştir maddesine istinaden kontrol edilmelidir ihtiyaca yönelik kısımlar gerekirse değiştirilmelidir balatalar silecekler ve rot ayarı gibi.

Kullanma kılavuzunda kilometre ve aylar şeklinde yol ve zaman belirten bir cetvel var hangisi önce gelirse onu değiştirmelisiniz triger kayışı benim kılavuzda 90000km yada 72 ay olarak belirtilmiş benim arabam 72 ayı doldurduğunda 42500km de idi ve ben trigeri hiç riske girmeden değiştirdim, aynı şekilde motor yağı için 15000km yada 12 ay diye belirtilir her sene yaklaşık 7500km yol yaparım ve 12 ay ı doldurduğum için yağı ve filtreyi değiştiririm

Bakımlarda bu şekilde titiz ve programlı davranırsanız yetkili servisin yaptığını aynen taklit edebiliyorsanız buna ekstralar ilave edebiliyorsanız ve elinizin altında güvenilir bir arkadaş gibi davranan ustanız varsa benim gibi yapabilirsiniz.

Halen 100km hızda giderken 35-40 metrede durabiliyorum ve 0-100km hızlanmasını fabrika verisi 10,5 saniyede yapabiliyorum, peki ben sürekli yetkili serviste bakım yaptırsaydım arabam yinede bu kadar sağlıklı kalırmıydı orası merak konusu:)

Yetkili servis ısrarla yarı sentetik yağ dolduruyor ve hava filtresini bile değiştirmeyebiliyor.
    Yetkili servis bakım yapılırken beni arabanın yanına sokup ustaya karışmama izin verse ve motor yağı gibi bazı malzemeleri kendim seçebilsem o zaman yetkili servisten şaşmazdım:)
    (Motor fakültesi yani otomotiv bölümü mezunuyum bununda etkisi var) :)

Son düzenleme: 4 Mayıs 2016

Bu Sayfayı Paylaş