Merhaba forum sakinleri Bugün yolda seyir halindeyken lastik patladı ve aniden tekerin havası boşaldı. Lastiğe yanaktan kesici bir cisim batmış ve yaklaşık 1.5 cm kadar bir kesik var. Şu an araçta stepne teker takılı, ne önerirsiniz stepmeyle devam edip lastiği yaptırıp yedeğe mi kaldırayım yoksa yeni bir lastik mi alayım
yanak kısmından yarılan lastiğin tamirinden pek hayır gelmez. stepnenin durumu iyiyse kullanılabilir. ama tercih olarak lastiklerin çift değişmesi daha iyidir. yani 2 adet yeni lastik alıp taktırırsanız en güzeli olur. çıkan bir lastiği de yedek olarak saklarsınız.
40000km dir takılı olan lastikte kalmıştır en fazla 2-3mm diş, eğer stepne hiç kullanılmadıysa o zaman stepnede de 8mm kadar diş vardır, o zaman biri 3mm diğeri 8mm diş derinliğine sahip iki ayrı lastikte ikisini ayrı ayrı çift taraftan bakıp ölçersek kafadan 10mm yani 1cm teker çapı farkı var, bu da çekme yaparmı diye sorulmaz artık çünki bu kadar fark dehşet çekme yapar dengeyi bozar gaza basınca bir yana frene basılınca öbür yana. Bu lastik önde ise ikisini arkaya alsanız yine olmayacak sert bir frende sıkıntı yaratır eğer 40000km boyunca hiç rotasyon yapılmadıysa zaten ön arka yapınca tel kırar. karşılıklı olarak her iki lastiğide değiştirip 40000km yapmış diğer lastiği stepne olarak ayırmalısınız. Yarılan lastik tamir edilse bile gün gelir 120km ile giderken patlayabilir yandan kesik lastiği tamir ederken lastikçiler tamir etmeyi ve tekrar kullanmayı önermezler çünki kısa sürede tekrar yarılır. Bu lastikler eğer çok eski ise 4-5 yıllık falan ise, yandan yarılma taş gelmesiyle değilde kendi kendine de olmuş olabilir ömrünü tamamlaması ile beraber oluyor bir lastiğin diş derinliği erimeksizin ömrü güneş ışığı ozon etkisi gibi çevresel şartların kauçuğu yıpratmasıyla çatlatmasıyla zaten 4-5 sene kadar çünki.
Geçmiş olsun, yarılan lastik %100 elden çıkarılmalı, riske atmaya değmez... geçmiş dönemde benim de benzer şekilde otobanda giderken lastikte sorun olmuştu, eski lastik, balon yaptı vs.. direkt olarak çöp.. karşılığını da kenara almak gerekir bu durumda, 2 yeni lastik en ideal çözümdür, karşılığın durumu iyiyse lastikçi bir fiyattan alabilir...
bir dostum geçenlerde şunu demişti; ''eğer arabanın lastiklerini yenileyecek isen lastikçiye gittiğinde üzerinden çıkan eski dört lastiği birden kullanılamaz hale getir bıçakla kes yar tamir olmayacak biçimde lastikçide bırak sağlam halde bırakma'', neden öyle yapıyoruz? dedim, dedi ki; ''senin kötü diye çıkarıp attığın lastikleri iş görür çıkma lastik diye gider garibanın birisine satar o gariban arabasına takar gün gelir o eski ömrü dolmuş lastiklerle hızlı gider gazlar lastikler eski olduğu için birşey olur yağmurda kayar yolun dışına çıkar yada yolda giderken patlar kaza yapar ölür yaralanır veya başkasını öldürür sebebi sen olursun ayrıca kazaya davetiye çıkarmış olursun hatta denk gelip yolda sana bile çarpabilir'' diye bir muhabbetimiz olmuştu. Lafı fazla uzatmayalım yol denilen şey üzerinde ilerlediğimiz bir kara parçası otomobil ise ona temas ederek bizi onun üzerinde taşıyan şey ve bu iki kontrast şey arasında bir nikah yüzüğü var ki o da lastikleriniz sizi yola hayata sevdiklerinize bağlayan eski çıkma lastiklerinizden kurtulun eğer bu arabaya biniyorsanız dünyanın en pahalı yakıtına paraları veriyorsanız vergileri her sene ödüyorsanız yeni lastik çok pahalı birşey değil, Eski lastiklerim ne olacak diye üzülmeyin dışını boyayıp saksı yapıyorlar peyzaj oluyor, yarış pistlerinde lastik bariyer güvenlik duvarı yapıyorlar, gemiler iskeleye emniyetle yanaşsın diye iskelelere takıyorlar eski lastiğin amacı bunlar zaten ne diye gidip alıp takacaksınız. 10-20 yada 40 milyarlık arabaya 400-500 yada 700 lira parayı hayatınız ve sevdikleriniz için vermeyi çok görmeyin Birisi lastiği almıştır jant değiştirmeye falan diye daha 1000km yapmadan lastiği bozmadan ikinci el verir orası ayrı zaten o yeni lastik diye geçinir
Aynı marka model bir lastik alın ve onu yeninin olduğu aksa taktırın.. çıkan lastiği de stepne yapın yarılanı da çöpe atın en ekonomik ve mantıklısı bu yada aynı model 3 tane lastik alıp hepsini yenileyin
Michelin lastik vardı park ederken yanaktan yırtıldı hem de baya bir belliydi tamir ettirmistim 1 yıldan fazlada kullandım uzun yolada gittim hatta tamir ediliyorsa kullanın