Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Accent Blue 1.6 Crdi 136hp Komple Kasa Titremesi

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda emirhancakir tarafından 29 Ağustos 2019 tarihinde açılan konu

1. emirhancakir

emirhancakir Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    463
    Ad Soyad:
    Emirhan ÇAKIR
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Arkadaşlar herkese selamlar. Halama yeni araç aldık Leon'un yanına. 110.000 KM. Aracın 1700-1800 devir bandında bir uğultu ya da vibrasyon oluşuyor her viteste. O devirleri geçtiği an kesiliyor ancak mahalle arasında gezerken arabanın içinde çıldırıyorsunuz artık o derecede bir kasada titreşim. Motor arıza ışığı yanıyor, DPF ile alakalı dediler. Aracı 3. Vites 3000 d/d ile yaklaşık 20km sabit gittim ancak rejenerasyon yapıp temizlik yapmadı ya da ışık sönmedi.

Bu sorunun sebebi başka bir şey mi acaba nedir?

Bu konuda fikirlerimizi bekliyorum.

Son düzenleme: 29 Ağustos 2019
  2. emirhancakir

emirhancakir Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    463
    Ad Soyad:
    Emirhan ÇAKIR
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    @MSC hocam yardımcı olabilecek misin sen acaba? Bu aracın zarrrrr diye her yeri titretme sebebi ne düşük devirlerde. İstersen 90 ile git fark etmiyor, deli gibi titriyor araç. Motor mu yoksa egsoz sistemi mi anlamadım.

Aks eğriliği, jant yamukluğu falan değil bu sorun. Sorunun nedeni ap ayrı bir sıkıntı.

3. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,948
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Partikulu sokturup temizletin, devam ederse enjektor sorunu olabilir. Net bise soylemek zor.

MI 5s cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

4. Roadrunners

Roadrunners Moderatör

Alınan Beğeniler:
    17,167
    Ad Soyad:
    Hakan...
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Passatta dpf temizliği cok titresimli yapıyordu, acaba söküp temizliği oluyormuki

5. emirhancakir

emirhancakir Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    463
    Ad Soyad:
    Emirhan ÇAKIR
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sökülerek nasıl temizleniyor acaba? Dizel araç ilgi alanım dışı olduğundan pek anlamıyorum. İptal ettirmek ya da içini boşalttırmak da pek istemiyorum. DPF'e zarar vermeden dışarıda kim nasıl temizler önerebileceğiniz bir yer var mı hocam? Enjektör sorunu olsa performası ve yakıtı kötü olması gerekmez mi acaba? Hepsi süper düzeyde gibi pek tanımasam da aracı.

Hyundai de araç kendisi DPF yi temizlemesi için nasıl kullanmam gerekiyor? Devir, vites, mesafe vs.. ya da farklı bir yolu var mı rejenerasyonu başlatmanın? Passat nasıl başlatıyordu hocam, rölantide bile kendisi başlıyor mu?

6. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    enjektörlerden birisi problemliyse yada enjektörün birisine giden borularda ufak bir eğrilme sonucu daralma olduysa bile dizeller aynı bu dediğiniz gibi zangırtılı çalışıyor. Farklı hızlarda hızlara bağlı olmaksızın aynı motor devrinde yapıyorsa aksları jantları lastikleri ön düzeni kurcalamaya gerek görüleceğini zannetmiyorum

Arıza lambası yanıyorsa ECU kaydını cihaza bağlatıp okutup kodun karşılığı arızayı öğrenin, sonrası netleşir.

Rejenerasyon işlemi DPF yi sökmeden yapılabilir ama arabanın kendi kendine yapma özelliği varsa eğer ve motor bu işlemi kendisi başlatmaz ise illa rejenerasyon yapılması gerekirse beyine bilgisayar yada cihaz bağlayıp rejenerasyonu elle cihazdan komut verip başlatabilirler, motor oldukça sıcakken eksoz zamanında da silindire mazot püskürtülüyor bu mazot eksozdan atılırken DPF içerisindeki artıkları yakıp savuruyor ancak eksoz manifoltu içerisinde yanan ve patlayan mazot sebebiyle turbo basıncı artacağı ve eksoz zamanında mazot püskürtülürken bu mazotun bir kısmı silindir kenarından kartere süzülüp motor yağına karıştığı için pek hoş birşey değil, sonrasında bir saat kadar motor belli devirlerde çalıştırılır ve peşine motor yağı hemen değiştirilir zaten motor yağı seviyesi içine karışan mazot yüzünden yükseliyor ama hyundai de bunun böyle bu şekilde yapıldığına pek şahit olmadım bir çok markada bu şekilde yapılabilme imkanı var. Lakin rejenerasyon yaptırmak için servis yada bu işi bilen birisine gitmek lazım çünki motor için biraz tehlikeli iş.

7. emirhancakir

emirhancakir Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    463
    Ad Soyad:
    Emirhan ÇAKIR
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Eren hocam güzek ve açıklayıcı cevabın için çok teşekkür ederim. Bütün markalarsa rejenerasyon otomatik başlar ise, motor yağına mazot mu karışıyor? Yoksa Hyundai ye mi has bu? Ya da Hyundai de bilgisayardan dahi rejenerasyon başlatılamıyor mu? Bu akşam zaten aracı DELPHI markalı arıza tespit cihazına bağlayıp, bilgisayardan hem hata kodunu okuyup silcem, hem de DPF temizliği için bir bölüm var mı (Rejenerasyon) ona bakacağım.

8. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Rejenerasyon sonrası motor yağını kontrol etmekte fayda var, normal çalışma esnasında motorun sıkıştırma zamanında piston avansa gelip mazot püskürtme anına gelirken silindirin içi yüksek basınç sebebiyle sıcak ve mazotu patlatmaya hazır olur dolayısıyla mazot tam da bu esnada silindire püskürtülünce patlama yani yanma gerçekleşir mazot silindir duvarına yapışmadan patlar pistonu aşağı iter piston krank ı çevirir ve atalet ile tekrar yukarı çıkar ve eksoz subapı açılır yanmış mazot eksozdan çıkar gider, ancak rejenerasyon esnasında hem patlama hem eksoz hemde bazı belli başlı piston pozisyonlarında enjektörler mazot püskürtmeye devam ediyor ancak silindirde sıkıştırma ve basınç olmadığı zamanlarda silindirde yanma olmadan eksozdan atılan yanmamış mazotun bir kısmı silindir duvarından süzülüp aşağıya kartere akıyor motor yağı seviyesini yükseltiyor ve motor yağını bozuyor hatta dpf li araçlara uyumlu motor yağının bu sebeple mazot karışmasına karşı dirençli olarak üretildiğine dair iddialar olsa da Serdar abi bunun sadece ticari amaçlarla olduğunu söyler haklıdır çünki motor yağı ne olursa olsun dpf li sentetik vs. çok fazla mazot yada benzin yağa karışırsa illa ki yağın özelliği bozulur, DPF rejenarasyon işlemi esnasında eksoz zamanında temizlik amacıyla püskürtülen mazotun çoğu esasen manifolta oradan DPF ye ve katalitik konvertöre son olarak ta eksoza gidiyor buradaki DPF içerisinde yanmamış mazot 600-700ºC lerde olan sıcak DPF filtresinden geçerken yanma gerçekleştirip karbon ve kurum temizliği yapıyor.

Daha farklı rejenerasyon şekilleri de var benim bildiğim klasik aktif rejenerasyon buna forced rejenerasyon diyorlar bu şekilde, ama bazı otomobillerde sıcak DPF içerisine ayrıca bir enjektör ile mazot püskürtülerek rejenerasyon yapılabiliyor bazı otomobillerde ise aktif rejenerasyon hiç yok sökülüp temizlenmesi gerekiyor yada uzun yolda gelen sıcak eksoz gazıyla kendisi olduğu kadar temizliyor

tamamen aşırı biçimde tıkanırsa zaten felaket sökülmeden temizlenmesi imkansız olur hatta motor bile çalışmayabilir.

Hyundai de bu iş tam olarak nasıl gerçekleşiyor bilemiyorum ancak DPF uyarı ışığı yanarsa yada rejenerasyon işlemi başladı diye uyarı vermez ise biraz devirli kullanarak uzun yol yapmak bile tam tıkalı olmayan DPF yi temizleyebilir

şu alttaki videoda 3:30 saniyede eksoz zamanında püskürtülen mazotu gösteriyor tıkanmış DPF nin nasıl tespit edildini anlatan giriş ve çıkış sensörlü düzenek açıklanmış eksozdan bu esnada şiddetli duman çıkabileceği gibi şeyler var. Her ne kadar her otomobilde farklı olsa da yanıp sönen DPF uyarısı ve sabit yanan uyarı lambası hakkında bilgiler var.

Her motorda segman arasından aşağıya mazot süzülecek diye birşey yok ama ne olur ne olmaz rejenerasyon işlemi bilgisayara bağlatarak yapılırsa sonrasında motor yağını kontrol etmek seviye yükselirse değiştirmek gerekiyor.

<<bülent>>, sipartacus ve gokhan06 bunu beğendi.
  9. Ogun

Ogun Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,572
    Ad Soyad:
    Ogün YILMAZ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Dpf temizleyen yeler mevcut.
    İyi bir egzoscu dahi bu işi yapabilir.
    bazı yerler ultrasonic yapıyor

İlk önce beyni bir okutsanız sorunun ne olduğu daha net çıkacaktır.

<<bülent>> bunu beğendi.
  10. emirhancakir

emirhancakir Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    463
    Ad Soyad:
    Emirhan ÇAKIR
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Eren hocam yazınızı sonuna kadar soluksuz okudum. Bu güzel ve bilgilendirici yazınız için çok teşekkür ederim. Başkalarının da çok işine yarayacak bilgiler.

Aracı bilgisayara bağladık ve çıkan arıza kodu "P24C6" diye bir kod.
    araştırdım ve pek bilgi bulamadım ama sanırım partikül filtre sensörü gibi bir şey çıkıyor.

Arıza kodunu sildik, 200 metre gittim ve tekrar yandı motor arıza ışığı yandı.

Bu arıza kodunun açılımı nedir ve parça kodu nedir eğer arıza parçada ise?

<<bülent>> bunu beğendi.
  11. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Garanti varsa doğru servise gitmeli, eğer garanti yoksa partikül filtresi üzerindeki giriş ve çıkıştaki sensörleri iyi bir eksozcuda zarar vermeden güzelce söküp sensör uçlarında içerde karbon pislik kirlenme bozulma varmı yokmu bakmak lazım eğer içerisi temizse sadece sensör arızalanmıştır ama verdiği titreme şeklindeki belirtiler sanki karbon ve kurum birikmesine bağlı tıkanıklık var ve sensörü bozmuş gibi de olabilir mi acaba?

Şunu da bilemedim DPF tıkanmaz da sadece bu sensör bozulursa titreme yapması olabilir mi? eğer bu sensör sağlam iken eksoz emisyonunda çıkan NOX değerlerini karbondioksiti falan ölçerek ECU ya veriler gönderip ona göre hava yakıt ayarlaması yapıyorsa sensör bozulması neticesinde belli devirlerde titremenin oluşması olabilir. Benzinlide oksijen sensörü var dizeli bilmiyorum çünki.

Arıza kodu karşılığı particulate matter sensor yazıyor.

12. emirhancakir

emirhancakir Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    463
    Ad Soyad:
    Emirhan ÇAKIR
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Eren hocam ben de aynı sizin gibi düşünüyorum. Eğer sensör arızalı ise o yüzden aslında hep temiz gördü ve tıkandı ondan yapıyor olabilir dedim. Ya da o sensör hava yakıtm karışımını ayarlıyamıyor ve aracın 1500-1700 arasında titremesine sebep oluyor sanırım.

Titreşim aynı düşük hız yüksek vites olayı gibi ama aşırı inanılmaz yüksek titreşimlisi ve uzun aralıklısı.
    Aracın garantisi olsa serviswe götürcektim ancak garantisi yok malesef. Acaba servisten bu sorun için bilhi ve fiyat almaya gitsem, arıza tespit ücreti diye bir ücret isterler mi? Eğer öyleyse zaten kendi ustama giderim. Sadece nokta atışı yapmak istiyorum.

Babam yedek parçacı ve istediğim parçayı getirtebilirim ancak Hyundaici değil. Haliyle o yüzden de arızalı parçanın hangi sensör olduğunuve kodunun ne olduğunu öğrenemiyorum. Bu dizel denen illette bir sürü lambda sensörü ve farklı sensörler var, benzinli gibi sorunsuz değil basit değil.

13. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    nokta atışı tespit böyle bir problemde zor lakin imkansız değil, yetkili servis ancak otomobil üzerinde herhangi bir işlem yaparsa illa ki en az 250-300 liralara kadar belki de fazlasını arıza tespit ücreti isteyecektir, ancak fikir danışmaya birşeyler sormaya giderseniz servisin tutumuna göre yardımcı olurlar ve soru sormaya da fikir almaya da ücret almazlar. Hatta 136hp olan model 2015 yıllarında çıktı 7 yıl garanti dolmamıştır ancak dışarda bakım gördüyse garanti dışı kalsa bile yinede yetkili servise gittiğinizde serviste gider gitmez orada periyodik bakım yapılması teklif edilerek garanti kapsamına alınabilirliği teklif edilip sorulabilir gerçi yüzde 90 olumsuz cevap verebilirler.

burada seçim sizin, iyice araştırdıktan ve emin olduktan sonra ya risk alıp arabayı lifte kaldırıp yada kanala çekip bu sensörleri söküp bakacaksınız yada o esnada çıkma sensör falan bulup değiştirip deneyeceksiniz ki kolay iş değil o sensörün kablosu ta motora kadar nerelerden geçiyor nerede ECU ya bağlanıyor belli değil, yada özel bir servise bulabildiğiniz güvenilir bir ustaya bu işlemleri denemesini arıza kodunu vs. söyleyeceksiniz beraber DPF ye sensörlere bakacaksınız.

Sensör arızalı olduğu için rejenerasyona girememe neticesinde tıkalı kalan DPF de ihtimallerden birisi.

Kafadan yazıp duruyoruz:) yanlış birşey yapmadan @MSC Serdar abi gelip bize bir fikir verse iyi olur.

<<bülent>> bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş