opsiyonel abs aracıma abs taktırabilirmiyim taktırırsam bana ne kadara patlar ? accent admire 1.5 CRDI (2006)
taktırılır ama değmez baya maliyetli olur illa abs'li araç istiyorsanız satıp abs'li almak daha mantıklı, admire dikkatli kullanımda bu haliyle de yeterli fren performansı verir diye düşünüyorum
ABS'nin fren performansına bir katkısı yok ki. Aksine performansı ciddi oranda düşürüyor. Tek getirisi ani frende manevra yapabilme.
ABS fren mesafesini kısaltmaz aksine biraz uzatır avantajı şudur serdar abininde dedigi gibi lastikleri kitlemez manevda yapma olanagı saglar
fren performansından kastım fren duruş mesafesi değildi yanlış anlaşılmış. abs+ebd'li araçta her lastiğe farklı güç uygulandığından mesela sağ sol farklı zeminlerde(bir taraf buz kum vs. bir taraf normal kuru asfalt gibi) fren esnasında araç savrulmaz tamam duruş mesafesi artar ama savrulmaz ayrıca fren yaparken rahatlıkla yönlendirme yapılabilir. ama sen özellikle riskli yollarda sakin dikatli gidersen abs ye gerek kalmaz demek istedim yeterli performanstan kastım buydu. ama abs artık olmazsa olmaz bir özellik bence abs li ve abs siz era ikisini de kullandım abs'li araç kesinlikle daha güven verici bir iki defa işime yaradı güvenlik açısından faydası tartışılmaz.
esp araç savrulduğunda her tekerleğe ayrı güçte fren dokunuşu yaparak aracı rotasına geri sokar diye biliyorum yani o an frene basmasanda araç bazı tekerleklere fren yapar ve savrulmayı önler benim bildiğim esp böyle bir sistem. abs için başımdan geçen örnek vereyim şimdi sağ lastikler buzlu zeminde gidiyor sol lastikler kuru asfaltta gidiyor sert fren yaptım(denemek için yaptım yanlış anlaşılmasın). abs olmasa sağ lastikler anında kilitlenirdi, sol lastikler aracı tutardı ve araç spin atardı ama abs olduğu için sağ lastikler kilitlenmedi sol lastiklere de daha az fren gücü gönderdi araç hafif sağ sol yaparak dümdüz durdu ama daha uzun mesafede durdu. ebd'nin görevi elektronik olarak 4 tekerleğe fren gücünü dağıtmak diye biliyorum abs'de kilitlenmeyi önlüyor aracı esp gibi tekrar rotasına sokmuyor
Şansa dümdüz durmuş diyelim, abs sensörden kızaklama bilgisi aldığı an bütün tekerlere aynı miktarda darbe uygular yani bir taraf kaygan bir taraf kuruda ise araç çeker. ESP varsa direksiyonun pozisyonuna bakar, g sensöründen savrulmayı hesaplar ve frenlere farklı güçler uygular, bu nedenle çekme olmaz. ESP olmadan ABS varken bile su birikintisine frenle dalarsanız araç dönebilir, esp varsa frenli yada frensiz araç dönmez (limitler dahilinde).
anladım ben fazla tekniğini bilmediğim için ebd elektronik fren gücü dağılımı var diye heralde her tekerleğe farklı güç uygulamıştır diye yorumladım bu hareketi, abs yi geçtim artık esp bile şart oldu artık yeni bir hyundai alırsak o da olur.. bu arada arkadaşın konuyu da dağıttık ona da bir cevap yazayım; sonradan abs takılırsa muayeneden geçmez muhakkak orjinalinde olmalı. takılsa bile 4 tane sensör abs beyni vs. işçilik 2-3 bin tutar gibime geliyor orjinalin performansını verir mi o da muamma. erayı alırken opsiyonel abs+ebd+arka disk fren farkı 900 tl'ydi şimdi düşününce iyiki almışız diyorum gayet uygunmuş fiyat.
Mekanik ABS diye de bişey var o kadar maliyetli değil Tofaşlara takılıyordu onu araştırın birde, çok verimli olacağını düşünmüyorum ama taktıranlara sormak lazım. Ayrıca ABS devredeyken manevra yapma şansınız artıyor ama o hızda manevra yapınca Era zaten arkayı salıyor. İki ucu sivri değnek yani Tabi ABSsiz halinden daha kontrollü
abs-ebd 'de iş görür ama çoğu abs'li hyundai modelinin arkalar kampana Sistemin performansı iiçin sıkıntı kampana.
Eski Accent Admire'm güvenlik paketliydi. 7 senede 1 kere faydasını gördüm ama o da hayatımı kurtardı diyebilirim. Onun haricinde frenleri zaten çok iyi olmayan bir arabanın frenlerini daha da kötü yapıyor. Gerekli mi yine de gerekli kanımca.