arkadaşlar aracım 1998 model accent ls modeli. geçen ön düzenciye gittim sol ön teker balans ayarı yapılırken hızlı dönmedi tamirciye gitmemi tavsiye etti.. Ancak tamirciye gittiğimde aracı lifte kaldırdık ön teker söküldü ancak bir sorun görülmedi yalnız sağ tekeri çevirince solda çevriliyordu başka bir tamirciyi aradık oda yatak sarmış dedi. şanzıman inecek ve defransiyel dişlilerine bakılacak dedi .. kafayı yiyeceğim çok para tutar mı acaba aracımla otobanda 140 gidiyorum sorun yok şimdilik ama tamirci daha büyük sorun yaşatır diyor... arkadaşlar yardım edermisiniz .
ee tamam tek lastiği elle döndürünce ötekide döner yatak sarmayla alakası yok yatak sarsa araba marş almaz motor sıkışır kalır çalışmaz bile senin tek lastiğin sıkıyorsa ya kaliper tamir takımı değişecek yada fren ana merkezinde bi arza olabilir sıkı dönmesiyle motorun alakası bile yok tamamen saçmalık bu arada motorunda garip bi ses veya yolda giderken viteslerde uğultu vs. yok demi belki usta uğultuyu duymuşşsa difrensiyelde bişey olabilir demiştir
Saga sola çekme yok titremede yok ama fren sıkıyor hissi var zaten balans yapılırken hızlı dönmedi teker ama baktık balata veya bilyada sorun yok
Yok sorun tekerin zor dönmesi diye baktık ama life kaldırınca sağdakini çevirince soldakinin biraz boşluk olması gerekirmiş ama birlikte döndü oda ustada birini aradı oda kronik sorun yumurtada şanzıman inecek defransiyele bakılacak dedi...
birde ustandan rica et kaliper sökülüyken yani balatalar çıkıkken liftin üzerinde vitese verin arabayı bakalım sonuç ne olacak
Zor dönüyor dediğim hani balans ayarı yapılırken lastiği bir makinayla hızlıca dönderirken sol teker ses çıkarıp zor dönüyordu...
diferansiyelin ortasındaki yani ayna mahrutinin ortasındaki diferansiyel gücünü ayarlayan aks dişlilerinde bir sorun var muhtemelen, normalde tekerlekleri havada bir araba vitesteyken tekerleğin birisini çevirdiğinizde diğeri ters yöne doğru dönmek ister vites boşta iken ise tekerleği çevirdiğinizde biri döner, eğer tekerlekler havadayken vites boşta iken tekerleklerin biri döndürülünce diğeride aynı yöne dönüyorsa aks dişlileri sıkışmış yada yatakları sıkmış dönemiyor olabilir, bu durumda araba tam tur dönüşlerde normalden daha geniş bir alanda döner misal tam tur direksiyon ile normal sağlıklı bir diferansiyel 10,5 metre çapta dönüş yapabilirken diferansiyel aks dişlileri kilitlenirse 12-15 metre çapında alanda döner, düz yolda sorun olduğu belli olmaz eğer ayna mahruti sağlamsa uğultu da yapmayacaktır aks dişlileri sıkıntılıysa sadece dönüşlerde ses yapabilir, önden çekişli arabada diferansiyel kilitlenirse virajlarda önden kaymalar artar arkadan çekişlide tam tersidir, önden çekişli arabada diferansiyel yok derler aslında vardır ancak şanzıman ile tümleşik halde tek parça olduğundan ayrı ayrı olmadığından böyle derler ancak diferansiyeli olmayan araba olmaz zaten Çok aşırı bir masrafı olacağını sanmam şanzıman inmesi lazım ve sökülmesi lazım diferansiyel dişli ve yataklarının değişmesi gerekebilir 3000-4000 lira tutmaması gerek belki taş çatlasa 800-1000 lira tutabilir, bu problemin sebebi şanzımanın yağsız kalması gibi birşey olabilir. Mevzudan benim anladığım bu alttaki resimde side gears yazan dişlilerin yada yataklarının sıkışmış olabileceği
Hızlı sürüşte şanzıman kilitleyebilir bunun tehlikesi ciddi olur, yavaş sürüşte dönüş turunuz kötüleşir daha fazla direksiyon çevirtir düz yolda bir sıkıntı yaratmaz. Şanzıman yağı bozulmuş eksilmiş olabilir bu durumda bütün şanzıman yağsız kalırsa daha kötü olabilir en azından şanzıman yağını kontrol ettirmek lazım. Zaten şu anda komple kilitlenmemiş sanırım sıkışık dönüyor. İleride komple kilitlenirse daha belli sonuçlar verir. Şanzıman içerisinde kopan ayrılan küçük parçalar olursa içeri kaçıp diğer parçalara da zarar verebilir. Problemi birkaç tamirciye hatta iyi ve kaliteli hizmet veren bir yetkili servise pratik muhabbet üstü bir arıza teşhisi amaçlı götürüp diferansiyel problemini orada sorgulamanız en ideali.
İşte gaza yüklenirken deli gibi araba kullanırken tekrar tekrar düşünülmeli. 100 hp güç 150 hp güç burdaki küçük dişlilerden pimlerden geçiyor. Keza fren sistemine ona göre D2533 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
tavsiyeler için tşk ederim arkadaşlar en kısa zamanda tamirciye gitmem gerekli diye düşünüyorum artık...
adana hyundai servisine gittim aracı gösterdim defransiyel dişlilerinde sorun yokmuş ama sağ aks uzun takılmış ve sıkışma yapıyormuş sağ aks komple değişirse sorun çözülür dedi....