Arkadaşlar basında yeni bir haber , 50 milyon TC vatandaşının kimlik no ve diğer bilgileri çalınmış , nasıl bir tehlike bekliyor bizleri ? Düşünmemiz lazım. İkincisi nette yeni siteler türemiş " tc kimlik bilgilerinin çalınıp çalınmadığını sorgula " diye ve burada sorgulama yapmak için de tc kimlik nonu yazman gerekiyormuş , yani şaka gibi durumlarla karşı karşıyayız. iPhone 5C cihazımdan tapatalk kullanılarak gönderildi.
Yok isimle de cıkıyor. Degisik birşey yok, kimlik numarası dogum tarihi ana/baba adı, 2009da ki ikametgah adresi cıkıyor. 2009 yılinda seçmen listelerinde adı olmayan yani tahminim 90 sonrası doğumlular yok. Orada yazan bilgiler oy kullanmaya gittiğiniz sandıgın bulundugu sınıfın kapısında zaten yıllardır asıliyordu. Orada kapı komşunuzun/mahalle de oturanların ana/baba adlarinı kimlik numaralarıni görebiliyordunuz. O sitelere ornegin "Ahemt Demir" yazarak çıkan kişılerden de 1957 doğumlu olanı bularak sizin kimlik numaranızı ve ikametgahınızı bulabilirler, tabi bu ne işlerine yarar bilemiyorum. Daha doğrusu buna başka türlü de ulaşabilir insanlar mesela daha bugun sigortacıya kimlik numarası plaka verdim. Hatta geçen aylarda forumdan biri trafikde sorun yaşadığı birinin plakasından adresini bulup gitmişti.
2007den beri var aslında hocam, internete, mernis sisteminden çalınıp torrent aracılığıyla yüklenmiş bir datadump.sql dosyası bulunmakta idi, yazılan raporlara göre 1986 yılı dahil doğanları içermemekte olup 2007 seçim listelerinden oluşan bir listedir.
Yani işler karışık , Yusuf kardeş bizim bilgilerimizi kullanarak bir çok işlemi gerçekleştirebileceklerini sanıyorum , mesela e-devlet şifresi alsa her bilgimizi öğrenir , yani bilmiyorum aklım karıştı, her halde bir çözüm bulurlar , dünya Panama sızıntısıya biz bu sızıntıyla uğraşıyoruz. iPhone 5C cihazımdan tapatalk kullanılarak gönderildi.
50 mio kişinin kimlik bilgisi cayır cayır internette ortada. Böyle bir şey olamaz ya. Bu arada ne 2007 seçimi bilgisi doğru 1987 doğru. Sadece 1991 sonrası yok. 2009 seçimlerinden kaynaklandığı söyleniyor. 2009 seçiminden de kaynaklandığı sadece 75 milyon kişi olmaması ve 1991 doğumluların olmamasından anlıyorlar. Yani nasıl sızdıǧına dair bir bilgi yok sadece sızan bilgilere göre varsayım. GT-I9082 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Hocam e-devlet başka birşey, bu sadece seçmen bilgileri, yaklaşık 5 yıldır piyasada dolaniyormuş bizim yeni haberimiz oldu. Problem olacak olsa önlemi alınırdi çoktan, yeni kimlik numaraları verilir ya da işlemlerde artı olarak seri numarası isterlerdi. Aslında bundan önce çok daha fazla açık var, diyorumya hastaneden, eczaneye, muhasebeciden, gsm öperatorlerine bir sürü yere bu bilgiler veriliyor zaten kendimiz tarafından. Açıkcası ben ilk duyduğumda çok daha kapsamlı bilgiler olacagını düşünmüştüm.
O seçmen için asılan listede , tc ad soyad doğum tarihi yeri ana baba adı ve açık adres yok mu ? Var biliyoruz bu bilgilerin ellerinde olduğunu şimdi diyorum , bu bilgilerden daha fazla bir bilgiye ihtiyaç var mı bir kişiye kötü niyetlilerin ulaşması için , işte tv de diyor , adınıza hat alır kredi çeker şirket kurar vs vs o bakımdan söyledim yani çok rahat olacak ve ele gelen biz düğün bayram diyecek kayıtsız kalacak bir durum değil.
Rahatlığınıza çok şaşırdım. Dün bakana sorduklarında böyle bir şey yok dedi. Bugün ise parelel yapı sızdırdığını belirtti. Yaşanan bence çok büyük bir sorun. Düşmanı olan var kanlısı olan var askeri var polisi var hakimi var. Nedir bu isim soyisim yazıyorsunuz adresten tutun TC kimlik numarasına,kütüğünüze, ana baba adına ulaşabiliyorsunuz. GT-I9082 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ben de diyorumki bunu yapacak olan insan bu bilgileri önceden de ele geçirebilirdi zaten. Bu iş için önlem alınacaksa sadece bu bilgileri engellemekle olmaz çok yönlu değişiklige gidilmesi lazım. Kac tane yere kimlik fotokopisi veriyoruz. En basitinden benim iş yerimi muhasebeci açmıştı, sadece kimlik fotokopimi aldı. Muhtemelen hala bilgilerim mevcut istese yine açabilir. Emlakçıdayken tapuda işlemleri takip icin bizde kimlik fotokopisi alıyorduk onlarca kişiden.
Zaten seçime giren tüm partilere veriliyormuş bu bilgiler, onlarca parti seçime giriyor. Bir çogunun genel başkanının kim oldugunu hatta partinin adını bile bilmiyoruz, tabiki de bu bilgiler yayılır. Insan kötu niyetli olmasın, olduktan sonra yapacak bir şey yok. Mesela bir arsanın kime ait olduğunu sahibi istemediği sürece öğrenmeniz mümkun olmaması gerekli, ama satılıga cıkardığımiz gayrimenkullerin kime ait olduğunu belediyede adamı olan gidip ögrenebiliyordu, oradaki memurun bu bilgileri vermesi kanunen suçtur ama işte hırsız içeride oldumu kapı kilit tutmuyor.
1) 2009 yılında partilerin seçmen arama sistemlerinden sadece tc kimlik numarasıyla sorgulama yapılabiliyordu. Aynı zamanda aynı bilgilere o dönem YSK'nın kendi sitesinden de, sadece tc kimlik numarası girerek ulaşmak mümkündü. 2) Bir kişi veya ekip sıradan bütün kayıtları görüntüleyerek kaydediyor. Sadece TC kimlikle arama yaptıran, hem de servislerinden 50 milyon+ kere veri çeken kişiyi YSK'nın kâle almaması sonucunda veriler toplanıyor. YSK burada önlemini eksik almış. 3) Bu verileri internette tutan kişi verileri şifreleyerek daha sonra 2010 yılında satmaya başlıyor. (http://www.hukuki.net/archive/index.php?t-75078.html) 4) Daha sonra bu ekip yakalanıyor. Bu servisin veritabanı, şifreli haliyle internetten çekilip yerel olarak çalışacak şekilde dvd'ler halinde tekrar satılıyor. Yavaş yavaş internete de düşüyor, şifrelemeyi çözmek için verileri çalan ekibin yaptığı program kullanılmak zorunda. 5) Bu verilere "thecthulhu" nickli birisi ulaşıyor ve anonymous adlı hacker grubuna ait bir hesaptan 15 şubat 2016'da duyuruluyor. 6) Şifrelemeyi kaldıran birisi "Turkish Citizenship Database" adıyla dosyayı "postgresql" veritabanı yedeği olarak paylaşıyor. bu dosyanın içinde bütün veriler şifresiz, açık olarak yazmasına rağmen 6.5 gb'lık boyutu yüzünden, windows'taki popüler metin editörleri tarafından açılamadığı için çoğu kişi bunu açmayı da başaramıyor. Hatta ulaştırma bakanı "öyle bir şey yok" diye açıklama yapıyor. 7) Sadece veritabanını kullanan ve basit bir arayüz yapan birisi, önce basit bir web arayüzü yazıyor. Bu aşamadan sonra herkesin girebilmesiyle popüler oluyor. Sonuç olarak bu sitelerden istediğiniz herkesin(bu verilerde ismi geçen) bilgisini öğrenmeniz mümkün.
Sonuç olarak ülkemizde kişisel verilerin korunması adına hiç bir önlem yok.İnternet bağlamaya, dijital platform almaya bile kimlik fotokopisi istiyorlar.Yakında tüpçü bile kimlik fotokopisi isteyecek.Kimin bilgileri kimde belli değil.
Verilen likte bir kaç msj okudum avukatlar da noter/muhtar bu bilgilere ulaşabiliyorken avukatlara da mernis sisteminin açılmasını istemiş. Avukatlar kötü niyetle kullanmaz demiş biri de.
Tam komedi ya.Bakan yeni bir durum yok diyor, paralelin algı operasyonu diyor, o zaman savcılık neden soruşturma açıyor???
Çok sık takip ediyorum, web tarayıcımda ilk sırada, bu bilgileri de oradan bir entry'i biraz düzenleyerek(arada bazı linkleri sildim) biraz aynısını alarak bilgi olsun diye yazdım.
Bende sıkı takip ediyorum. Güzel bir bilgilendirme bende dün gece okumuştum. Burada paylaşmanız güzel olmuş. GT-I9082 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
İstanbuldan bir avukat arkadaşım haciz işlemleri tebliği için aylardır aradığı kişiyi ve adresini bu sayede (6 nisan 2016 ) bularak bugün işlemi başlatmış