Öncelikle merhabalar. 1998 1.3 Hyundai Accent aracın yağını 1,5 ay önce castrol 10-40 yağ ile değiştirdim. Uzun yola çıktım ve 2500 kmde sadece 100 gr yağ eksiltti, su eksiltmesi olmadı. ama son 500 km de nerdeyse 1 litre yağ eksiltti. Şöyle de bi ayrıntı var. 2500 km sadece uzun yol. 500 km nin 200 ü sadece 1 er km git gel yapmadır. Kısa mesafe ve dağlık bi yer. 1.3 motor sıkışıyor yani. Bu kadar yağ eksiltme hakkında yorum yapabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler
Sorun yağın 10w tarafında değil 40 tarafında. 15w-40 yerine 10w-50 / 5w-50 önerilmelidir. 40 / 50 yağ isininca olan akışkanlık. İsinincada yağ incelir, yağ yaniyorsa soğuk/kalinken değil, sıcak/inceyken yanıyordur
@gogo17 @maycicek cevaplarınız için çok teşekkürler ama bu durum sadece yağın incelik kalınlığıyla alakalı olabilirmi? Daha iyi bilirsiniz ama motorda mı bi sıkıntı var acaba. 2500 km de 100 gr 500 kmde 1 lt.???
km yüksekse normal yağ numaranızı değiştirerek bu durumun önüne azda olsa geçebilirsiniz bu arada 10-60 pahalı olduğu için önermedim ama 15-40 koysanızda azaltabilir yağ yakmayı
motoru şıkıştırıyorsanız yağ yakması normal, eğer arabanın gidişinde problem varsa, yani gücü orjinal haline göre düşükse o zaman motorla alakalı sıkıntı var demektir. segmanların sıyıramadığı yağ yanacaktır, segmanlar eskidikçe yağ yakmanın artması da normal. araç kullanma kılavuzunda tavsiye edilen yağları kullanabilirsiniz, 20-50 de tavsiye ediliyor, bende 97 accent varken 20-50 kullanıyordum, her 5 bin kmde değiştiriyordum.
Anladım hocam yağı tekrar değiştirecem umarım dediğiniz gibi yağ eksiltme azalır. Arabanın gidişinde çekişinde filan bi sıkıntı yok, sadece ilk çalıştırmada egsozdan bi 2-3 dk su damlacıkları geliyor o kadar. 3bin de 1 lt yağ eksiltmeyle ustaya götürsem hemen motor diyecek ama bakalım.
Sağlıklı motordan eksoz suyu gelir ala aracın km yüksek yağ fazla eksiliyor ise dedim gibi 10-60 yağ kan yapar.
Yağı da değiştirdim ama nafile 500 km de 500 gr yağ eksiltiyor ne yapabilirim bilen yokmu başka. Arabada sadece ilk çalıştırmada gri duman var mavi yada siyah duman yok.
O zaman pek yapılacak bir şey kalmamış kapak açılacak ve bakılacak bu şekilde zaten ummadığın bir yerde motor yatak sarar ondan sonra al başına belayı.
2500 km de 100 gram sonrasında hemen 500 km de 1 litre yağ yakması mantıksız bu motorlar hemen öyle ömrünü tüketmez.bir yerde bir kaçak ya da yoğun bir terleme var..aracın külbütör kapak contası kontrol edildi mi? araç lifte kaldırılıp altından karter incelendi mi?karter contasının terlemesinden de yağ eksilme yapar..ayrıca motor blokları arasındada contalar var oralardanda terleme yapabilir eksiltme motor blokları contaları arasından ise motor indirilmeden bir ihtimal masraf daha olmasın hesabından daha kalın bir yağ kullanılabilir..siz 10/60 kullanmışsınız 20/50 de deneyebilirsiniz..
Yüksek devirli kullanımlarda ciddi anlamda yağ yakıyor bu araçlar tecrübeyle sabit. Serkan31978@ abimin söylediklerinide yabana atmayın bi kontrol ettirin