Arkadaslar herkese merhabalar, Aracim 2018 model 2019 trafige cikisli dizel 4x2 Tucson Dgs Otomatik Vites. Aracin ikinci sahibiyim. 45binde aldim. Aldigimda garantisi devam ediyordu. Ilk bakimini yetkili Hyundai servisinde yaptirdim. O zamanlar kavramada yasadigim sorun arac dur kalklarda inanilmaz bir titreme yapiyordu. Serviste durumu belirttim, yazilim guncellediler vs sorun yok dediler. (Hyundai Ucar) Yapacak bir sey yok dedim o sekilde binmeye devam ettim. Sorun cok az hafifledi ilk baslarda ama sonra tekrar kaldigi yerden devam etti. İnanilmaz bir titreme anlatamam. Neyse ben sonraki bakimlari BOSCH servisinde yaptim. Aracin garantisi de bitti. (80.000kmyi gecince) Sonra 95bine gelince aracin kalkista sorun yasamaya basladi. Kavrama siyiriyordu hemen anladim. O sekilde bir hafta kullanmak durumunda kaldim cunku servis bir hafta sonraya randevu verdi. Bu arada hic bir zaman hata isigi yanmadi. Bu konuda sistem sanirim Hyundai'de zayif. Eski arabam BMW idi ve baski balata sorunum hafif baslamisken hemen uyari vermisti. Baska ufak tefek sorunlarimda da bilgisayar cok guzel uyarilar veriyordu. Neyse konumuza doneyim. 95binde kavrama siyirmasi zaten ayri bir olay. Bilincli bir kullaniciyim ki yuku asla parka bindirmem ve arabayi agresif kullanmam. Serviste arabayi biraktim. Sonra aradilar kavrama ve aktivator degisecek diyip 42 bin hesap cikarttilar. (İndirimli) İyi niyetten degisim talep ettim. Bakimlarin tamami burada olmamis deyip maalesef yapamayiz ama indirim yapariz dediler. (50 kusurden 42 bin indirimli fiyat) Kabul ettim ihtiyactan. Neyse araci aldik geri siyirma sorunu cozuldu. Cok kisa bir sure sonra (15-20 gun) aracta rampa cikarken ufak bir titreme hissettim. Direkt kavramada sikinti mi var acaba dedim yine? Sonra bu sikinti bir hafta icinde kendini belli bir hizdan sonra hizlanamama (bazen 50 bazen 150 hiz kontrol gibi gaza basiyorsun araba titriyor ama hiz artmiyor) ve arada teklemelere cevirdi. Hemen servis randevusu aldim yine ve beraber test surusune ciktik. Usta sorunun kavramada olmadigini, yeni degistigini ve sensorlerden birinin ariza yaptigini soyledi. Neyse ben arabayi biraktim, bilgisayara baglayip bana 1 numarali enjektorun bozuldugunu ve onu degistireceklerini soylediler. Tamam dedik ona da. Ayni gun enjektor degisti ve ben arabaya almaya gittim. Neyse arabaya bindim ve daha servisten cikarken araba boyle anlik gucten kesilme yapip sonra yoluna devam etti. Onceki yolda hiz kesme ve titreme sorunlari ortadan kalkmisti. Ama bu sefer sabit hizda hafif rampada aracta anlik teklemeler basladi. Nasil oluyor daha detayli anlatacagim. Mesela bazen kalkislarda sadece anlik tekleme yapip sonra normal devam ediyor. Bazen de 2000-2500 devir arasinda sabit hizda giderken anlik teklemeler oluyor. 10 dakikada 3-4 kez yaptigi da oluyor veya 1 saat hic yapmadigi da. Teklemelerde ozellikle baktim devir hafif yukseliyor sonra sonrasinda arac normal devam ediyor. Yuksek devirde sabit hizda 3000-3500 tekleme yapmiyor. Ozellikle hizlanirken veya 2000-2500 sabit hiz. Veya gaz pedalindan ayagi hafif cekip tekrar gaza yuklenince de nadiren yapiyor. Neyse ben bu sefer arabayi baska yerde bilgisayara baglattim ama sorun gorunmuyor. Enjektor sorunu devam edebilir diye dizel enjektorcuye goturdum o da serviste degisen enjektor ve ikinci enjektoru sokup bakti. Diger ikisi kaynamis. Onlari elleyemem dedi. Degistirilen enjektorun pulunda kacirma vardi dedi onu duzelttim dedi. Diger eski olanin temiz oldugunu soyledi. İki tanenin akibeti bilinmiyor. Bu arada benzini her zaman Shell'sen alirim. Muhtemelen sorun degisen enjektorun pulundaki kacirmadan dedi. Ufak bir meblag verdim ciktim ama sorun aynen devam ediyor. Araci bu sekilde kullaniyorum ama hic mutlu degilim. O kadar masraf yapip hala cozulmeyen sorunlarda bogusmak tat kacirdigi gibi arabadan da soguttu. Sistemde hata yok ve bilgisayarda hata vermiyor. Sizce ne yapmaliyim? Sorun ne olabilir? Kavrama, enjektor vs.. ?
Geçmiş olsun.110 bin kmye kadar bende 3 kez kavrama değişimi yaptım.En sonuncu değişimde ise 7.vites dişli göbeği dağılması sonucu yolda kalıp hepsi birden değişti.Şanzuman km garantisi 60 bin km bu arada.Full servis bakımlı olmasına rağmen 18 bin TL den iyi niyet ve eski müşteri olmamızdan ötürü 12 bine yaptırmıştık.Bunlar harici 1 ad.kızdırma bujisi, 1 ad. oksijen sensörü ve klima sistemi tümden garantiden değişti.Enjektör sorunu hiç yaşamadık.Değişim sonrası kavrama ya da titreme sorunu da yaşamadık ki hala da bu şekilde kullanılıyor.Kavrama 3.kez değişim sonrası sorunsuz hale geldi.Sizde gelişen arızada ise,enjektöre yakıtın etkisi çok büyük.Sağlıklı kullanabilmek adına diğer tüm enjektörler de elden geçirilmeli bence.Maliyetli de olsa, servis harici pek elletmemenizi öneririm.Bilinçsizce müdahale sonucu sorunlar daha karmaşık ve ağır maliyetli hale gelebiliyor.
hocam sana da gecmis olsun .. cok harcama yapmissin belli ki .. benim sorun icin komple enjektor degistirmek mi diyorsun yani?
Çok sağolun.Size de geçmiş olsun.Enjektörlerin bakımlarını yaptırabilirsiniz.Sonuçta herşeyin tamiratı yapılabiliyor Bi ölüme çare yok.Hiç birşey sizden önemli değil.Ekonomi uygunsa yenisi ile değişim sizi sorunsuzca uzun yıllar götürür.
Siz bu degisimlerin hepsi icin para odediniz mi? Kendim icin soruyorum. Misal sorun yine kavrama cikti. Ucar'a onceki kavrama icin ciddi meblag odedim. Mesela tekrar degisim olursa sikinti cikarmamalari gerekir parca garantisi kapsaminda. Sizde nasil olmustu? Bir de genel olarak herkese soruyorum. Mesela Ucar'da degisen parcanin garantisi sadece Ucar'da mi gecerli? Mesela ben Maslak Hyundai ( https://maslak.hyundaiplaza.com.tr )'e gitsem orada kavrama sorunlu ciksa yine, ucretsiz degisim icin sorun cikartirlar mi?
Parça garantisi değişim sonrası 1 yıldır.Şanzuman dişli arızasına sadece ödeme yaptık garanti bittiği için.Diğer yazdığım parçalar garanti kapsamında değişmişti.Parça değişim garantisi tüm hyundai servislerinde geçerlidir bu arada.Tüm servisler araç bakım onarım kayıtlarını sistem üzerinden görebilirler.