Merhabalar. Konuyu tamamen meraktan dolayı açıyorum, uzun zamandır dikkatimi çeken anlam vermediğim bir durum var. Aracıma hafta içi sabah saat 07:00 ile 07:30 arası biniyorum. 08:00 gibi stop ediyorum. Akşam 18:00 civarı biniyor ve 19:00 civarı stop ediyorum. Aracım akşam 19:00'dan sabah 07:00 - 07:30 saatleri arasında açık alanda, sabah 08:00 ile 18:00 saat aralığında kapalı otoparkta duruyor. Sabah ilk çalıştırmada devir anında 1000 rpm e sabitliyor. Hareket sonrası rölanti devri 850 rpm'e sabitleniyor. Akşam çalıştırınca ise devir 1500 rpm de yaklaşık 20 saniye çalıştıktan sonra yavaşca 1000 rpm e düşüyor. Hareket sonrası rölanti devri 850 rpm'e sabitleniyor. Şimdi açık alanda soğuk havada akşamdan sabaha yaklaşık 12 saat bekleyen aracın devri direk 1000 rpm olurken, kapalı alanda 10 saat bekleyen aracın devri neden 1500 rpm'de 20 saniye çalışıp 1000 rpm'e iniyor. Mantıken ben tam tersi olması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda mantıklı bir izahat verip beni aydınlatacak merakımı giderecek birisi var mı acaba? Düzeltme: Aracım 1.4 mpi otomatik
Kapalı alanda sıcaklığın fazla olacağı anlamına gelmez otoparklar eğer yer altındaysa gayet soğuk olabiliyor ve araç sıcaklığı okuyup otomatik jikleyi ona göre çalıştırıyor olabilir emin olmak için bir termometreyle aracın yanına gidin ve açık alan / otopark değerlerini aracı çalıştırmadan ölçün ve karşılaştırmayı yapın
Benim araç Manavgat yazında bile ilk çalıştırmada 1.500 devir civarı çalışıyordu yaklaşık 20 saniye kadar.
Benim Acccentte de öyle.-10 da bile 1100 devirde çalışmıştı,10 -20 derece sıcaklıklarda ilk çalışmada 15 saniye civarı 1500 devirde çalışıyor.Bence çok soğukta ilk çalıştırmalarda motor devri Ecu tarafından mümkün olduğunca motorun zorlanmadan çalışacağı şekilde düşük tutuluyor ki ilk çalıştırmada motor yağlanana kadar zarar görmesin.Nitekim motoru bu esnada da dinledim subap sesi geliyor 1 dakika kadar,gerçi 10w 30 yağdan da olabilir bu. Bahsettiğiniz sanırım böyle bir şey olsa gerek;