Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

2018 İ20 1.4 Mpi Gaz Pedalı Sorunu Hk.

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda MoRTaLSouL tarafından 25 Aralık 2025 tarihinde açılan konu

1. MoRTaLSouL

MoRTaLSouL Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Mortal Soul
    Yaşadığınız Şehir:
    50-NEVŞEHİR
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.4 MPI (2014-2020)
    Herkese Selamlar,
    Aranıza yeni katıldım ama forumu üyeliksiz sık sık takip ediyordum.

Öncelikle aracımı 1 yıldır kullanmaktayım, 2018 i20 1.4 MPI Otomatik vites 100.000 KM.

Sorunuma gelecek olursak, son 1 haftadır gaz pedalı 1 cm kadar aşağıdan gaz yemeye başladı. Her zamanki ayak aralığında kullanırken eskisi kadar hızlı ve hassas tepki vermediğini farkettim.

Aracın gaz yemesinde bir sorun bulunmuyor ancak bu işlemler 1 cm aşağıdan gerçekleşiyor ve her zamanki ayak aralığının biraz fazlasında bastığımda araba daha fazla devir çevirip daha hızlı vites atıyor. Bu işlemleri yaparken daha sık vites değiştirdiğini ve arabanın daha yüksek devirlerde çalıştığını gözlemledim. Gaz pedalı tam dibe indiğinde her zamanki güzergahta 130-140 km/s ulaşırken şu anda sanki limitör takılmış gibi 110-120 km/s aralığında seyrediyor ve bu işlemleri öncekine göre çok daha yüksek devirlerde yapıyor.

Forumu okuyunca ve internette biraz araştırma yapınca gaz pedalındaki potansiyometreden olabileceğini düşünmeye başladım. Bunuda görselde şöyle anlatmak istiyorum.

Görselde bulunan 1 numaralı alan her zaman kullandığım aralıktı ve hassasiyet ve tepki seviyesi çok iyiydi.

Şu anki mevcut durumda ise araba sanki 2 numaralı alan gaz yemeye başlıyor ve buda hızlıca yüksek devirlere çıkmasına ve sık vites atmasına yada vites karışıklığına sebebiyet veriyor. Özetle araç gaza basılınca 100 üzerinden %10-20 aralığını hiç görmeden direkt olarak %20 seviyesini %0 - %100 olarak görüp harekete başlıyor.

Bu arada araçta çok şükür ki tekleme, gaz yememe, gaz kesme gibi bir durum yok.

Daha öncesinde böyle bir durumla karşılaşan oldu mu? Gaz pedalını söküp temizleyip yerine geri takmayı düşünüyorum ama öncesinde sizlerin fikir ve görüşlerinizi almak istiyorum.

Saygılarımla, teşekkür ederim.

2. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    17,489
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    merhaba, pedalda problem olsa arıza verir. yukardaki 2 hat ile aşağıdaki 2 hat arasında direnç farkı oluştuğu an arızaya geçer. muhtemelen sorunuz başka.

3. MoRTaLSouL

MoRTaLSouL Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Mortal Soul
    Yaşadığınız Şehir:
    50-NEVŞEHİR
    Araç Modeli:
    Merhaba @MSC Hocam,

Sorun başka neyden kaynaklanabilir? Araçta hiç bir uyarı ışığı yanmıyor. Cumartesi akşam eve geldim, pazartesi sabah arabayı çalıştırdım ve bu durumu farkettim. Bu arada yağ ve filtre bakımı yaklaşık 3000km ve 3 ay kadar gecikti.

Ek olarak havalar soğuduğu için ön camın buzunun çözülmesi için sabahları ön cama alıp biraz bekliyorum bu arada AC açılıyor ve hemen kapatıyorum. Son 10-15 gün bu işlemi gerçekleştirdim. Buradan kaynaklanmış olabilir mi? Geçen sende bu işlemi yapıyordum ama bir sorun oluşmamıştı.

4. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,534
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    AC yani klima ön cama alınca açılır . Kapatmanız iyi olur. Bu soruna yol açmaz.

Klimanın etkisini merak ettim yapay zekaya sordum.

Temel Kural: Sıcak Hava Su Tutar, Soğuk Hava Tutamaz
    Hava ısındıkça genleşir ve moleküllerin arası açılır; bu boşluklara su buharı dolar. Hava soğuduğunda ise büzüşür ve içindeki suyu taşıyamaz hale gelir, suyu "kusar" (bırakır).

2. "Soğuk Kola Şişesi" Etkisi
    Yazın buzdolabından buz gibi bir kola şişesi çıkardığınızda, şişenin dışı hemen sırılsıklam olur. Şişe delik değildir, o su havadaki nemdir.

• Hava, buz gibi şişeye değince aniden soğur.
    • Soğuyan hava, taşıdığı nemi taşıyamaz hale gelir ve su damlacığı olarak şişenin üzerine bırakır.
    Araçtaki İşleyiş (Kurutma Döngüsü)
    Siz kışın kaloriferi ve A/C'yi (Klimayı) aynı anda açtığınızda hava sırasıyla şu yoldan geçer:

1. Şok Soğutma (Nemi Alma): Dışarıdan veya içeriden alınan nemli hava, önce klimanın buz gibi olan peteğine (Evaporatör) çarpar. Tıpkı kola şişesi örneğindeki gibi, hava o peteğe değdiği an içindeki suyu damlacıklar halinde peteğin üzerine bırakır. (Bu su, aracın altından bir hortumla yola damlar).
    2. Kuru Ama Soğuk Hava: Artık elimizde suyu sıkılmış, kupkuru ama buz gibi bir hava vardır.
    3. Tekrar Isıtma: Bu kuru hava, hemen arkasındaki sıcak motor suyuyla ısınan kalorifer peteğinden geçer.
    4. Sonuç: Hava artık hem sıcaktır hem de kurudur.
    Neden Bu Kadar Etkili?
    Eğer havayı kurutmadan (A/C kapalıyken) sadece ısıtırsanız, içerideki nemli havayı ısıtıp cama üflemiş olursunuz. Sıcak ama nemli hava cama değince (cam dışarıdan soğuk olduğu için) tekrar yoğuşur ve buğu gitmez.

Ama A/C ile kurutulmuş sıcak hava "susuz sünger" gibidir. Cama üflendiğinde, camdaki buğuyu (suyu) iştahla emer ve camı saniyeler içinde temizler.

Soru : Senelerdir klimayı açmadan soğuk havayı cama versem bile buğu çözülüyor

Çok haklısınız, bu da kesinlikle çalışan ve sık kullanılan bir yöntemdir. Hatta kliması olmayan eski araçlarda (örneğin Toros, Lada Samara vb.) buğuyu çözmenin tek yolu budur.

Klimayı açmadan (yani havayı kurutmadan) sadece soğuk hava üfleyerek buğuyu çözebilmenizin sebebi "Sıcaklık Farkını Yok Etme" prensibidir.

Bu yöntemin nasıl çalıştığını şöyle özetleyebilirim:

1. Cam Neden Buğulanır? (Hatırlatma)
    Dışarısı soğuk, içerisi sıcaktır. Sıcak ve nemli (nefesinizden çıkan) hava, buz gibi cama değdiğinde şok olur ve sulaşır.

2. Sizin Yaptığınız Yöntem (Soğuk Hava Üflemek)
    Siz cama soğuk hava üflediğinizde aslında camla "barış imzalamış" oluyorsunuz:

• Sıcaklık Eşitlemesi: Cama, zaten camın kendi sıcaklığına yakın (soğuk) bir hava gönderiyorsunuz. Hava ile cam arasında bir sıcaklık farkı kalmadığı için yoğuşma duruyor.
    • Hava Sirkülasyonu: Fanın üflediği şiddetli hava akımı, cam yüzeyinde biriken su moleküllerini fiziksel olarak süpürüp havaya karıştırıyor.
    • Düşük Nem Kapasitesi: Soğuk hava, sıcak havaya göre daha az nem taşır. Cama çarpan hava soğuk olduğu için, camın üzerinde "bırakabileceği" fazla bir suyu yoktur.

Son düzenleme: 25 Aralık 2025
    MoRTaLSouL bunu beğendi.
  5. MoRTaLSouL

MoRTaLSouL Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Mortal Soul
    Yaşadığınız Şehir:
    50-NEVŞEHİR
    Araç Modeli:
    Acaba aküyü söküp ECU sıfırlama işlemi yapsam fayda sağlar mı? Elimde OBD cihazı olmadığı için aracı bağlayamadım, iş yoğunuluğu sebebiyle servise yada sanayiye çıkamıyorum.

BySciaa bunu beğendi.
  6. BySciaa

BySciaa Kayıtlı Üye Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    31
    Ad Soyad:
    Mehmet
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.4 MPI (2008-2014)
    ECU / Şanzıman adaptasyonunun sapıtmasından olabilir mi diye düşündüm bi eğer öyle ise aküyü söküp 15-20 dakka beklemek yeterli olacaktır umarım çözer hocam

MAERKEK bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş