Selamı aleyküm 2018 1.4MPİ Oto aracım var araç soğukken vitesi R’ye takınca bir sorun yok ama 30 dk trafikte kaldıktan sonra aracı R’ye takınca şanzıman vuruntulu şekilde vitese geçiyor . Bu sorun diğer araçlarda da aynı mı yoksa benim araca özel mi yardımcı olabilir misiniz?
frene tam basıp vitesi p konumuna alınca 1 saniye kadar bekleyin daha sonra gaza basın. eğer yarım yamala frene basıp hızlıca geri geri geleyim park edeyim diye uğraşırsam bazen vuruntu yaşıyorum bende.
Acele hareket etmiyorum fren tam basılı zaten ki soğukken bir sorun yok ama 15-20 dk hareket ettikten sonra özellikle trafikte kalıp şanzıman yağını ısıttıktan sonra vuruntu başlıyor R de acaba yağından ötürümü yapıyor 90 binde değişmesi gerekiyor yazıyor kitapçığında benim araç 100 binde anlayamadım başkasına oluyor mu diye merak ettim
Bu bilgiyi bildiğinize göre şanzıman yağını değiştirdiğinizi varsayıyorum, sorun hidrolik beyinde olabilir.
Aynı model araçlarımız. Benim araç 130.000de. 2-3 önce bakım yaptırdım serviste. Şanzıman yağını sorduğumda Yağ değişimini sonraki olası arızaları kabul ederseniz yaparız. Ama biz değişimi tavsiye etmiyoruz dediler. 2 bakımdır aynı şeyi söylüyorlar. Genel olarak internetten yaptığım araştırmalarla yağ bakımından sonra arızaların meydana geldiğini gördüm. ZDF şanzımana da danıştım. Onlarda yağ değişimini tavsiye etmiyoruz dediler. Sizinki farklı bir problem olabilir belki.
Bir yağ seviyesi kontrolü yapın. Aracı kullanın. Düz zemine parkedin. Stop etmeden sırasıyla tüm vites konumlarını gezin. En son P konumuna alın, stop etmeyin. Şanzıman yağını kontrol edin.
Şanzıman yağı değişmez olayı tamamen yalan , ben kendim Hidromek Avrupa bölgesinde servis teknisyeniyim yani iş makinesi tamircisiyim , lastikli makinelerdede ZF şanzıman var ve biz her 1000 Saat bakımında ( Siz 100 Bin bakımı olarak anlayın ) diferansiyel yağı şanzıman yağı dahil tüm yağları değiştiriyoruz . Yani kıssahan hisse şanzıman yağı değişir ve bende ondan şüpheleniyorum ayrıca size dedikleri yağı değiştirdikten sonra çıkan arızaları kabul ederseniz vs diye onun sebebi şu araç 200 bindedir ve hiç yağ değişmemiştir o sebepten ötürü ona yağ değiştirmek arızalara değilde vurutuya sebep olur çünkü şanzımandaki dişliler ince yağda çalışmaya alıştığı için siz yağı değiştirdiğinizde kalın gelecek dişlilere o yüzden vuruntu hissedeceksiniz kısaca şanzıman yağı değişmez lafı tamamen hurafe . Gelelim benim sorunuma ben araçta şanzıman yağını nasıl kontrol edeceğimi bilmiyorum biliyorsanız anlatır mısınız ?
En temel sebebi budur, durduk yere kendi kendine bozulmaz. Değişim vaktini geçirdiğiniz için bozulur.
Valla arabayı aldığım günden beri yetkili serviste bakım yaptırdım. Öyle anlamamda. Bakıma geldim ne gerekiyorsa yapın modunda takılıyorum servise gidince. Bir kere bile Şanzıman yağı değişmesi gerekiyor demediler. Sormadılarda. 90bin ve sonrası bakımlarda bakım tablosuna göre Şanzıman yağı değişmeli demediler. Servis kayıt formlarında tavsiye ettik müşteri istemedi gibi bir şey de yazmadılar. Eğer olurda Şanzıman yağından dolayı birşey olursa ve değiştirmemişsiniz derlerse o zaman tepelerine binerim yağ kontrolünü yukarıda anlattım.
Yağ değişmez mesele dediğim gibi ve kitapçığında kaç binde neler değişir yazıyor ve bunlar 1.4 MPİ için geçerli diğer motor ve şanzımanlar hakkında bilgim yok . O dediğinizi anladın ama yağ seviyesi nerde gözüküyor nerden konrol edeceğim ? Çubuğu vs bir şeyimi var ?
Durum maalesef hiçbir zaman öyle olmuyor, her zaman kullanıcı hatası deniliyor ve sandık şanzıman takmak için ellerini müşteriye doğru açıyorlar. Burada kaybeden yine müşteri oluyor. Yaşanmış örnekleri çok maalesef.
Geçen haziran şanzıman yağını değiştirdim. İleri gidecekken biraz geç tepki veriyordu araç. Yağ değişince o geçti. Şimdilik bir sıkıntı yok şükür. 120.000 km de değiştirdim yağı. Alt karteri söküp çıkan yağ kadar ekleme yapıldı. Şanzıman içinde yağ vardı. Serviste de böyle değiştiriyorduk dedi usta. İnşallah uz n vadede sıkıntı yaşatmaz bu değişim. Şu an önceye göre daha iyi oldu gibi. Yakıt tüketimine etkisi çok var mı bilmiyorum ama uzun yolda sanki ilk aldığım değere indi. Sanki olumlu etkisi oldu gibi hissettim.
Bende ondan şüpheleniyorum zaten acaba geri vitesteki vuruntu yağdan mı kaynaklı diye onu değiştiricem sonra tekrar buraya yazarım