Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

2015 Yeni I20 1.4 Crdi Dizel Yağ Çubuğu Seviyesi Hk Yardım

'İ20 Forum - Club' forumunda haykouz tarafından 16 Temmuz 2020 tarihinde açılan konu

1. haykouz

haykouz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    23
    Ad Soyad:
    oğuz daler
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yeni i20 1.0 TGDI (2014-202x)
    merhaba arkadaşlar 2015 yeni kasa i20 1.4 dizel aracımın sıvı bakımlarını yaptırdım ancak yağ çubuğunda 2 tane delikli çentik var bu çentiklerden yukarıda olanın üstünde ''F'' harfi yazıyor yağ seviyesi F harfinin tam üzerindemi olmalı yoksa F harfinin altındaki üst delikli çentikmi asıl yeri ? Neye göre yağ seviyesini belirleyeceğiz ? 5.3 alır yazıyor 5.1-5.2 civarı koyduk F harfini taşırdık biraz sonra yeter bu kadar dedik yağ filtreside dolar belki diye bekledim dün bu sabah kalkıp aracım soğuk düz yerde iken yağ cubugunu cekıp baktıgımda F harfinin biraz üstündeydi yağ seviyem bende benzinliğe gidip 100-150 gr kadar çektirdim ancak çektirmeye gittiğimde aracım çalıştığı için doğal olarak yağ filtresi vs dolduğundan mıdır nedir benzinlikte bi baktık yağ seviyesine tam f nin altındaki delikli çentikte gorundu bu seferde ben yinede çektirdim birazcık yeniden bakıcam kafam karıştı inanın.

2. hsmsrn

hsmsrn Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    278
    Ad Soyad:
    Hasim Sirin
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.6 (2003-2005) LC
    F harfine yakın ya da tam hizada olması sağliklı olacaktır.Haftalık olarak yağ çubuğunuzu çekip seviye kontrolü yapmanızı alışkanlık haline getirmenizi öneririm

3. haykouz

haykouz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    23
    Ad Soyad:
    oğuz daler
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:

üstteki çentik ile F harfi arasındada boşluk var ama o kısım kafa karıştırıcı 2 tane çentik var yag cubugunda birisi alt birisi üst alt ile üst çentik arası normal yağ seviyesi ise F harfi üst çentiğinde yukarısında kalıyor hangisi baz alınacak bu durumda

4. haykouz

haykouz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    23
    Ad Soyad:
    oğuz daler
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:

ayrıca kitapcıkta 5.3 litre yazıyor mobil 1 esp 5w30 kullanıyorum 5.1 5.2 falan koyup baktık F harfinin biraz üzerine cıkmıştı ama 5.3 koymadık

5. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,098
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.2 MPI (2008-2014)
    Araç soğukken yağ kartele inmiş ve yağ filtre kutusu da doludur. Siz asıl yağ seviyesine , araç çalışır haldeyken stop edip düz bir yerde 5 dak kadar bekleyip yağ sıcak ve akışkanken kartele inince bakmanızdır. Kafayı taktığınız F nin altı üstü sorun değil , en alt Min çentiği ile yukarı F çentiği arasında olsun yeter. M çentiğine kadar düşmesin , aracınızın yağ seviyesi iyidir , çalışırken kanallarda dolaşır sıkıntı olmaz.

onurforces ve Halil bunu beğendi.
  6. haykouz

haykouz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    23
    Ad Soyad:
    oğuz daler
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    sevgili abicim şimdi dediğinde yine bir sıkıntı oluyor usta dahil herkes araç düz bir zeminde ve motor soğuk iken gerçek yağ seviyesine bakılır diyor yani bu durumda araç çalıştırıp motor sıcak yağ akışkan iken motoru stop edip 5 dk bekleyip baktığımızda sağlıklı bir seviye ölçümü yapılamaz demişler bu durum aslında benim açımdan yağın seviyesi tam olarak nerede doğru konumda olmalı 2 tane çentik koyup üstteki çentiğinde üstünde az boşluk bırakıp F harfi yazmışlar benim sorum bu iki çentik mi baz alınmalı yoksa F harfi mi baz alınarak yağın seviyesine bakılır ''MOTOR SOĞUK DÜZ BİR ZEMİNDE YAĞ ÇUBUĞUNU ÇEKTİK YAĞ TAM OLARAK F HARFİNDE Mİ DOĞRU YERDEDİR , YOKSA AYNI DURUMDA İKİ ÇENTİKTEN ÜSTTEKİ ÇENTİK TEMİ YAĞ TAM DOĞRU KONUMUNDADIR'' ?

7. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,098
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Aslolan F harfi değil F nin temsil ettiği çentiktir , F ve M bilgi için konulmuştur , bir çok çubukta bile yazmaz , alt ve üst çentik min ve max seviyeyi temsil eder, siz üst çentik civarında koymuşsunuz sorun yok. Diğer konu ise gerçek yağ seviye kontrolü dediğim gibi sıcak yağın hazneye dolmasıyla yapılandır , aksini söyleyen varsa bir şey diyemeyeceğim.

8. haykouz

haykouz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    23
    Ad Soyad:
    oğuz daler
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:

şuan dh de konuyla ılgılı baslık acılmış onları okuyorum bu konuda insanlarda ihtilafta kalmış bir taraf soğukken bakılır dıyor oteki taraf motor sıcakken

Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  9. hsmsrn

hsmsrn Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    278
    Ad Soyad:
    Hasim Sirin
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.6 (2003-2005) LC
    Sıcakken baktığınızda iki centik arasında kalmalı,soğukken baktığınızda üstteki centige yakın veya tam hizada olması yağınızın yeterli seviyede olduğunu gösterir.

eko26 ve onurforces bunu beğendi.
  10. haykouz

haykouz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    23
    Ad Soyad:
    oğuz daler
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    üstad bak konuya hakim birisi yorum yapmış ;

Soğukken ölçülür,motor çalıştırılıp,kapatılıp ölçüm yapılması,yanlış.Yağ pompası karterdeki yağı motora dağıtacağından ölçüm hatalıdır.Soğumuş motordaki yağ süzüleceği için ölçüm sonucu daha verimli olur..

onurforces ve hsmsrn bunu beğendi.
  11. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,098
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Bu bilgiyi yazanın konuya hiçte hakim olduğunu sanmıyorum , ben motorun açılıp tekrar kontak kapatılarak bekleyip ölçüm yapılmasını kast etmedim , araç belli bir yol gidiyor sonra stop ediliyor , düz bir yer olması iyidir , 5 dakika sonra çubuğu daldırıp , seviyeyi ölçüyoruz. Motor içinde yağ kanallarında bir miktar yapışmış yağ kalacaktır bu olmalı , biz karteldeki depo yağı ölçüyoruz.

Tapatalk kullanarak iPhone X aracılığıyla gönderildi

zemburak bunu beğendi.
  12. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    hyundai motorları için yazıyorum:

aynen Ahmet Beyin dediği gibi,

motor sıcakken, motoru kapattıktan sonra 5 dakika bekleyip yağ seviyesi kontrolü yapılır. bu birçok hyundai kılavuzunda yazar, sonuçta motorun üreticisi böyle tarif etmiş, gerisi önemli değil.

seviye konusu da yine F yazan taraftaki çentiğin olduğu yerdir. F harfi değil yani.
    motor yağı tam boşalmadığı için 5,3 yazan motorlar 5,1-5,2 alıyor genelde. hatta 5 litre ile çentiğe dokunduğu bile oluyor.

mtor yağı eklenirken en doğrusu bir miktar boşalttıktan sonra çubuktan kontrol ederek eklemektir. örneğin sizin araç için 4,5 litreyi ekleyip yavaş yavaş çubuktaki F çentiğine erişilmelidir.

birçok otomobil forumunda ve diğer forumlarda yalan yanlış şeyler doğruymuş gibi yazıyor. hatta birçok youtube kanalı da yanlış şeyler anlatıyor. en doğru bilgi otomobilin kullanma kılavuzudur. sanayideki ustalara bu tip konuları hiç sormayın.

13. haykouz

haykouz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    23
    Ad Soyad:
    oğuz daler
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    belli bir yol gidiyor kısmında işte dun sıvı bakımları oldu aracımla eve geldım duz bı yere park ettım sabah hıc calıstırmadan kontrol ettım bu saglıklı ve normal olan degılmı sızın yazdıgınıza gore ? sabah hıc motoru acmadan yag cubugunu cekıp baktım F harfınınde bıraz uzerındeydı sevıye bende gidip benzınlıge cektırmek ıstedım ama o sırada gıdene kadar benzınlıge motor calıstı arac hareket ettı benzınlıkte 15-20 dk bekledım sonra cektırmeden bı bakıyım dedı cocuk cektı bır baktı yag sevıyesı bu sefer tam ust centıgın altında cıktı yanı calıstıktan sonra yag sevıyesı dusmustu kafam karıştı benımde bende biraz cek dedım abartmadan 100-150 gr kadar cektı cocuk sımdı ıs yerındeyım akşam bır daha bakıcam sabah tekrar bakıcam

14. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    şimdi kontrol ettim, i20 kullanım kılavuzu sayfa 7-27

1. Aracın düz bir zemin üzerinde olduğundan emin olunuz.
    2. Motoru çalıştırınız ve normal çalışma sıcaklığına gelmesini bekleyiniz.
    3. Motoru durdurunuz ve yağın kartere geri dönmesi için birkaç dakika (yaklaşık 5 dakika) bekleyiniz.
    4. Yağ çubuğunu çekiniz, silerek temizleyin ve tekrar yerine yerleştiriniz.
    5. Çubuğu tekrar dışarı çekiniz ve seviyeyi kontrol ediniz. Seviye F ve L arasında olmalıdır. Motor yağı ve filtresinin HYUNDAI yetkili servisi tarafından değiştirilmesini öneririz

15. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    arabayı alınca kılavuza bakmayı ihmal ediyorsunuz, ama hiç olmazsa aklınıza birşey takılınca kılavuza bakıverin. boş yere başka forumlarda yazan yanlış şeyleri buraya taşımayın. konuya hakim olduğunu nasıl anladınız? şu yukarıda taşıdığınız cümleye 80 tane kusur bulunur.

16. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,098
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Hocam , aracın yağına bakarken sıcakken bakılmasını tercih ediyorum , biz bu yağın seviyesine bakıyoruz yani araba çalışınca aktif olarak dolaşıma girip kanallarda , pistonlarda dolaşan yağ nedir ve bunun ne kadarı kartele dönmüş ? Bu sorunun cevabı için bakıyoruz , bir yol katedip ölçünce elbet eksik gösterecektir ama bir kayıp yoktur o yağ olması gereken yerlerdedir.

17. haykouz

haykouz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    23
    Ad Soyad:
    oğuz daler
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    siz genleşme nedir biliyormusunuz başka forumdaki yazının alıntısını yaptım sadece klavuzu bende açıp baktım gerekirse serviside arayıp sorabılırdım o zaman bu forumun amacı ne pardonda aklımıza takılan şeyleri danışıp paylaşamayacaksak neden uye oldum ben bu foruma zaman ayırıp birşeyler yazıp soruyorum ? alıntı yaptığım insanı tanımam etmem ama konuya hakim olduğu kanısı doğduğu için ve mantıklı geldiği için yazdıgı şeyi alıntı yaptım ? motor soğuk ve sıcak iken yapılan ölçümlerde genleşme farklı yüzünden farklı sonuçlar çıkıyor kıtapcıgında 5.3 litre 1.4 dizel için yağ alır yazıyor ben dün bizzat kendin başında durarak 5.1 en fazla 5.2 yağ koyup ölçtük ve F harfinin üzerinde cıktı fazla geldi yani o zaman kıtapcıgında yazdıgı bu bilgide yanlış buna cevabınız ne olacak ?

18. haykouz

haykouz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    23
    Ad Soyad:
    oğuz daler
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    peki üstad teşekkür ederim değerli vaktini aldığım için anlaşılan foruma kimse birşey yazıp çizmesin başlık açmasın diye ahkam kesip akıl verecek insanlar dadanmış

19. haykouz

haykouz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    23
    Ad Soyad:
    oğuz daler
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    ben siliyorum üyeliğimi sayenizde moderatör olduğunuz için daha fazla bu foruma girip danışmak yada cevap vermek adına kalmayacağım birşey olduğunda aklıma takılan servisi ararım yada başka mecralarda araştırırım her başlık açana her soru sorana dövecek gibi cevaplar verip akıl vermeye devam edebilirsiniz

20. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,098
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Estağfurullah , bildiğimizi paylaşıyoruz , mantıklı doğru olanı da kabulleniriz , forum ortamını sertleştirmemek lazım , doğruluğu şüpheli şeyler için kılavuza baş vurulabilir. @Halil mak mühendistir bildiğim kadarıyla , vereceği cevaplar bizim bilgilerimizden çok daha gerçekçi ve bilimsel olabilir , alınmaya gerek yok saygı duyalım yeter.

Bu Sayfayı Paylaş