Arkadaşlar 2015 model Yeni i20 1,2 NCAP testi ve sonuçları aşağıdaki linktedir. http://www.euroncap.com/tr/results/hyundai/i20/20641
Hiç fena sayılmaz , daha lüks araçlardaki aktif güvenlik sistemleri olmayışı sanırım puanı 4 yıldızda bıraktı . Small overlap testine girse iihs den acaba kaç alırdı o daha önemli oldu ..
5 yildiz alan ve yan airbag leri acilmadigindan kafayi sol trime vuran Superb testini izleyince euroncap in ne kadar milliyetci oldugunu tekrar gormus olduk.
bu test her şekilde 5 yıldız almalıydı çünkü her çarpışmada ilgili tarafların istinasız tüm havayastıkları tam zamanında ve olamsı gerektiği gibi açılmış yolcuları korumuş ön çarpışmalarda ön cam çatlamamış dahi. içeride uçuşan trim parçaları bile olmamış ve diğer test araçlarının hemen hemen hepsinin önden darbelerde yan aynaları kopup fırlamış ama burada fırlamamış bunlar yaya çarpmalarında önemli ayrıntılardır.yan darbelerde de gayet sağlam neticeler alınmış.
Testlerde perde airbagler korunaklı şekilde açılamamış. Buna nedennolan şey ise , trim tasarımlarındaki hatalar. Hyundai araştırıyormuş. The passenger compartment remained stable in the frontal offset test. Dummy readings indicated good protection of the knees andfemurs of the driver and front passenger. Hyundai showed that a similar level of protection would be provided to occupants of differentstatures and to those sat in different positions. In the full-width rigid barrier test the restraint systems provided adequate protection to thedriver's chest and to the rear passenger's neck and chest, and good protection to other body regions. In both the side impact barrier testand the side pole test, dummy readings showed good protection for all critical body areas. However, during both tests, the rear edge ofthe curtain airbag was trapped by part of the interior trim so did not fully deploy as intended. This was penalised and the protection of thehead was rated as adequate. Hyundai are investigating the cause of the unintended airbag deployment behaviour. Tests showed thatgood protection against whiplash injuries would be provided to front seat occupants. A geometric assessment of the rear seats indicated amarginal level of protection against whiplash injuries. The i20 does not have an autonomous emergency braking system.
çarpma testi ile ilgili şu ana kadar duyduğum dedikodular şunlar; test edilecek otomobil belirlenen modelin baz versiyonu ele alınarak test ediliyormuş buradaki amaç maliyeti düşürmek değil en ucuz versiyonu gidip bile bile nasıl olsa ucuza veriyoruz diye acaba çürük üretmişlermi ? yada en ucuz model eğer iyi ise üst versiyonları zaten daha iyidir mantığı imiş, bilmem ne kadar doğru, birde bmw nin yada mercedes in filanca modeli eğer ki çarpma testinden beklenen 5 yıldızı alamamışsa otomatikman birkaç yıldız torpil ilave ediliyormuş çünki test yapan firma mafya gibi bu test ettiği lüks markalar tarafından zor durumda bırakılma ve yaptırımlara uğratılma gibi risklere gelmek istemiyormuş. Çarpma testleri belli süratler ile yapıldığı için test edilen otomobillerin bu test edildiği hızdan çok daha yüksek süratlarde ne yapacağı tamamen belirsiz 140-160km gibi hızlarda kaza yapıldığında 5 yıldız alan bir otomobil 4 yada 3 yıldız alan otomobile göre daha fazla hayatta tutma özelliğine sahip olabilir. Öte yandan çarpma testinde başarı sağlayan otomobillerin normal yol şartlarında da gerçekten sağlam otomobiller olduğunu düşünmemizin aslında asılsız olduğu, artık çok eski sayılan renault 12 gibi modellerde kullanılan tek parça sert ve ağır traversler, bağlantı parçaları ve sert şasi parçaları yeni otomobillerde kaza esnasında kabin içerisindeki insanları öldürmesin kolay bükülüp dağılsın diye daha hafif malzemelerden üretiliyor ve bağlantı parçaları belli güçlerde kopabilecek tarzda montajlanıyor motor kabin içine girmektense kaputtan fırlayıp gitmeyi tercih ediyor yani göründüğü kadar sağlam değil sadece daha insani yapıda olmak için böyle.
abi bende tam tersi biliyorum güvenlik namına en dolusu üzerinden puan veriyorlar, misal baz modelinde yan hava yastıkları yok ama üst donanımında var, yan hava yastığının olması + puan olarak yazıyor,(örneğin test edilen i20'nin baz versiyonunda perde hava yastıkları yok ama bu araçta açıldığını görüyoruz) hatta marka model hatırlamıyorum ama bir araç 5 yıldız alamamıştı, daha sonraki modellerinde esp eklemişler 5 yıldız almıştı. çarpışma testlerinde sonuç olarak esp devreye girip fazladan güvenlik sağlamıyor. bence verilen yıldızdan öte gözlem yoluyla son kullanıcı sınıfındaki diğer modellerle karşılaştırmalı çarpışma ve sonrasındaki hasarın boyutunu.
Arkadaşlar, söylentilere kulak asmayın. Bu testte i20nin yapısal olarak herhangi bir zayıflığı yok. 1) Videoda da görüldüğü üzere, perde airbagler etkili bir açılış yapamıyor. Hyundai mutlaka düzeltme yapacaktır. Elite paket sahipleri ASSANa gerekli talebi iletsinler, müşterilerin de konunyn takipçisi olduğunun farkına varsınlar. 2) Şehiriçi aktüf güvenlik sistemi i20lerde yok. Bu da tam puan alamamaya sebep.
1.45 te yandan çarpmada araba sola gidiyor ayna duruşundan taviz vermeyip olduğu yerde kalmayı tercih ediyor
Ben şöyle söyleyeyim, yöneticimiz Serdar beyin dediklerine katılıyorum, Konya'nın ilçesinde bir konvoyda kontrolden çıkan son model lüks bir mercedes sağ tarafından kaza yapmış ve sağ arka tarafda cam kenarında oturan bir arkadaşımız'ın (Allah muhafaza) beyni dağılmıştı, dün gibi aklımda ... O araçlara beş yıldız veriyorlarsa, bu firama bırakın bizim i20'yi ölçmesin bile.....
Bu testin ne oldugu hakkinda bilginiz yok belli ki. Smalloverlap diye bi aratip bilgi edinin, sonra kiyaslar tartisiriz.
Ncapte perde airbaği açılmayan Superb bulamadım, demekki dedim IIHS testlerinden bahsediyor, o yüzden cevaben bunu koydum. Dipnot: Birtek kendinizin herşeyi bildiğini zannetmeyin!
Bos konusmaya devam olarak bakip cevap vermiyorum. Yoksa ne oldugunu bile bile koydum demek daha buyuk talihsizlik.