Arkadaşlar merhaba 172 tl ceza kesılmış 7/8/2014 te güya 1/21/2015 tebli edılmiş (teblide yok) ben bugun gib.com.tr den gördüm cezayı ceza 172 tl ve faizle 215tl olmuş buna nasıl itiraz edebilirim neler yapabilirim.?
itiraz edemezsiniz. illa size elden tebliğ edilecek diye bir şey yok. bir kaç yıl önce aynı şey başıma geldi, gittim sordum soruşturdum ceza makbuzunu vergi dairesinde buldum. süreç şu şekilde işliyormuş; ceza adresinize gelir eğer bulunamazsanız muhtarlığa bırakılır, muhtarlık da size ulaşmaz/ulaşamaz veya siz gidip almazsanız ceza emniyete geri gider, orada askıya çıkar yani orada bir pano gibi bir şeye asılırmış gidip sizin görmeniz açısından, orada da 2 hafta kaldıktan sonra ceza ilgili vergi dairesine gönderilir orada da işleme konur ve artık tebliğ edilmiş sayılır. ben bu adımları tek tek peşine düştüm postaneye gittim, muhtarlığa yolladılar, oraya gittim emniyete git dediler, emniyete gittim vergi dairesine yolladılar. benim amacım ceza sebebini, yerini, tarihini öğrenmekti en son vergi dairesine gittim görevliye makbuzu istiyorum dedim hatta adam "beni uğraştırma eninde sonunda ödeyeceksin ne yapacaksın makbuzu" demişti ama ben inat ettim bir kere o kadar iz sürmüşüm görmeden bırakır mıyım.? makbuzu gördüm vergi dairesinde, hemen oradan ödedim bitti. burada tek iyi bir şey ne kadar geç öğrenseniz de faiz tutarı ceza tutarını geçemiyor yoksa yanmıştık.
Benim bildiğim belli bir süre içinde tebliğ edilmeliydi, tebliğ süresi (aslında tebliğ edilmediği halde) yine de bu yasal sürenin üzerinde. Şimdi yasal prosedürü hatırlamıyorum ama netten kontrol edip itirazınızı mahkemeye yaparsanız sırf zamanında tebliğ edilmediği için bile ceza üzerinizden düşebilir.
Kanunda tebliğ en fazla 2 yıl içinde yapılmalı diyor. Trafik cezaları için tebliğ hükümlerini değiştirdiler, artık e-tebliğ kullanılıyor. Yani cezaya itiraz cezayı düşürmez. Yargıtay da onadı bunu. Ancak faiz fazlalığı düşüyor. İsmail Abim, borç yapılandırma için vergi dairesine gittiğinde adına tebliğ edilmeyen bi sürü ceza olduğunu öğrenmişti. Tabi itiraz etti ama sadece faizler silindi. Ana para kaldı. Onuda borca yapılandırdı. Sonra arabayı hurdaya çıkaracağım dedi, borcun tamamını sildiler. Fakat araba hurdada değil şimdiler de başkası tarafından kullanılıyormuş. Nasıl iş anlamadık.