" />

Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

2013 Elentra 1.6 Gls Aracımin Bakımları

'Bakım Günlükleri' forumunda goldpack26 tarafından 17 Mayıs 2020 tarihinde açılan konu

1. goldpack26

goldpack26 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Bilgekaan öztürk
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Merhaba arkadaşlar 2013 1.6 GLS otomatik şanzıman aracimi 125000 km de aldım. Aracım LPG li. Aracı alınca ilk olarak detaylı iç temizlik yaptırdım. Bej döşeme olduğu için mide bulandırıcı bir görüntüsü vardı.Yeni gibi oldu. Motor yağı ve filtreleri yeni değişmiş olduğu için onlarla ilgili bir planım yok. Fakat diğer sıvıları elden geçireyim diyorum. Ayrıca LPG bakimini da yaptırıp ilk aşamayı atlatırım . Fren hidrolik, radyatör temizliği ve antifriz değişimi, ayrıca kontrol ettirip şanzıman yağı değişimi yapmayı düşünüyorum. Bu zamana kadar değişmemiş hiçbiri( Allah a emanet kullanılmış). Tecrübeli arkadaşların da görüşlerini almak isterim. Yaptığım işlemleri buradan fiyat ve detay olarak paylaşacağım.

2. erhancakmakk

erhancakmakk Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    3,263
    Ad Soyad:
    Erhan ÇAKMAK
    Yaşadığınız Şehir:
    67-ZONGULDAK
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    tekrar hoşgeldiniz. şimdiden emeğinize sağlık,kesenize bereket. merakla bekliyor olacağız. aracınızın fotoğraflarını da paylaşırmısınız :)

Unicorn, Asel Kaan Efe ve goldpack26 bunu beğendi.
  3. goldpack26

goldpack26 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Bilgekaan öztürk
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Şu anda sokağa çıkma yasağı var Çarşamba günü inşallah.

4. umutd07

umutd07 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    4,506
    Ad Soyad:
    Umut Dürüş
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Detaylı bir bakım olacak anlaşılan, otomatik şanzıman yağı kesinlikle araca uygun olmalı, ustalar ne bulursa koyup geçiyor genelde

Samet_ak ve Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  5. goldpack26

goldpack26 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Bilgekaan öztürk
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:

6. goldpack26

goldpack26 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Bilgekaan öztürk
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    [​IMG] Katalogda ne yaziyor ise onu uygulamaya çalışacağım.[​IMG] Bende mi bir yanlışlık var ? 3 ayrı siteden denedim fotoğraf yükleyemiyorum. Anca bu şekilde paylaşabildim. Kusura bakmayın.
    https://yadi.sk/i/aaEavy9PC1IYKA

Son düzenleme: 17 Mayıs 2020
    umutd07 bunu beğendi.
  7. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    aynı aracın 2011 modeli var bende.

şanzıman yağınız, kullanma kılavuzunda normal koşullarda "değiştirmeyin" yazıyor. yani değişmemesi büyük problem değil.

eskişehirde ben değiştirecek doğru düzgün yer bulamadım. yanlış bir değişiklik şanzımanı öldürür.

ben servise fiyat soracağım telefonda, bilgi alınca paylaşırım.

ama ankaradaki servisler çok uygun fiyata değiştiriyor. eğer burada yüksek fiyat çıkarsa ankaraya gittiğimde değişim yaptıracağım

fren hidroliği de araca makineyle bağlanıp havasını alacak bir yer gerekiyor. yoksa ABS beyni zarar görebiliyor. ben bu nedenle kısmi değişiklik yaptırdım. baya fark etti.

maalesef eskişehirdeki lpg servisleri de iyi değil. ben düzgün lpg servisi bulamadım. lpg'yi periyodik servis vermeye çalışıyor hepsi. 10 liralık filtreyi değiştirip bilgisayara bağlayıp hiçbirşey yapmadan sizden 120 lira para isteniyor. siz de bakın biraz belki daha iyi bir yer bulursunuz.

8. Ahmet özgür

Ahmet özgür Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    224
    Ad Soyad:
    Ahmet özgür yalçın
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Halil bey eğer şanzıman yağını değiştirecek olursanız ne koyardınız acaba .bende yakın zamanda makina ile değişim yaptırmayı düşünüyorum . Servise gitmeyeceğim çünkü sadece tıpayı açıp doldur boşalt yapıyorlar, tam bir değişim olmuyor... makinalı bir yer bulup tam bir değişim yaptırmayı düşünüyorum...siz marka önerebilir misiniz?

9. goldpack26

goldpack26 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Bilgekaan öztürk
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Araç katalogunda 100000 km zor koşullarda kullanım denmiş bizim ülkemizde koşullar yeterince zor. Bu nedenle fazla zaman geçirmemek gerekiyor. Meslek icabı da bakım işleri yaptığım makinalarda şanzıman yağlarını zamanı geldikçe değiştiriyoruz. Herhangi bir ustanın eliyle bu iyi demesiyle yağ kalitesi anlaşılmaz. Görülen yada görülmeyen partikül veya yabancı maddeler yağı kullanılmaz hale getirebilir. İş yerinde kullandığımız bir yağ ölçüm cihazı var onu kullanarak da sonucu sizlere göstermek istiyorum.
    Bizim araç için önerilen yağ: ATF SP-IV standardinda otomatik şanzıman yağı.Marka olarak Hyundai marka Sp4m(tr de göremedim) , Castrol transmaxZ ve Castrol transmax Dexron Sp4 standartini sağlıyor. Hyundai xteer de(Hyundai oil tarafından Kore de üretilmiş) aynı şekilde sağlıyor. Yabancı Forum sitelerinde mobis ,valvoline maxlife ve Castrol transmax fe gördüm. Servis ile Çarşamba günü görüşüp onların ne kullandığını öğrenince bilgi veririm burdan. Bana kalırsa üreticinin önerisi veyahut ürettiği yağı kullanmak daha doğrudur. Her yağ farklı karışımlar içeriyor. Genel standartları sağlasa da farklı özellikleri ön göremediğimiz sorunlar yaratabilir. Eski yağ ile karışması vs durumunda.

erhancakmakk bunu beğendi.
  10. Ahmet özgür

Ahmet özgür Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    224
    Ad Soyad:
    Ahmet özgür yalçın
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    o zaman sizin dediğinize göre mutlaka makine ile yağ değişimi gerekiyor aksi takdirde kalan yağla karışıyor..

11. goldpack26

goldpack26 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Bilgekaan öztürk
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Her türlü makina yağ değişiminde olması gereken tüm yagi boşaltıp(özel temizleme kimyasalları ile temizleyip) yada imkan yoksa sistemi boşaltıp biraz temiz yağ ekleyip içinde kalan artıkları da dışarı atıp yeni yağ ile doldurmaktir. İş yerinde kazan türbinleri, santrifuj makinalarda bu şekil yapıyoruz. Fakat bizim şanzımanda konvertör dolayisiyla tüm yağı alamiyoruz , sanırım servisle bir görüşüp fikirlerini alıp öyle net karar vereceğim. İşinin ehli olmayan ellerde şanzıman sökülmesini tehlikeli buluyorum. Ama doğru yağlanmayan bir şanzıman da her an büyük masraflar çıkartabilir.

master006 ve erhancakmakk bunu beğendi.
  12. Ahmet özgür

Ahmet özgür Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    224
    Ad Soyad:
    Ahmet özgür yalçın
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Trabzon'daki servis alttan tıpayı açıp akan ya kadar üstten dolduruyor ve buna yağ değişimi diyor... Konvertörler de yani bizimki gibi olanlar da makinayla değişim yapılamıyor mu... Tüm yağı alamıyoruz demişsiniz de...

13. goldpack26

goldpack26 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Bilgekaan öztürk
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Normalde sanayide yağ değişimleri ya tapa açarak boşaltılarak yada kullanılan makinalar ile kirli yağı emme ile yapıliyor.Bu sistem de konvertör tam boşalmiyor araştırdığım kadarıyla. Fakat bazı yağ değişim makinalarında bir yandan emme yaparken yukarıdan da aynı miktar temiz yağ koyarak hem sistemin yağsız kalmamasını sağlıyor hem de makina çalışırken yapilacak devir daim esnasında tüm yağı bosaltabilmeyi sağlıyor. Servisi arayıp bu şekilde yapıyor mu onu soracağım.

14. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok

forumu daha fazla incelerseniz görürsünüz, ben de ısrarla makine,motor,şanzıman üreticisinin tavsiyesine uyulması gerekitğini yazarım. yağ firmalarının tavsiyesi, usta tavsiyesi gibi tavsiyeler çok yanlış olabiliyor.

ben makine mühendisiyim, endüstriyel şanzıman tasarımı da yaptım, yağların karışması kötü ama gerçek dünyada o karışma mutlaka yaşanacak.

yani konvertörlü şanzımanda yağın hepsini boşaltmak temizlemek dünyanın hiçbir yerinde yok. üstelik bildiğime göre birçok şanzıman için servis bültenlerinde tapayı açıp boşaltın, eksileni tamamlayın gibi yönergeler mevcut.

bu nedenle ilave katkılar kullanmadan kaliteli ve üretici tarafından tavsiye edilmiş bir yağ ile değişim yapmak yeterli olacaktır. dediğim gibi servise sorayım ben de, bakalım ne fiyat çıkartacaklar.

@Ahmet özgür hyundai xteer atf sp4 şimdilik en orjinal yağ olarak bulunabiliyor.

Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  15. Ahmet özgür

Ahmet özgür Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    224
    Ad Soyad:
    Ahmet özgür yalçın
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Halil bey kıymetli cevaplarınız için çok teşekkür ederim... yazınızdan anladığım kadarıyla bizim şanzımanlarda %100 bir değişim olmuyor.. buna istinaden makine ile değişim yapan bir yer aramama gerek kalmıyor sanırım... Dediğiniz gibi Hyundai xteer kullanacağım...

16. goldpack26

goldpack26 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Bilgekaan öztürk
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Meslektaş olduğumuzu da öğrenmiş olduk. Araç motor ve sanzimanlari konusunda hiç çalışmadığım için pratik tecrübem pek olmasa da . Döner makinalar, ısı iletim sistemleri vs konularında bakım ve onarım mühendisi olarak çalışıyorum. İnşallah burdan bolca bilgi paylaşımı yaparız sizinle.

17. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok

memnun oldum, bir ara yüzyüze de görüşürüz umarım.

goldpack26 bunu beğendi.
  18. goldpack26

goldpack26 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Bilgekaan öztürk
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Memnun olurum inşallah.

19. koreci

koreci Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,717
    Ad Soyad:
    ramiz seymen
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Yag degisiminde varsa mutlaka otomatik sanziman yag filtresini de degistirin.

20. master006

master006 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,931
    Ad Soyad:
    M
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    PSA
    Benim aracım 2013 model ve manuel vites. Her bakımda antifrizi ölçümü yaptırırım, geçen yıl -45 derece çıkmıştı. O sebeple hiç antifriz değişikliği yaptırmadım.

LPG bakımı olarak ise geçen yıl filtresini değiştirdik 50 TL tutmuştu. LPG ustası filtrenin 20 bin km'de bir değişmesi gerektiğini söyledi.

20 bin km önce de bujileri değiştirmiştik, bir sonraki değişim ne zaman olur bilmiyorum.

Ben bu hafta içerisinde servisten periyodik bakım için hava, yağ, polen ve yakıt filtresini 333 TL'ye aldım. Ankara'da şaşmaz sanayinin girişindeki altınsoy otomotiv aracımın km'sinden dolayı periyodik bakıma ek olarak fren hidroliğinin de değiştiği söyledi. Fakat bu değişimi bir sonraki bakıma bıraktığım için pek araştırmadım. Belirttikleri bu bakım için ise yanlış hatırlamıyorsam 800 TL civarı bir fiyat çıkarılmıştı.

Filtre bakımı yaptırmayacağınızı söylemişsiniz fakat dilerseniz bujilerin ve filtrelerin parça kodlarını paylaşabilirim.

goldpack26, Halil ve Asel Kaan Efe bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş