Bu sene izinde yapacağımız seyahate henüz araç almadığım için Eniştemin 2012 model 1.4 CVVT Manuel i20 Sense aracı ile çıktık. Bu başlık altında araç ile ilgili izlenimlerim ve tatil rotam hakkında bilgi paylaşmayı düşünüyorum. Öncelikle araçtan bahsetmek isterim. Araç sıfır olarak alındı geçen sene trafik ışıklarında bir aracın arkadan çarpması nedeni ile bagaj kapağı ve arka tampon değişti. Tüm bakımları yetkili serviste yapıldığı gibi yetkisiz kimse tarafından el değmedi. Araç 1.4 motor 100 Hp ve 138 Newton tork değerlerine sahip manuel olan Sense donanım ve 45500 kilometrede. İlanlarda herkesin full demesine rağmen orta donanımda yer alıyor. Donanım olarak 4 cam otomatik, yağmur, far, park sensörü, hız sabitleyici ve sınırlayıcı, alaşım jantlar, bluetooth, direksiyondan kumandalı teyp gibi özelliklere sahip. Yakıt tüketimi olarak şehir içi 7,6 şehir dışı 4,4 litre/100 km fabrika verilerine sahip. Yol ve araç notlarına gelecek olursak ilk olarak her ne kadar 100 hp olsa da aracın bana göre çok güçlü olduğunu söyleyemeyeceğim. Özellikle 6. viteste ilerlerken hızınız biraz düştüğünde vites küçültmeden aracın hızlanması çok uzun zaman alıyor. 3-4 ve 5. vitesler hızlanma için daha makul, 6. vites tamamen ekonomi için düşünülmüş. Aracın içi 100 km hıza kadar sessiz iken bu hızdan sonra motor sesi artmaya başlıyor, benim önceki aracım 2006 Elantra motor sesi konusunda daha sessizdi. Lastik sesi konusunda da biraz ses alıyor (üzerinde orjinal lastikleri bulunuyor değiştiğinde ses biraz daha azalabilir). Trim sesi ise yok denecek kadar azdı. Dün yola çıktığımız Samsun-İstanbul güzergahında havanın serin olması nedeniyle klimayı sadece 30-40 dakika kadar kullandık diyebilirim. Çoğunlukla hız sabitleyici açık olarak (otomatik pilot modunda) geçen yolculukta 100-110 km arasında sabitledim hızı. Samsun-Gerede otoban girişi arasındaki 406 kilometrelik bölümde yol bilgisayarı ekranında 5,8 lt tüketim gösteriyordu. Pompaya girip yakıt aldığımda ise araç 24,47 litre benzin aldı. Bilgisayardaki veriye karşı pompada 6,03 litrelik çok da farklı olmayan bir değer ile karşılaştım ve bu da litresi 5,31 lira olan benzin ile kilometrede 32 kuruşa denk geliyor. Güzergahı çoğu kişi biliyordur ancak bu yolu kullanmayanlar için zaman zaman inişler çıkışlar olan, tamamen bölünmüş bir yol olduğunu söyleyebilirim. Gerede'de yakıt takviyesi yaptıktan sonra otobana girip 100-110 kilometre sabit hızla yol almaya başladım. Yolun ilk 80 kilometresinde bilgisayarın gösterdiği 4,3-4,4 litre gibi yakıt tüketimi değerleri adeta şaşırttı beni. (Fotoğrafları aşağıda paylaşıyorum.) Bu veriler kısa süreli mi acaba diye düşünerek aynı hızla yola devam ettim ancak çok büyük bir sapma olmadığını belirtmeliyim. Otobanda zaman zaman tıkanan ve duran trafiğe rağmen Gebze'ye geldiğimde yol bilgisayarı 4,6 litreyi gösteriyordu. Bu süreçte yaklaşık yarım saat kadar klima da açıktı. Gebze'den sonra ise işler biraz değişmeye başladı. Trafik tıkandı hatta durdu. Gebze çıkışından Viaport'a kadar yaklaşık 1 saatten uzun süren yoğun ve sıkışık trafikte yol bilgisayarı verisi 5.1 litreye kadar çıktı. Trafik yoğunluğuna dayanamayıp ilk çıkıştan kendimi otoyol dışına atarak Şile Ömerli yolu üzerinden son durağımız olan Çekmeköy'e ulaştık ve yol bilgisayarı halen 5,1 litreyi gösteriyordu. Yolculuğun ilk gününde i20 yakıt tüketimi konusunda yola çıkmadan önce 6.5 litre civarı yakar şeklindeki düşüncemden de daha iyi bir değere sahip olarak şaşırttı. Yalıtım konusunda ise içeri aldığı motor sesi ile biraz rahatsız etti diyebilirim. İlerleyen günlerde yolun devamındaki notlarda görüşmek dileğiyle...
i20 son derece ekonomik bir araçtır... güçsüz olduğu düşüncesine ben katılmıyorum... ben 2012 model 1.4 CVVT manuel Troy modelini kullanıyorum... 1.4 litre motorun verebileceği kadar gücü veriyor... 138 Nm demişsiniz ama yanlış bilmiyorsam bendeki 140 yada 145 Nm olması gerekiyor... Başka bir konuda paylaştım ama 3. -4. ve 5. vites 4000-4500-5000 devirlerde 100-110 gibi hızlarla Tınaztepe rampalarını tırmandım. audi bmw mercedes passat harici ne focuslar ne corollalar ne diğerleri geçmedi... tabi kimse yarışta değil ama küçük segmentteki araçlar hep sağdan ilerliyordu... yani motor gücü olarak focus dan aşağı kalmadı... ekonomi olarak katılıyorum 6 vitesli modeller ki keşke bendeki de 6 vites olaydı... tamamen ekonomi amaçlı... hele birde 90 km/h hıza sabitleseniz offf tadından yenmez... ben 4.1 L/100 km ile yol tamamlamadım... ama genellikle 5.0 litre yada 5.5 civarlarında sürüyorum uzun yolda... şehir içinde ise 6.0-7.0 arasında duruma göre değişiyor... 100-110 dan sonra özellikle motor sesi alıyor buna katılıyorum... bu yüzden en güzeli 100-105 km hızlar sonrasında biraz ses gelmeye başlıyor... ben rahat buluyorum ama çok çok uzun yolculuklarda segment olarak küçük kalıyor... kliması da benim için son derece yeterli geliyor... ben genellikle 1. kademe yetmezse 2. kademe de çalıştırıyorum... 3. ve 4. kademeleri kullanmıyorum bile....
Yanlış anlaşılma olmasın diye hemen düzelteyim araç güçsüz değil ama çok güçlü de değil. Sınıfına ve segmentine göre gücü yerinde, ama performans ve basttım mı gitsin diyenleri tatmin etmez, turbo dizel ya da turbo benzinli kullananaları tatmin etmez. Atmosferik motor 1.4 ne kadar güç verirse o kadar güçlü hatta kullandığım diğer markaların 1.4 benzinli araçlarına göre bi nebze daha iyi diyebilirim. Hız konusunda da 100-110 kilometrenin bu araçlar için güvenli sınır olduğunu düşünüyorum. Yanal rüzgarlardan da biraz etkileniyor sanki. Hem ekonomi hem konfor hem de yoldaki güzellikleri görebilmek için bu hızları aşmamak en doğrusu olur. Klima konusunda da size sonuna kadar katılıyorum 1. kademede bile oldukça iyi soğutuyor. Hatta fazla iyi soğutuyor. Uzak doğu arabalarının klima performansı gerçekten çok iyi. Elantra'da da en düşük kademede klima buz gibi yapıyordu i20 de aynı performansı gösterdi.
++1 @ysuatsenyurt aynen bahsettiğiniz gibi... turbo beslemeli araçlara göre düşük lakin atmosferik araçlara göre cidden çok güzel... yeterli yani... motor hacmi belli kasa belli... keşke bu manuel 1.4 100 PS motoru yeni i20 lere de manuel olarak tekrar koysalar... Hele birde 6 vites hız sabitleme ile müthiş olurdu... Güvenlik açısından söylediklerinizde doğru... ben mümkün mertebe 140 geçmemeye çalışıyorum ki 140 bile hızlı... mümkünse bu çap bir araç için 120 maksimum yeter...
Tesekkurler. Arac enistemin iletirim kendisine teklifinizi SM-A520F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yakıt bence i20 1.4 ler için gayrt güzel .benim de i20 1.2 team modeli aracımla eskişehirden ist la 4.5 gibi bi tüketim le geliyorum
İstanbul'da birkaç günlük ziyaret ve geziden sonra Çanakkale'ye doğru yolculuk başlamak üzere. SM-A520F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yaklaşık 400 kilometrelik yolu mola vermeden tamamlayıp konaklayacağımız otele ulaştık. Anadolu yakasından çıkıp Gelibolu'dan feribotla geçeriz diye plan yapmıstim ama son anda vazgeçip Osmangazi köprüsünden geçmeye karar verdim. Yakit takviyesinden sonra imes onunde yakit tuketim degeri 15 litrelere kadar çikinca bu İstanbul'da yaşanmaz dedim. Yola cikip hizlandigimizda tuketim degerleri dusmeyr basladi ve neredeyse tamami klima acik gecen yolculugun sonunda 6.1 litre gosteriyordu bilgisayar. Bir ara hava cok isindi klimanin 2. Kademesi yetmedi, 3. Kademesi yetmedi ne oluyor dedim acaba gazi mi bitti, birden biter mi dedim ama dis sicakliga baktigimda 37 derece gorunce emin olamadim. Sicaklik 30 dereceye dustugunde klima 2. Kademe yine yeterli gelmeye basladi ama sanki bi keyifsizlik var gibi. Samsun'a kadar sikinti cikmadan gideriz insallah. Bu arada kopru ucreti olarak odedigim 65 lira fazla gelmedi ama orhangazi'ye kadar 18 liralik otoyol ucreti koydu gercekten. Bugune dair bir kac fotoyu paylasmak isterim. SM-A520F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
muhtemelen klimanın ya filtresi tıkandı yada gazla ilgili sorun var... ben 37 derecede 1. kademeyi bile fazlasıyla yeterli buluyorum... Zaman zaman araçtaki kişi sayısına ve güneşin bana çarpıp çarpmama durumuna göre 2. kademeye getiriyorum... 3. ve 4. kademeyi kullanmışlığım yoktur... Gözlemler şu ana kadar son derece objektif... istanbul trafiğinde 15 litre aman Allah ım heralde çok dur kalk yapıyordunuz... ben 8.0 litreden yükseğini görmedim... sıkışık trafikte... İyi yolculuklar iyi tatiller dilerim...
Yakit konusunda haklisiniz. Depoyu doldurur doldurmaz sikisik trafige girdim ve o nedenle tuketim dehset noktalara ulasti. Ama anayola girince duzeldi hersey. Yalniz dikkatimi ceken, her yakit alisimda yol bilgisayarinin yakit degerinin sifirlanmasi oldu. Klima konusunda ben de ne oldugundan emin degilim. Muhtemelen yarin yine yola cikacagim ama ne tarafa belli degil. Klimanin durumu da yarin belli olur sanirim. Bu arada Canakkale'yi gormeyen herkese gelmesini oneririm. Burada kitaplarda yazanlardan cok daha fazlasi var. SM-A520F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yaklaşık 12 gün süren yolculuğumuz dün akşam Samsun'da son buldu. Aslında daha fazla yer gezmek vardı aklımda ama nasip olmadı. Yolculuk ve araçla ilgili detaylı notlara gelecek olursak. Samsun-İstanbul-Çanakkale-Samsun rotasında 2239 kilometre yol yaptık. Yolculuğun ilk gününde Samsun-İstanbul yapmıştık ve 730 kilometrelik yolun sonunda baya yorulmuştum ancak dönüşte Çanakkale-Samsun güzergahında (1015 kilometre) daha az yorgun hissediyordum kendimi. Tüm seyahat boyunca i20 de eksikliğini hissetiğim şeyler biraz performans, lastik ve motor sesi yalıtımı ve kolçak oldu. İyi ki var dediğim şeyler ise çok daha fazlaydı. Aklıma ilk gelen tabi ki hız sabitleyici. Bunun yanı sıra yağmur sensörü, oldukça iyi performans gösteren farları, direksiyondan kumanda edilen müzik sistemi, boyutuna göre geniş sayılabilecek bagaj hacmi, kendinden kararan dikiz aynası, yumuşak debriyajı ve net vites yolları, oldukça iyi tepki veren direksiyon ve fren sistemi artılar arasında yer alıyordu. Bir de gerçekten iyi iş çıkaran klimasını eklemeliyim. Yolculuğun bir kısmında klima ile ilgili bir sorun hissettiğimi söylemiştim ama dönüş yolunda bu sorun yaşanmadı. Sanırım bahsettiğim, sorun olarak gördüğüm şey 37 derece hava sıcaklığında güneşin sol taraftan gelip direk bana vurması ve sıcağı tamamıyla hissetmem diye yorumluyorum. Çünkü dönüş yolunda 30-32 derece sıcaklıklarda dahi klimanın 1. kademesi yeterli oldu hatta zaman zaman üşüdük diyebilirim. Ve herkes için en önemli şeyler arasında yer alan yakıt tüketimine gelecek olursak bunu detaylı olarak paylaşmak isterim. Her yakıt alımı arasındaki tüketim miktarı aşağıda yer alıyor. Yolculuk 2 kişi, full bagaj ve her geçtiğimiz yerden aldıklarımızla arka koltuklar da dolarak tamamlandı. Yolculuğa başladığımızda araç 45518 kilometrede idi, yolculuk sonunda ise 47757 kilometreye ulaşmıştık. 2239 kilometrenin 200-250 kilometresi şehir içinde kalan kısmı şehir dışındaydı ve yaklaşık 1600-1700 kilometresinde klima açıktı. Klima yolculuğun ilk günü olan Samsun İstanbul güzergahında en az kullanıma sahipti, diğer günler genellikle açıktı, tüketimin en az olduğu son gün Gerede-Samsun arasında ise neredeyse hiç kapanmadı. Hız genel olarak 100-110 kilometre arasında değişkendi ve çoğunlukla hız sabitleyici kullanıldı. Yakıt tüketim tablosu:
harika notlar... i20 hiç bu kadar güzel test edilemezdi... ellerinize sağlık... tüketim değerlerinizde gayet güzel... 90 la sabit gitseydiniz daha düşük değerler elde ederdiniz sizin tercihiniz 100-110 olmuş ki çok da keyif almışsınız...
Çok teşekkür ederim. Her ayrıntıyı paylaşmaya çalıştım. Dilerim birilerinin işine yarar. Dediğiniz gibi tüketim değeri gerçekten çok iyi. Eğer 90-100 km arasi hiz ve klimasiz yolculuk olsaydi fabrika verisi olan 4.4 litrelik tuketime cok yakin bir deger elde edilebilirdi. Yine de benzinli bir arac icin bence de çok iyi tuketim değerleri bunlar. Hyundai bu modeli sadece 1 ya da 2 sene manuel olarak satti sonrasinda otomatik olarak piyasaya surdu. Bu nedenle almak isteyenler aradiginda bulmakta zorlanabilirler. SM-A520F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi