Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

2012 i20 dizel yigilma sorunu

'Motor & Yakıt & Emisyon Sistemleri Sorunları Ve Çö' forumunda oguzcalik tarafından 25 Eylül 2015 tarihinde açılan konu

1. oguzcalik

oguzcalik Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    229
    Ad Soyad:
    oğuzhan çalık
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Merhaba,

Forum ustadlarindan af dileyerek bu basligi aciyorum. Cunku yaklasik 1 yildir sanal mecrada benzer bir problemi bulamadigim gibi cozum hakkında da fikir alamadim.

Beni az cok takip etmis arkadaslar yaklasik 1 yildir aracinin alt devirlerdeki nazlanmasindan zaman zaman sikayet ettiğimi bilirler saniyorum.

Soruna gelecek olursak,

Aracimin 1800-2000 dd altinda ozellikle 1-2-3 vites gibi dusuk hizlarda yigilma problemi var. Arac devirden dustugunde ( 1500 -1600 dd banti) tamamen sagirlasiyor ve gaz pedalina dibine kadar bassam dahi hic tepki vermiyor. Dizel hyundaiciler bilir arac tamamen sagirlasip tepkisizlesiyor.

Cok dik yokuslarda bu durum olustugunda araci 1 e dusurmeme ragmen bazen bu sacmalama durumundan cikamiyor.

Ancak makineyo 1800-2000 dd bandinda tutarsaniz bayilma yasayacak gibi davranmiyor ve gayet guzel gidiyor.

Bu sene bu problemin varligini tespit etmek amaci ile iki kere son hiz denemesi yapmistim. Hatta MSC dalga gecmisti. :) :mad:

Son hiz testinde 180 km/h hiza cikabiliyor. Hatta bir arkadas ve MSC hiz limitoru oldugunu aktarmisti ki ben de katılmış, ikna olmustum.

Bana kalirsa ust devirde gitmeme gibi bir derdi de yok.

Gelelim aracimin tarihine, kaputu actigimda hersey o kadar yerli yerinde ki, makinaya tornavida bile degmis gibi gorunmuyor. :)

Intercooleri gorebildigim kadar hasarli gorunmuyor ve giris cikis hortumlari fabrikanin taktiği gibi.

Intercoolerdan cikan ve aracin altindan cikan boru yepyeni bir delik, tas izi bulamadim.

Aklimiza gelen baslica yerleri kontrol ettim ancak bir sikinti emaresi yok.

Bu gune kadar dpf ile alakali bir sorun yasamadim. Hic ariza lambasi yakmadi.

Su an karadenizde yolu beton olan koyumdeyim ve bizim ailenin araclar hakkindaki genel bilgisi ortalamanin biraz ustundedir. Abim babam ve amcama da kullandirdim onlar da sorunun varligini fark edebildiler.

Aklimiza yatan en yatkin sorunun vgt turbonun alt devirlerde kanat acilarini ayarlayan valf ya da selenoid artik ne varsa onun gorevini dogru yapmadigi oldu. Cunku ust devirlerde hissedilir bir cekisten dusus bulunmuyor. Bize gore sadece alt devirlerde sikinti var.

Tarif edebildigim kadari ile sorunu anlattim bu konularda tecrubrli arkadaslarin fikrine ihtiyacim var. Servise istanbula gittigimde ugrayacagim ancak servise ugramadan bir fikir sahibi olmak istiyorum.

Ozel servislere 10 guvrnmiyorsam maalesef 5 de yetkili servislere guvenemiyorum. Cunku sorunu bulmak adina aracin yarisini sokuyorlar. :)

Durum böyle dostlar. Hepinize iyi bayramlar yarin istanbula donus yolunda olacagim.

Saglicakla kalin.

[​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]

Son fotografta bonus..

GT-I9190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  2. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,093
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.2 MPI (2008-2014)
    Bayramınız mübarek olsun , hiç bu güne kadar dizel kullanmak nasip olmadı bunda çevreden duyduğum " dizelin kahrı zordur, tamiri ve parçası pahalı , dökülünce toplamak imkansızdır" kabilinden tavsiyeleri etkili oldu , 4 yıldır oğlum renault senbol şirket aracı kullanıyor tabi dizel , hiç klimayı kapatmaz ve çekişte nazlandığını da görmedim , sanırım aracınıza özel bir durum var ve son ailece koyduğunuz teşhis sanki doğru gibi , yetkili servisi yönlendirmek zor tüm aracıda sökebilirler ama özel bir yerde ustaya olayın hikayesini anlatıp , kendince koymuş olduğun teşhisi de söylersen belki usta işe o noktadan başlar ve kestirme bir çözüm olur diyorum.

iPhone 5C cihazımdan tapatalk kullanılarak gönderildi.

3. Murat

Murat Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,911
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    Konuyu okumaya başlarken vgt özelliği yerine gelemiyor sanırım diye düşünmüştüm ki siz zaten tespitte bulunmuşsunuz.

Ama bahsettiğiniz durum da da şöyle bir durum var basınç düşüjlüğünden arıza ışığı yanması gerek.

D2533 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

4. gogo17

gogo17 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,669
    Ad Soyad:
    İlkay
    Yaşadığınız Şehir:
    17-ÇANAKKALE
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.3 (1994-2000) X3
    1.5 Dci lerin torku çok yüksek arabayı 3 le kaldırsan banamısın demiyor ani tepkimeleri filan mükemmel ama çok sesli ve sarsıntılı o yönden beğeniyorum o araçları

5. maycicek

maycicek Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    138
    Ad Soyad:
    Murat AYÇİÇEK
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sonata (1999-2005) EF
    konuyu okumaya başlayınca bende ayni şeyi düşündüm ama sonra ilk fotografi gördüm.

ilk fotografta klasik wastegate benzeyen parca var sanki?

bu motorun turbosu vgt ozelliklimidir?

oguzcalik bunu beğendi.
  6. oguzcalik

oguzcalik Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    229
    Ad Soyad:
    oğuzhan çalık
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Evet vgt özellikli. Turbo selenoidi ayri mi degistirilir yoksa turbo ile beraber mi degistirilir bilen var mi acaba?

7. maycicek

maycicek Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    138
    Ad Soyad:
    Murat AYÇİÇEK
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sonata (1999-2005) EF
    oguzcalik bunu beğendi.
  8. Murat

Murat Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,911
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    100% bilgim yok ama vgt yani değişken geometrili turbonun iç hacmini küçültüp büyüten kanatlar var bunude selenoid valf çekip bırakıyor. Wastegate bu konudan ayrı aşırı basıncı salıyor üzerinden.

Sizin aracınızda selenoid iş görmüyor gibi turbo alt devirlerde dolmuyor sanki, ama o zaman da şöyle bir durum çıkıyor araç arıza ışıgı yakmalı direk olarak. Egr egzoz ve turbo tertibatını kontrol ettirdiniz mi.

oguzcalik bunu beğendi.
  9. maycicek

maycicek Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    138
    Ad Soyad:
    Murat AYÇİÇEK
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sonata (1999-2005) EF
    Vgt ozellikli turbolarda wastegate olmaz. Bu turbo vgt li degil.

10. Uyumsuzelement

Uyumsuzelement Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    5
    Ad Soyad:
    Bülent Özgür
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    merhaba,
    hem dizel hemde benzinli turbo araç kullanıcısıyım,anlattığınız sıkıntılar sanki boost kaçağı varmış gibi geldi turboya giden ve gelen tüm hortumları yırtık delik vs ye karşı kontrol edin kelepçelerini sıkılayın değişmezse westgate e bir baktırın ayarı bozulmuş olabilir yada takılı kalmış olabilir

oguzcalik bunu beğendi.
  11. muhendus

muhendus Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,209
    Ad Soyad:
    Safak Y.
    Yaşadığınız Şehir:
    ALMANYA
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Oğuz selamlar, daha önceden de anlatıyordun bu sağırlık konusunu biliyorum.
    Emin olmamakla birlikte ben bir yerlerde basınç kaçağı varmış gibi hissediyorum, aslında senin kullanım güzergahını da bildiğimden (kısa mesafe, direkt yokuş yukarı ve motor ısınamadan varılacak yere ulaşmak) ben dpf in tıkanmasından da şüpheliyim

oguzcalik bunu beğendi.
  12. oguzcalik

oguzcalik Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    229
    Ad Soyad:
    oğuzhan çalık
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Teknik olarak ne yazikki yorum yapabilecek konumda degilim ancak bildigim kadari ile bu araclarda vgt turbo kullanildigini biliyordum.

Belkide siz haklisinizdir. Son paylastiginiz fotografta gorunen vgt bir turbo degil mi. Oradaki selenoid kanatciklarin acisini ayarlamiyor mu. Bu turboyu taniyan arkadaslardan yardim rica ediyorum.

Aslinda Sayın Serdar Bey bu konuda gayet tecrubeli bir arkadas onun yorumunu hala alamadim.

Bugun Trabzondan dondum. 1050 km yol yaptim. Otobanda trafik izin verdigince biraz gazi actim. Yer yer 160 170 km/h cikarken cok zorlaniyir gibi gelnedi. 6. Viteste 2500 dd uzerinde gidisi gayet istekli gibi sanki. Ancak 2000 alti devirlerde cok isteksiz.

Turba bana kalirsa ust devirlerde basinc uretiyor gibi ancak alt devirlerde yetersiz kaliyor.

Ben arabayi genelde max torkunu urettigi devrin az uzerinde kullanirim. O nedenle bu soruna sahip ancak farkinda olmayan bir sürü kullanici oldugunu dusunuyorum. Cunku millet gordugum kadari ile masallahi var baya baya yuklu kullaniyor.

Degerli yorumlariniz icin tesekkur ediyorum.

Hafta ici servise ugramaya calisacagim eger isten firsat bulursam.

Emsal teskil etmesi acisindan gelismeleri burada paylasmaya devam edecegim.

13. oguzcalik

oguzcalik Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    229
    Ad Soyad:
    oğuzhan çalık
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Ariza isiginin yanacagindan cok emin degilim ancak sizde hakli olabilirsiniz. Bu gune kadar hicbir isigin yanmadi. Ve DPF oldugu icinde hic duman gormedim. Bir sekilde DPF sorunun ustesinden geliyor sanirim. Regenerasyon yapabiliyor sanirim.

Eger bu selenoid arizali ise diagnosis de ariza kaydi bulabilir miyim sizce? Bu arizanin tespiti nasil yapilir bilen var mi?

14. oguzcalik

oguzcalik Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    229
    Ad Soyad:
    oğuzhan çalık
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Safak Selam, senin makine hala duruyorsa kullanirken dikkat eder misin? 2. Viteste yokus yukari 1500 dd sabit gidebiliyor mu? bayilma yasadiginda gaza tam yuklendiginde sagirlasiyor mu yoksa zor da olsa tepki veriyor mu?

Servise gidince bulabilirsem ayni makinadan kullanmak isteyecegim. Baska aracla tecrube etmek istiyorum.

15. Murat

Murat Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,911
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    Cihaza bağlanıp bakılabilir.

16. maycicek

maycicek Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    138
    Ad Soyad:
    Murat AYÇİÇEK
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sonata (1999-2005) EF
    egr sistemi sebebi ile emme manifoldu kurum baglayabiliyor.

bu şekilde bir sorun olabilir.

17. muhendus

muhendus Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,209
    Ad Soyad:
    Safak Y.
    Yaşadığınız Şehir:
    ALMANYA
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Oğuz selam, benim oğlan duruyor, 2.vites yokuş yukarı 1500dd motor vuruntuya düşüyor dip gaz yapınca biraz daha uğultu artıyor hız ve devir bir noktaya kadar çok yavaş artıyor ama bir noktayı geçince (yaklaşık 1800 rpm gibi) açılıyor motor, vuruntu bitiyor ve tekrar torku hissettiriyor.

Zaten bizim motorların maksimum tork limitinin altında değil mi 1500 dd ? Şimdi tork limitlerini hatırlayamadım ama 1500 dd de yokuş yukarı vuruntu, uğultu ve sağırlaşma normal sanki ?

oguzcalik bunu beğendi.
  18. tvarli

tvarli Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    TURGUT VARLI
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.4 CRDİ (2014-2020)
    Aynı durum benim araçtada var turbo 1800 den sonra devreye giriyor aracı yeni aldığım için henüz daha baktıramadım

oguzcalik bunu beğendi.
  19. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    şu an içindeki motor yağı nedir? ne marka? ne tip? vizkozite değeri nedir?

20. oguzcalik

oguzcalik Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    229
    Ad Soyad:
    oğuzhan çalık
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Tamam iste benim aracta o devirde goruntu tamamen gidiyor arac sagirlasiyor ve toplayamiyor. Tekrar 1. Vitese dusuyorum bazen 1 e dussem de kendine gelemiyor gaz yememe durumu ortadan kalmiyor. Ancak durup kalkinca biraz gazin yardimi ile kalkabiliyor.

Bu Sayfayı Paylaş