Arkadaşlar merhaba, 2012 model Elantra 1.6 otomatik cvt şanzımanlı bir aracım var. Benzinde herhangi bir problemim yok. Yaklaşık 2 aydır lpgde rolanti dalgalanması yaşıyorum. Araç soğukken ve devir yüksekken herhangi bir problem yok. Aracın çekişinde de bir problem yok canavar gibi gidiyor. Biraz yol gidip ışıklarda durduğumda veya aracı park ettiğimde ve vitesi boşa aldığımda devir saati 500-700 arasında sürekli gidip geliyor, benzine aldığımda hemen kesiliyor. Bu süreçte sorunu çözmek için ; - Map sensörü değişimi - LPG map sensörü değişimi - Boğaz kelebeği temizliği - Kanister valfi değişimi - Karter havalandırma valfi değişimi - Gaz kelebeği adaptasyonu - Ecu adaptasyonu - LPG filtre değişimi - LPG kaçak kontrolü yapıldı. Lpg ustası herşey normal görünüyor ayarları da çok güzel dedi. Hava şartları bu durumda etkili olur mu veya bununla ilgili bir ayar var mıdır? Herkese iyi forumlar. Not : Yukarıda yapılan iyileştirmeler sonucunda araçta benzindeyken elektrik yükü bindiğinde oluşan dalgalanmaların hepsi kesildi.
AI bu motorda buji kablosu olduğunu mu sanıyor merhaba, bu olay sırasındaki map ve regülatör basıncınızı gözlemleyebilir misiniz. LPG kitiniz ne marka, pipo gibi bir uygulama yapılmış mı?
Sayın admin @MSC buji kablosu / bobinler şeklinde boşuna yazmadım. Ben bu motorda hangisinin olduğundan emin olmadığımdan bu şekilde belirttim. Direkt bobinli olabileceğine de atıfta bulundum. Her şeyi de yapay zekaya sormuyorum. İyi forumlar dilerim.
Hocam buji ve bobinler değişeli henüz 10000 km olmadı. Elimde önceki bujiler hala mevcut. Üstünde yağ terlemesine benzer kalıntılar vardı. Şu an motordaki bujilere henüz bakmadım, yarın ilk iş onlara bakıcam. Eğer buji veya bobin yağlama yaptıysa ondan olabilir diye düşünüyordum bugün. Selamlar.
Serdar hocam atiker marka üzerinde Serdar hocam üzerindeki lpg enjentörünü internette arattığımda atiker grand olduğunu gördüm. Lpg ustası motorun kendi yapısında bir sorun olabileceğini ve lpgde daha fazla hissedilir olacağını belirtmişti. Bugün aracın yağına baktım, normal şartlarda yağ 3000 kmde bu kadar kararma yapmaması gerekir. Kullanılan marka castrol ama çakma yağ satmış olabilirler diye düşünüyorum. Yağ ile ilgisini açıklayacak olursam da, önceki bujilerimde az miktarda yağ terlemesi vardı. Başka bir sorundan ötürü bujileri 2000 km geçmeden denemek için değiştirmem gerekti ve bujiler hala elimde duruyor. Biraz balata spreyi ve eski bir diş fırçasıyla yağından ve kurumundan arındırdım yeni gibi oldu. Yarın bujileri değiştirip buji ve bobinlerde yağlanma var mı diye kontrol edicem. Selamlar.
merhaba, bu sorunu yaşadığınız an ki map, regülatör basıncı, ateşleme avansı gibi verileri görmek gerekiyor. mekanik bir problem olsa benzinde de bir miktar hissedersiniz.
Serdar hocam elimde öyle bir veri yok daha doğrusu var ama o ana ait bir veri yok. Yolda ilerlerken obd cihazını takıp ilerliyorum ama o da benzindeki verileri okuyor lpgde aktif değil. Dün forumlarda gezerken vvt solenoidine denk geldim. Bu tarz bir durumu yapabileceğini, arıza kodu açmadan çalışabileceğini ve kötü yağlanma sonucu ortaya çıkabileceğini öğrendim. Önce yeniden bir periyodik bakım, sonra vvt temizliği ve buji bobin kontrolünü yapacağım gibi görünüyor. Selamlar.
Serdar hocam merhaba, bugün yağ değişimi, vvt solenoidi temizliği ve buji bobin bakımından sonra videoda son görülen haline geldi. Bunlardan önce daha sarsıntılı, her düşüşte 150-200 devir oynamalar vardı. Sorunun elektriksel olduğunu, şasinin zayıf kaldığını düşünmeye başladım. Yarın yeniden bir LPG ustasına sonra elektrikçiye götüreceğim. Sence durum nedir?
rölanti dönüşünde map ve rölanti motoru durumu önemli. burada önceki durumda avansla toparlamaya çalıştığı şeyi daha iyi toparlaması sorunun ateşleme kaynaklı olduğunu göstermez. ateşleme sorunları genelde ani yüklenmelerde kesiklik vb sıkıntılarla ön plana çıkar.
Bunlarda rolanti motoru yok diye biliyorum hocam yanlış mı biliyorum? Şasi versem sorgulama yapabilir misin? Selamlar. KMHDG41CBCU655266
elektronik boğaz olan modellerde bu işi boğaz üzerinden yapıyor. bazı modellerde isca aktüatörle ilave hava alıyor. boğazı ne kadar hareket ettiriyor ona bakmalısınız.
Serdar hocam merahaba, yeniden baktım öyle bir parça yok. Dün motor bloğundan aküye şasi çektim yine biraz düzelme var ama tam değil gibi. Son atım kurşunumu lpg enjektör değişimine ve sıfır bujiye bağladım. Allah kerim bakalım ne olacak.
Bobinler ne durumda? Aynı araçtan kullanıyoruz, benim bobinler kontrolde ohm değeri iyiydi ama eski olduğu için huylanip takım olarak değiştirmiştim ve düzelmişti.
Bobinler temiz hocam. Obd ile kontrol ettiğimde bobin voltajları çalışma aralığında görünüyor ayrıca cuma günü bujileri değiştirirken fiziksel kontrol yaptım bir tanesinde boya atması vardı onu da değiştirdim hemen.
Serdar hocam tekrar selamlar, ltft - 6.3 stft - 14 ama önceki verilere baktığımda stft-80 lere kadar düşüş yaşamış. Son 1 ayda yapılan değişikliklerle hava akışı düzelmiş ama hala tam olmamış gibi görünüyor.
merhaba, lft %10 içinde olduğu sürece problem yaşamazsınız. lpg montajınızla ilgili detay fotoğraf paylaşabilir misiniz.
Hocam selamlar, sorun çözüldü. İki kademeli olarak anlatmam gerek. Öncesinde bu sorun ortaya çıktığında parçacıya gidip map sensörü almıştım. Map sensörünün olması gereken kodu 393002B000 iken 39300-2b100 verilmişti. Parçacı arkadaş problem olmayacağını yeni jenerasyon bir sensör olduğunu söyleyip aracıma takmıştım. Bu arada birebir aynı sensörler ancak ölçtüğü basınç karşılığında ürettikleri voltaj aralığı farklı. Bu da hava yakıt karışımını bozup haritalamayı değiştiriyor. Map sensörü yeniden değişti, orjinal olanı takıldı. İkincil olarak tam durduğum anda olan devir dalgalanması, frene bastığımda frenin aşağı doğru baskısının azaldığını fark etmemle oldu. Fren tam aşağıya gelene kadar olan süreçte oluşan rolanti dalgalanmasının sebepleri, gaz kelebeğinden çıkan hortum, çekvalf ve westinghouse olduğunu öğrendim. Maliyeti düşük olandan başlayıp çekvalf değiştirme kararı aldım. Hatta bu forumda Elantra AD kasa bir araçta bu tarz bir arızanın kazaya sebebiyet verdiğini öğrendim. Map sensörü ve çekvalf değişiminden sonra Ecu ve gaz kelebeği sıfırlama ve adaptasyon yaptım. Şu an stft değeri - 1.5 ile - 4 arasında duruyor. Herkese alakaları için teşekkür ederim.