Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

2012 Elantra Hakkında Bir Kaç Soru

'Elantra Forum - Club (MD/UD; 2010–2015)' forumunda yunusemre58 tarafından 23 Mayıs 2021 tarihinde açılan konu

1. yunusemre58

yunusemre58 Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Ad Soyad:
    Yunus Emre Çalışkan
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Öncelikle selamun aleykum, dört gün önce 2012 model elantra tune ov aldım. 50 bin km de ve servis bakımlı. Aslında başka araçlar bakarken karşıma tesadüfen çıktı ve temiz bulduğum için, daha önce de accent era kullanıp memnun kaldığım için düşünmeden aldım. Ancak bazı konuları henüz öğrendim ve neredeyse bütün forumu okumama rağmen net bir fikre varamadım. bilenler fikir verirse sevinirim.

1- Araca on bin km kadar önce stargas premium obd kit takılmış. teknik verileri güzel görünüyor, bugün bakım yaptırdım ve ustam montaj ve ayar konusunda da bir sıkıntı görmedi ancak lpg ile kullanımda sübap erimesi sorunu olduğu söyleniyor. bunun ortaya çıkacağı belli bir km var mı ve bu sorunu olabildiğince geç yaşamak için ne yapmalıyım?

2- Nadiren ilk çalıştırmada rolanti dalgalanması oluyor, önceki corollamda kronik olan ve başka bir soruna neden olmayan bu durum elantra da sıkıntı çıkarır mı?

3- Araç sabit dururken direksiyonu sağ sol yapınca "tık- tık" ses geliyor. bunun da az çok kronik olduğu yazılmış ancak sorun ve maliyet konusunda bilgisi olan var mı?

4- Pazartesi bakıma gideceğim, Ankara'da özel servis tavsiyesi olan var mı ve bu bakımda yağ vs hariç ne yaptırmam gerekir?

Şimdiden teşekkürler.

onurforces bunu beğendi.
  2. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,284
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Hayırlı olsun.

1. Subap erimesi ya da bozulması diyelim, kötü lpg ayarı varsa yaşanabiliyor.
    2. Aracı birkaç gün benzinde kullanın. Rölanti dalgalanması düzelirse lpg ayarı bozuk olabilir.

Daha detaylı bilgiyi @Halil verebilir.

onurforces bunu beğendi.
  3. yunusemre58

yunusemre58 Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Ad Soyad:
    Yunus Emre Çalışkan
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Teşekkür ederim.

4. onurforces

onurforces Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,413
    Ad Soyad:
    onur forces
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    3 numarayı @Halil hocam parca degisimiyle cozmustu, ustelik kendisi degistirmisti diye aklimda kalmis, emin olmamakla birlikte.

5. Lions_in_A_Cage

Lions_in_A_Cage Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,253
    Ad Soyad:
    Yusuf Türkarslan
    Yaşadığınız Şehir:
    15-BURDUR
    Araç Modeli:
    Direksiyonda kaplin diye bir parça var zamanla işlevini yitiriyor 200 lira civarı parça ve işçilikle değişimi yapılır

6. ozgutozkan

ozgutozkan Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,790
    Ad Soyad:
    Özgür ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Subap erimesi denen şey şöyle gerçekleşiyor. Normalde araç benzin ve oksijeni belli bir miktarda pistonlara gönderiyor. Giren çıkan oksijeni ölçüyor ve ona göre gerekli miktarda yakıt pompalıyor. Yakıtı az gönderirse fakir karışım çok gönderirse zengin karışım oluyor. Bunu long fuel trim ve short fuel trim(lft ve stft) değerlerine bakarak araç normalde kendi ayarlıyor. Değer negatif ise zengin karışım pozitif ise fakir karışım oluyor. Pozitif iken yakıt tüketimi azalıyor negatif iken performans artıyor. Bu değerler aslında yüzdelik değer yüzde 5 altında ise sıkıntı yok deniyor. Yüzde 25 üzeri ise zaten araç zengin fakir karışımdan arıza ışığı yakıyor.

Fakir katılımda daha çok oksijenden dolayı çıkan ısı daha çok oluyor ve erime böyle bir durumda oluşuyor. Benim kendi era da elm327 cihazı ile baktığım zaman bu değerler - 10 civarı oluyor. Benim araç %10 fazla yakıt yakıyor demek ben ayar için uğraşmadım. Eğer LPG kiti obd li bir kit ise aracın beyninden bu değerleri öğrenip kendi ayar yapıyor.

İnternette stft lft ve afr ile ilgili bir sürü bilgi mevcut arayın. Kaynağından öğrenin. Afr ayarı yapanlarda var ama o işlemde yükseklik sıcaklık ile değiştiği için ayar yine değiştiği için pek mantıklı değil. Turbolu araçlarda basınç ve verilen oksijen daha çok olduğu için daha çok dikkat etmek gerekir. Atmosferik araçların da pistonlara giden oksijen miktarı düşük olduğu için aynı nedenden tuzu kuru.

suleymanozer bunu beğendi.
  7. yunusemre58

yunusemre58 Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Ad Soyad:
    Yunus Emre Çalışkan
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

8. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    hoş geldiniz, ben 2012 modelde tune donanım olduğunu bilmiyordum. 2013te başlayan bir donanım diye aklımda kalmış. sizinki ilk gelenlerden olabilir.

evet elantrada da hatalı lpg ayarı ile subap erimesi ihtimali var. düzgün lpg ayarı ile kullandığınız araç hiçbir zaman subap yakmaz. tek önemli nokta iyi bir lpg ayarı ve iyi bir lpg kiti. stargas markasını bilmiyorum.

benim elantrada rölanti dalgalanması hiç olmadı. aklıma boğaz kelebeği geliyor. imkan olursa boğaç kelebeğini temizleyin ya da temizletin.

direksiyondan gelen ses kaplinden gelebilir. direksiyon tamircileri söküp küçük bir parçayı değiştiriyor. benim aracımı aldığım böyle bir tamirat yapıldığını farkettim. bendeyken hiç ses gelmedi.

periyodik bakımda yağ, filtreler haricinde bujilerini de değiştirmenizi tavsiye ederim. ya orjinal ya da orjinal ile tam uyumlu normal ngk buji almanızı tavsiye ederim.

bu arada aracınız ful servis bakımlıysa, aracın parçalarının ne zaman değiştiğini öğrenebilirsiniz. mesela en son buji ne zaman değişmiş, en son V kayışı ne zaman değişmiş gibi. ruhsat sahibi servise giderse bu bilgileri verirler.

V kayışı da 6 yılını tamamladıysa değişmesi iyi olur. ama kayışı görünür yerdedir, kayışın durumuna göre karar verilebilir.

Bu Sayfayı Paylaş