Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

2011 Era Team - ABS Sistemi Hakkında

'Accent Era Forum - Club MC' forumunda ByEmre tarafından 17 Haziran 2014 tarihinde açılan konu

1. ByEmre

ByEmre Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Emre ÖNEREN
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Merhabalar, ikinci el olarak 2011 model 1.5 110 beygir dizel era aldım (alım satım işlemleri perşembe günü olacak)
    aklıma bir soru takıldı sizinle paylaşmak istedim. Şimdi bu eraların team modelinin bir abs li olanı birde abs siz olanı var ben paradan tasarruf için abs siz modelini aldım. Abs sizce çok büyük bir eksiklikmi ? Ve istenildiğinde sonradan takılabilirmi ? Opsiyonel sonuçta. Değerli görüşlerinizi bekliyorum.

2. brky.getz

brky.getz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    508
    Ad Soyad:
    B.AKKAYA
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Aracı icinize sinerek aldiysaniz. Teniz bakımlı ise problem yok. Sonradan abs taktirmak 2- binlirayi geçer bence

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

3. Köksal

Köksal Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    4,522
    Ad Soyad:
    Köksal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Opel
    sonradan taktırmak takılısını almaktan pahalıya gelir. ya bu aracı abs siz kabul edin veya hiç almadan abs li araç bakın.

4. Murat

Murat Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,911
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    Aracınız şimdiden hayırlı olsun. Benim için arabada esp olmaması bile büyük eksiklik abs olmamasını düşünmek bile istemiyorum

Tercih meselesi tabi. Abs sonradan takilabilirmi kaça mal olur onları araştırmak gerek.

HTC Sensation Z710e cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

5. pasaoglu

pasaoglu Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    225
    Ad Soyad:
    Mustafa
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Yıllarca ABSsiz araç kullanmış biri olarak söylüyorum Abs frene basarken manevra yapmanızı kolaylaştırır ama zaten era da frene basarken manevra yaparsanız arkayı salıyor :) Şimdi arkadaşlar olur mu ABS çok faydalı diyebilirler faydasız demiyorum ama Era'yı iyi bir lastikle kullanırsanız ABS'yi çok aramazsınız. Tavsiyem lastik alırken ucuza kaçmayın hatta imkanınız varsa jant çapını ve lastik tabanını genişletin. Aracınıza alıştıktan sonra güvenle kullanırsınız, şimdiden hayırlı olsun

6. ByEmre

ByEmre Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Emre ÖNEREN
    Araç Modeli:
    Hepinizin ayrı ayrı görüşleriniz için teşekkür ederim. Hyundai aracın tek sevmediğim yanı, 2011 model arabadan abs leri çıkarması :)

7. rpurcek

rpurcek Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,932
    Ad Soyad:
    Rıza
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Aracınız hayırlı olsun. Ani frenler de Abs nin avantajı manevra açısından daha fazla tabi. İçinize sinerek aldıysanız sıkıntı yapmaya gerek yok. İyi günlerde kullanın.

8. ÜmitGüzel

ÜmitGüzel Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    7
    Ad Soyad:
    Ümit Güzel
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.4 MPI (2014-2020)
    Abs candır.

9. ByEmre

ByEmre Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Emre ÖNEREN
    Araç Modeli:
    Arabayı içime sinerek aldım evet :) motoru çok iyi durumdaydı 86 bin km de daha.. Bir arkadaşımdan aldığım bilgide aracın yayları hakkında.. aracın yaylarını spor yay takıp aracı bastığın zaman savrulmayı ve abs olmamasına rağmen abs varmış gibi ani frende manevra kontrolü daha fazla oluyormuş. Arkadaşımın arabasıda 2011 era ama 90 beygir benzili modeli benimkisi 110 beygir 1.5 dizeli. buda yeni arabamdan bir görüntü :) ( alım satım işlemleri perşembe günü olacak )

10. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Abs ne zaman lazım oluyor biliyormusunuz kar yağdığı zaman donmuş zeminde giderken lazım oluyor, buz kaplı bir zeminde zaten geçemeyeceğiniz sürat olan 30km ile giderken ayağınızın ucuyla frene çok çok az 1mm kadar dahi bassanız Abs pompalamaya geçiveriyor, karlı günlerde sabahları 10km mesafedeki işyerine yazlık/dört mevsimlik lastiklerim ve abs li getz ile giderken abs yi o kadar yoruyorum ki saniyelerce dakikalarca çalışıp fren pompaladığı titrettiği oluyor uzun lafın kısası karda lazım oluyor ve kaygan zeminde sürekli olarak iş yapıyor vites küçültmek daha kötü ön aks komple kaymaya geçiyor abs karlı ve mıcırlı zeminde tüm diğer yöntemlerden daha iyi ve kolay kullanım sağlayan bir kolaylık

Abs nin fren yaparken direksiyon hakimiyetini artırır muhabbeti asla kafanızda canlandırdığınız gibi değil özellikle de hyundai era ve benzeri modellerde o şekilde değil, abs olmayan normal frenli bir otomobilde fren pedalına dibe kadar basınca yada gevşek zeminde sert fren yapınca önce ön sonra arka tekerlekler olmak üzere dört lastiğin birden kilitlenmesi durumu olduğu zaman fren öncesi yüksek hızda, eğimli yolda yada hafif dönüş yapıyor ise araç spin atmaya kalkışır ya önü ya arkası sağa sola kaçar araç kilitlenmiş tekerlekler ile hızına ve yola bağlı olarak durana dek 180 derece dönebilir haliyle spin atmakla kalmaz devrilebilir, yavaş hızlarda ise ön taraf dönmez burun dikine kayıp gider.

ABS olduğu zaman bilindiği üzere bizim segmentteki hyundailer ABS+EBD yani Anti-Lock Brake + Electronic Brake Distrubition şeklindedir bunun Türkçe meali ise:) kilitlenmeyen fren sistemi+ elektronik destekli fren dağılımı

uygulamaya geçersek her dört tekerlek birden ayrı ayrı abs moduna girer çıkar, frene fondip gaddarca bastığınızda yada kar buz mıcır zeminde frene sertçe bastığınızda arabanın arkası önü sağa sola atmadan araba yolda yan dönmeden düz şekilde yavaşlayıp durabilecektir.

işte ABS yardımı ile sert fren yaptınız diyelim bu düz ve stabil frenleme sonrası fren pedalından ayağınızı hafifçe çekerek direksiyon manevrasına girişebilirsiniz ancak abs aktifken direksiyonu yarım tur çevirmeye kalkarsanız pek başarılı bir sonuç göremezsiniz üstündeki güç transferine bağlı olarak önü dönmez yada arkası kaçar, bunun sebebi otomobilin abs ve fren sisteminin kötü olması değildir yada otomobilin kötü olması değildir, bunun sebebi bu otomobilde abs nin bu kadar bu şekilde olması ve zaten fren yapıldığında o fren yükü altındaki tüm tekerlekler hangi otomobilde olursa olsun belirli miktarda yanal yol tutuşu yitireceğinden ABS o sırada devreye de girse ESP de olsa fren yapıldığında frene basmazmış gibi dönemezler illa bir miktar yoldan saparlar illa bir miktar kayma görülecektir burada bize lazım olan ufak ta olsa bir kaç santimetre dönüş imkanı sağlamasıdır.

eniştemin gebze harem hattındaki otokar minibüsü bir gün yola yaya fırlaması sonucu yayaya çarpmıştı, minibüsü kullanan şöför sert fren yapmış minibüs spin atmış ve yolda 180 derece dönen minibüs yayaya arka stop lambasından vurmuştu arka stop lambası kırılmış yaya hastaneye kaldırılmıştı, polise durumu anlatmak çok güç olmuştu.

Abs olsaydı minibüste direk ön tampondan girerdi yayaya birde böylesi var tabi:)

Aynı otomobilin hem abs li hem abs olmayan modeli olabilir abs olmayan modelin frenlemesi çok kötü diye birşey de yoktur abs olmayan modelde de mekanik açıdan fren dağılımı fren basıncı otomobili düz şekilde durduracak kadar iyidir yani fena değildir abs siz modellerin çoğu arka frenleri geç tepki veren kampana lar ve çift merkezi hatlı hidrolik sistemi ile zaten frenlemeyi dengede tutabilecek kadar iyidir

gündelik bir kullanıcı iseniz abs li model ile abs siz modelin asıl farkı dediğim gibi karda buzda ve mıcırlı yağmurlu yollarda hatta lastikleriniz aşınmaya başladığında ortaya çıkar.

11. ByEmre

ByEmre Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Emre ÖNEREN
    Araç Modeli:
    Birde şöyle bir durum var bu benim ilk aracım olacak :) sanırım abs siz araca ve ona göre sürüş dikkatlerini öğrenmem benim açımdan sanırım daha iyi :)

12. Murat

Murat Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,911
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    Abs li araç abs aktif iken hiç fren yapmamışcasına yön verip gidemez bu kısım dogru fakat ben abs sayesinde önüme çıkan 3 kaza riskinden kurtuldum bunuda asla göz ardı etmemek gerek.

bahsi geçen hızlar 70 km ve üzeri oldugunda abs aktifleştiğinde kaçış manevrası yaparsanız muhtemel era gibi hafif bir araç arkasını bir miktar kaçırabilir fakat kaza yapmaktan yada bir araca kafadan girmekten iyidir ( diye düşünüyorum ) abs sistemine ilave pek çok sistem geliştirildi tabi bütün bunlar tek bir koşula baglı 4 adet lastik ve fizik kurallarına.

13. ByEmre

ByEmre Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Emre ÖNEREN
    Araç Modeli:
    absiz araçta lastiklerin önemi belli, peki yay ? arabayı basarsan savurma etkisi kalkar diyorlar ne kadar doğru ? birde lastik harici önerebileceğiniz bir şey var mıdır absiz araçta ?

14. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    arabayı alçaltmak ağırlık merkezini aşağıya çekmektir bu işlem yol tutuşunu mekanik olarak arttırır özellikle yanal yüklere karşı yani viraj almak yol eğimine karşı koymak gibi, ama fren ve hızlanma gibi boylamasına bir güç olan fren tutunmasından sorumlu olan kısımlar; sertliğini yitirmemiş yaylar ve sönümleme kabiliyetini kaybetmemiş sağlıklı amortisörlerden ön takım ayarının camber açılarına kadar gider. Lastikler ise her konuda etkendir. Her modifikasyonun bir avantajı olur birde dezavantajı:) altı alçaltırsın yere sürter ama yolu iyi tutar, camber açısı yüksektir viraja iyi girersin kaymazsın ama lastikler çabuk aşınır, sert amortisörler iyi yol tutar ama insanın poposunda acıtmadık kemik bırakmaz iç taraftan tıkırtılı sesler gelmeye başlar, sert yaylar güzel yol tutar frenlemeyide iyileştirir güzeldir ama lastikleri çabuk aşındırır.

15. rundll32

rundll32 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    192
    Ad Soyad:
    OnuR
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Honda
    arkadaşlar gerekli teknik bilgileri en ince ayrıntısına kadar vermişler. yıllarca abs siz araç kullanan biri olarak bu arabamı aldığımda abs ve 4 disk olsun diye çok araçtırma yaptım. istediğim gibide buldum.iyikide almışım diyorum. arkadaşımda abs olmayan ve arkaların kampana olduğu bir model var onun fren performansıyla benimki arasında resmen dağlar kadar fark var.

ama siz aracınızı almışsınız içinizede sindiyse sorun değil demektir.firmaların koyduğu her ilave elektronik sistem bizim güvenliğimiz için.olmasında fayda var.:)

16. brky.getz

brky.getz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    508
    Ad Soyad:
    B.AKKAYA
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Abs ile ilgili olarak. Hiç abs li hyundai kullanmadım ve o yüzden Hyundai'nin abs sisteminin ne derecede verimli oldugunu bilmiyorum. Ama absli olarak kullandigim fiat ve Renault un absli modelleri sanki çakma abs. Gibiydi pek verimli değildi. Ww e gore kıyasla. Söylüyorum bunları

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

17. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    hyundai nin bizim segmentteki modellerinde otomobilin kuru mekanik aksamına yol tutuşuna süspansiyonuna ağırlık dengesine de bağlı olarak abs sistemi mükemmel ötesi değil elbette ama düzgün çalışıyor kullanılabilecek kadar iyi karlı buzlu zeminde frene istediğiniz şekilde gayet keyfi olarak bile korkmadan basabiliyorsunuz tırttırttırtrırrırırıı diye hoş oluyor e haliyle yavaşlıyor durabiliyor bizim burada kışın karda benim getz i anca -5 derecede kullanıyorum daha soğuk hava olmuyor burada, kütür kütür ses yapan karlı zeminde, lastiğin iz yapmadığı jilet gibi cacık buzlu bir zeminde 30km civarı hızla giderken fren pedalına fondip basabiliyorsunuz şerit değiştirmeye imkan veriyor 30km ile giderken buz üzerinde 50 metrede durabiliyor. Benim getz de karlı buzlu zeminde pedala çok da bassanız az da bassanız abs nin fren pompalama şekli ve durma mesafesi aynı yani abs kötü değil bayağı bayağı sensörleri okuyor basıncı zemine göre ayarlıyor.

volkswagenlerde elektronik sistemleri öve öve bititremezler TCS ESP ABS gibi sistemler vw de oldukça çabuk tepkili ve akıllı biçimde çok düzgün çalışıyor, mıcırda bile zorlayınca hiç savuramadığını söyleyenler var, karda milimetre patinaj yaptırmayan TCS (traction control system patinaj önleyici) sistemlerini çok çok anlattılar anlattılar bana.... ancak 6 ileri vitesli DSG li yeni jetta ların 80000km de şanzımanı bitirip yeni şanzıman istediği gibi bir dedikodu dolanıyor ortalarda ve 16000tl masrafı varmış Volkswagen dünyada en son tercih edebileceğim otomobillerden biri:) malesef böyle. Kayınbiraderin otomatik 2012 model 1.6 TDI jetta sını ve 2012 1.2 dizel 3 silindir polo comfort line ı sürdüğümden beri bu böyle, fikrimin değişeceğini sanmıyorum ESP si iptal edilemeyen araba mı olur? nasıl elektronik kurulum bu? illa adam scirocco yada golf gti mı alacak ESP yi iptal etmek için? VW işte seat ı audi si skoda sı alayına soğuk bakıyorum.

Onun yerine hyundai nin B segmentindeki bir otomobilinde olan ABS sistemindeki gibi sorumluluğun belli bir kısmını sürücüye bırakan ABS ye kullana kullana alışırım daha memnun kalırım:) otomobil birazda geleneksel olmalı geleneksel kalmalı.

Babamın eski milenyum kasa 2000 model accent gls si ile yağmurlu havada yoğun su birikintisi üzerinde sert fren yaptığımda araba yolda 30-40 derece yan dönerdi arkası atardı bu çok çok doğal birşeydi, direksiyonu düz tutsam dahi olan birşey. Ancak insan gibi sürerek normal kibar şekilde frene basarsam zemin karlı da olsa ıslak ta olsa ne arkası ne önü kaçıyordu. Görüldüğü üzere ABS illaki çok çok aşırı lüzumlu birşey değil olursa pastanın çileğidir orası ayrı:)

Eskiden ABS diye birşey yoktu 1960 lar 1970 lerde yoktu, fren pompalama tekniği vardı, insanlar özellikle kaygan zeminlerde freni seri şekilde pompayalarak hem direksiyon hem yavaşlama işini kendileri yapardı, otomatik vites ve tiptronic diye birşeyde yoktu sol ayak freni ve burun topuk hareketi vardı viraja girilirken hem vites küçültülür aynı anda frene basılırdı, bu çok üst düzey bir iş değildi. Silecek motoru yoktu silecekler camın içinden kolu çevirerek çalışırdı, direksiyonlar hidrolik pompalı elektrikli servolu değildi haliyle direksiyon simitleri büyük ve ele iyi oturan tırtıklı şekilde olurdu, manuel vitesler kurt kavramalı iç içe geçen dişlilerden ibaret olurdu vites kolunu kullanmak büyük alışkanlık ve maharet isterdi en ufak bir hatada şimdiki arabalarda birşey olmazken eski otomobillerde vitese takarken olabilecek bir carlama sesiyle beraber şanzıman indirip tamirat gerekirdi yoksa yolda giderken vites kendi kendini boşa alırdı eskiden hidrolik debriyaj olmadığı gibi vites geçişinde ayağınızı debriyajdan zamanında çekmezseniz iyi ayarlamazsanız diferansiyel ile aksların arasındaki T şeklindeki mafsallar kırılırdı yolda kalırdınız.

şimdi bakıyoruz bu zorlukların hepsi giderilmiş araba kullanmak çocuk oyuncağı olmuş ama hala şarampole uçan kaza yapan otomobilleri, birilerinin insanların yararına yaptığı şeyi kötü şekilde kullanan insanları görüyoruz değilmi?

Sonuç olarak şu denilebilir; şimdide yollarda şöför kalmadı:) haliyle otomobil firmaları teknoloji üretmeye başladılar ABS dir ESP dir :) sonrada bunlara uygun şöförler ortaya çıkmaya başladı yok efenim ABS yokmuş bu arabada ESP yokmuş bunda aman işte nasıl süreriz bunu aaaa olmaz emniyetsizdir şudur budur diyen şöförler türediler:) genellikle maddi imkanı bol ama teknik imkanı az olan şöför tipleri bunlar benim yakın çevremde ailemde bunlardan iki tane var:)

asla onlardan birisi olmayın ama ABS li ESP li otomobili her zaman tercih edin ona binin derim.

18. ByEmre

ByEmre Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Emre ÖNEREN
    Araç Modeli:
    Yorumlarınız için teşekkürler, ilk arabam ve şoförlüğe ilk adımım. Tecrübelerimi absiz araçta biriktirip daha sonra yükselticeğim model de abs tercih sebebim olabilir aslında bir nebze benim + ma oldu diyebilirim. :)

19. chiptuner

chiptuner Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    Ad Soyad:
    Can BAŞEL
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    abs kesinlikle faydalı bir sistem. Fren ve yol tutuştan sıkıntınız olursa 185 65 14 olan lastik ölçülerinizi 215 45 16 olarak değiştirin.. hem direksiyon sertleşecek daha hakim olacaksınız hemde fren mesafesi azalacak. Yakıt 100 kmde yaklaşık 0,2 - 0,4 litre arasında artarken konforda biraz daha azalacak tabiki..

20. apolatera

apolatera Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    704
    Ad Soyad:
    AHMED POLAT
    Yaşadığınız Şehir:
    44-MALATYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    konuda fazlasıyla bilgi yazılmış aracı beğendiyseniz içinize sindiyse alın ama yok önemli diyorsanız vaz geçip istediğiniz gibi bir era araştırın derim benim abs siz 1.4 eram var ancak abs olmadığı için çokda üzülmüyorum yadigarla mutlu mesut bir yaşantım var yani... :) aracınız da güzel görünüyor... :D

Bu Sayfayı Paylaş