Biraz önce kendimi tanıttım ve bir sorunum var Ankara da yaşıyorum 2007 1.5 Dizel Getz arabam var Henüz 6 aydır bende yanlız süspansiyon Olayı canımı çok sıkıyor çeşitli yazılar okudum Ustaya gittim lakin olay çözümlenmedi. Birşey Yok dediler. Hatta Nam amortisör bir arka sokağım da o bile birşeyf yok dedi ama kasis ve çukurlardaki vuruntu beni rahatsız ediyor. Çözüm bulan bir arkadaş varsa benimle irtibata Geçerse memnun olurum. Yani aklıma gelen her yere baktırdım yaylar amortisör tablalar burçlar üst takoz alt takım motor takozları direksiyon kutusu rotlar. Yani artık aerodinamik diye kendimi teskin ediyorum. yani dacia ile geçtiğim yolda dacia böyle vurmuyor. Oysaki reno gurubu arabalardan daha çok sevdim getzi 110beygir maşallah hiç banamısın demez hiçbir yolda. Ama işte mühendislik olayı galiba konfor yok.
Ne tarz ses geliyor? Hangi durumlsrda geliyor? Hava sıcaklıları düştükçe kauçuklar da sertleşir. Yazın sıkıntı yapmayan yerler kışın takırdamaya başlayabilir. Z rotları ve viraj demiri lastiklerine bakıldı mı? Bakıldı dediğiniz yerlere yağ sıkılıp geçişdiyse ses bir süre sonra tekrar gelir. amortisörler de keza kışın daha daha fazla ses yapar.
Mesela lastiklerin ömrü yaklaşık 4 yıldır. Kauçuk sertleşir lastik çatlar. Lastik laha fazla ses yapmaya başlar. Sizin aracın kauçuktan mamul bilimum parçaları da 12 yaşında. Sertleşmesi doğaldır. Eğer herşeyi yaptım diye düşünüyorsanız debelenmeye gerek yok. Araç bu binlerce parça var. Ama daha yapılacak şeyleriniz var diye düşünüyorsanız öncelikle işin ehli bir rot balansçı bulun. O nelerin değişmesi gerektiğini söyleyecektir. Değişim ise orjinal parçalar la yapılmalı. Benim düşüncem bu yönde. Başka arkadaşlar da yardım edecektir.
Mesela lastiklerin ömrü yaklaşık 4 yıldır. Kauçuk sertleşir lastik çatlar. Lastik laha fazla ses yapmaya başlar. Sizin aracın kauçuktan mamul bilimum parçaları da 12 yaşında. Sertleşmesi doğaldır. Eğer herşeyi yaptım diye düşünüyorsanız debelenmeye gerek yok. Araç bu binlerce parça var. Ama daha yapılacak şeyleriniz var diye düşünüyorsanız öncelikle işin ehli bir rot balansçı bulun. O nelerin değişmesi gerektiğini söyleyecektir. Değişim ise orjinal parçalar la yapılmalı. Benim düşüncem bu yönde. Başka arkadaşlar da yardım edecektir.
Sağolasın usta tabi onlarida değerlendiricem Benim şahsi görüşüm bu aracın yayları sert yol tutuşunu sağlamak için. Şase ile ilişkilendiğinde vuruntuya sebep veriyor. Amacım yayları Hrc seviyesi neyse belli oran düşüğünde bir yay takmak yol tutuşunu sağlamak için de arka torsiyona 3 ile 7 derece arası kamber vericem ve 30 35mm aşağı basmam lazım. En son çare yayı çıkartıp analiz yaptırıcam misal 60 rockweel ise 35 40 rockweel kendime yay büktürücem. Tabi bu en son çarem. Genelde arkadan bir ses geliyor onu ben stepne çukurundan geldiğine kanaat getirdim içinde kriko ve çeki demiri ve kriko kolu da var vuruntuda sabit olmadığı için ses yapıyor. Önüne geçilmediğinde dinamik yapıyıda bozuyor vibrasyon. ön torpido başta olmak üzere kapılar ve bagaj kapağının tabi içeriğinin de gavşamak deriz biz yani gevşemesine de sebeb veriyor. Ve ufak bir kasiste bile araç sanki koca çukura uçmuş gibi sağdan soldan ses geliyor. Benim düşüncem bu yönde mühendislik sorunu diye düşünüyorum hali hazırda dediğiniz gibi 12 yıllık bir araba malzeme kalitesi bir alman kadar iyi değil. Lakin süspansiyon olayını çözemezsem dediğim gibi vutuntu olayı heryeri gevşetecek ve iyice kabak tadı verecektir. Hele dediğiniz gibi önce işin ehli bir usta bulmak nam amortisör dediler ben normal bir ustadan fark göremedim ustanın birde okadar met ettiler. Yada biz mercedes c180 ile yanaşmadık kapısına ondan pek ilgilenmek istemedi başından savdı bunlar böyle diye.