Merhaba 2006 Getz aracım var, bakımlarını her 10binde düzenli yaptırdım. Aracı satacağım için dynoya götürdüm motor performansı %95’te. Ancak araba ilk çalıştığında duman çıkıyor ve yakıt kokusu oluyor, ani gaz verildiğinde siyah duman atmakta ancak sonra geçiyor. Ustaya götürdüm intercooler altında yağ izleri var önce ona bakacağız, düzelmezse enjektörlere orada da düzelmezse turboya bakmamız gerekli dedi. Aracımın performansıyla ilgili bir sorunum şikayetim yok, çekiş problemi yaşamıyorum. yakıt tüketimim şehir içi-dışı ortalama 5.5 seviyelerinde. Bu siyah duman problemi uzun zamandan beri bulunmakta daha önce sorduğum ustalar dizel araçlarda normal demişlerdi. şuan tamir ettirmek benim için çok masraflı olacak gözüküyor. alıcıya da kusurlu satmak istemiyorum. Bana ne önerirsiniz, problem sizce nereden kaynaklıdır nokta atışı yapılabilir mi?
Arabanızın yazılımını güncelletseniz düzelebilir , bizim 2016 Egeada benzer durumlar olmuştu , kat partikül boşaltıldı , duman atma ve sarsıntılı çalışma yazılım güncellemesiyle düzeltildi. Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
siyah dumanının nedenleri; - egr açık kalmıştır - turbo yeteri kadar basınç üretemiyordur yada hava kaçağı vardır - enjektör işiyordur - rail basınç sensörü hatalı veri okuyordur. - rail valfi sağlıklı tahliye yapamıyordur. - map sensörü yada havaakışmetre kirlidir yada yeteri kadar sağlıklı çalışmıyordur. - kötü yapılmış yazılım. bunları piyasa ustasıyla tespit etmeye kalkarsanız her yeri eller ve muhtemelen sorunu da çözemezler. en temizi yetkili serviste tespit yaptırmak.
Yazılımın olduğunu varsayarsak nerede güncelletebilirim, yetkili servis mi herhangi bir yer olur mu yoksa? Yanıtınız için teşekkür ederim yetkili servis daha sağlıklı olacak sanki dediğiniz gibi.
Hocam yetkili servis veya dışarıda sanayilerde oto beyinciler var onlar güncelliyor. Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
normal bir dizel getz sağlıklıysa hiçbir zaman siyah duman atmıyor. dizelse normal diyenlerden de uzak durmak gerekir.
Eğer getzin beyni herhangi bir güncelleme aldıysa Araçta garantisi bitene kadar servise gittiyse güncellenmistir beyni. Aracın motor sağlığı dynoda ölçülmez yanlış karar bence en sağlıklısı kompresyon testi İntercoolerde yağ su gibi akmiyorsa siyah duman atmaması gerekir. Enjektörlere baktırın hazır enjektörler sokulmusken enjektör pullarini da degistirtin
Egr valfinin fişini çekin. Tabi nerede olduğunu ve nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bir bilenden yapmasını isteyin. Eğer rölanti sorunu ve gaza yüklenince olan duman kesiliyorsa sorun yüksek ihtimalle egr sisteminde dir. Bende benzer sorunu yaşıyorum. Egr valfimin arızalı olup olmadığını anlamaya çalışıyorum.
Kıymetli arkadaşlar yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Bu konu üzerine daha dikkatli gözlem yapmaya başladım, araç ilk çalıştığında yaklaşık 10 sn kadar beyaz duman atıyor ve geçiyor. siyah duman konusu ise yalnızca gazlanma sırasında olmakta ve aynı şekilde devam ediyor.
merhabalar katalizörüm boş aracım çok duman atıyor enjektörlerde şakırdama yok enhektör temizleyici atsam faydası olur mu