Aracım 2006 admire crdi.4 yıldır kullandığım aracım özellikle 35.000 km den sonra rolanti problemi yaşamaya başladı. Trafik ışıklarında beklerken ( ki motor ısınmış durumda) rolanti olması gerekenden daha düşük (yaklaşık 750 rpm) ve düşük olduğu için çok da gürültülü. 40.000 bakımında servisten kampanyalı carbol clean yaptırdım.(carbon clean yüzünden başıma gelmeyen de kalmadı. deponun içinden çıkan pislikler yakıt pompasını tıkayarak aracı 20 gün süren bakıma soktu, bunun için koreden parça bekledik! ) İlk 1000 km problem yoktu. ama sonra yine aynı rolanti problemi. 50000 bakımında sonra yine ilk 500 km problem yok, sonra yine problem. Aynı nedenden olduğunu düşündüğüm rahatsız edici başka bir durum daha var. Hareket halinde (viteste) iken boşa alıyorum, ışıklarda frenle dururken rolanti sabit olması gerekirken nedensiz yere düşüyor ve 500 rpm ye yaklaşıyor. bu da rahatsız bir sürüş oluşturuyor.Servistekiler algı özürlü olduğundan mıdır kendilerinin hissetmediğini söylediler defalarca. Siz de benzer bir problem yaşadınız mı? Acaba akünün ömrü bitmiş olabilir mi?
öncelikle aramıza hoş geldiniz yakıtı nerden alıyorsunuz acaba? eurodiselmi kullanıyorsunuz?değişik yerlerden yakıt alıncada sonuç aynı mı?
teşekkür ederim. yakıtı sadece opet ten alırım, hatta istasyonunu bile değiştirmem. hiç kırsal motorin koydurtmadım araca hep eurodiesel kullandım.
bende 2009 era 1.4 var. ilk çalıştırmada motor soğuk olduğundan 1000 devirde falan oluyor rölanti, sonra motor ısındıkça rolanti düşüyor. ancak tam kaç devire düştüğünü bilmiyorum. sizin araç rölantide stop edecek gibi titreme, tekleme falan yapıyor mu?
Aramıza hoşgeldiniz. Ayrıca tekrar tebrik ederim. Büyük ihtimalle common rail sisteminizin içinde halen pislik var. Rölanti dalgalanmasının nedeni yakıt filtresi tıkanıklığı, rail sensörü yada pompa olabilir. Hi-scan cihazına bağlandı mı acaba araç?
sizin yaşadığınız problemden dolayı carbon clean özellikle dizel motor için tavsiye edilmiyor zaten. servise sorsanız faydalı der çünkü ellerinde bunu yapacak cihaz var ve para kazanması lazım. dizel admire için rolantide 750rpm normal. benim arabam da bazen 500rpm civarına1-2 saniye düşüp yine normal devrine çıkıyor. bunu motor sıcakken veya soğukken yapabiliyor. sürekli olmadığı için önemsemiyorum.
şimdi sizin yazınızı tekrar okuyunca sebebin bu olabileceğini düşünüyorum. benim arabamın üzerindeki akü dehalen orijinal akü, yani ömrünü tamamlamak üzere.frene basınca motora yük biniyor. o sırada klima, farlar vs açıksa rolanti düşmesi normal olabilir. forumda elektrikten anlayan arkadaşlardaha net cevap verebilir. Düzenleyen : Cengiz Yüksel
iş yoğunluğundan dolayı ancak cevap yazabildim arkadaşlar. @serdar çavuşoğlu Hi-scan cihazına bağlandı mı acaba araç? - tam olarak bilmiyorum. servisteki görevliler bununla ilgili ayrıntılı bilgi vermemişlerdi. ancak sorup öğrenebilirim. hi-scan cihazının işlevi nedir? @coskun özcan sizin araç rölantide stop edecek gibi titreme, tekleme falan yapıyor mu? - devir 500 rpm ye kadar düşüyor ve titreme çok fazla. ancak motor duracak kadar değil. @cengiz yüksel akü benim de kafama takılan kısım işte. çok bilgili (!!!) servis elemanlarına sorduğumda bilmem(!) dediler. ancak fren yaptığımda farların ve araç içi aydınlatmaların parlaklıklarının azalması beni de kuşkulandırıyor. zaten çalışırker biraz fazla marş yapıyor araç. yani akü yetersiz geliyor gibi. akü'yü değiştirteceğim sanırım(üzerindeki orjinal akü. 53000 km ve araç stop halindeyken çok fazla müzik dinlendiği olmuştur). serviste mi yaptırayım bunu yoksa sanayide de sorunsuz halledebilir miyim?
Hi-scan cihazı araçtaki arızaların tespit edilmesi iiçin kullanılan, daha önce beyin üzerine işlenmiş arızaları yada problem anındaki araç aksamlarını test eder.
akü değişimi için yetkili servise gerek yok. kendiniz bile takabilirsiniz. dikkat edilmesi gereken kalitesi bilinen sorunsuz marka akü almanız lazım.