Arkadaşlar 20 Ağustosta 115TL Euro dizelle depoyu fulledim.250km si şehir dışı geri kalanı ise kısa mesafe olmak üzere (2,5 Gidiş,2,5km geliş) hep şehir içi olmak üzere 590 km (340km) kullandım.Dün depoyu fullediğimde 113tl lik mazot aldı.Ortlama 197krş a denk geliyor.Sizce normalmi.Bu benim ilk dizel arabam.Yakıt dahada düşebilirmi?.Şimdiden yorumlarınız için teşekkürler.
Çok yakmış. Normalde full şehiriçi kullanımda maksimum 180 kuruş yakması gerekir. Yani ortalama olarak şehiriçi 800 km kullanılabiliyor. Kullanım karakteristiğini ve hava filtrenizi kontrol edin. 2000 deviri fazla aşmamaya gayret edin.
Hava filitresini ve yağını yeni değiştim.Ama arabaya aldığım ilk günler biraz yüksek devirde kullnadım galiba .Vites değişimlerini de 2200-2500 arası yapmaya başladım.İlk aldığımda 3000 devirlerde değiştiriyordum.
bende de 2006/dizel vgt motor era var. ben 4 aydır şehir içinde 200krş un altına düşemedim.68,000 ağır bakımını 4 ay önce yaptırdım. vites değiştirme işini 2500 devir de yapıyorum. ne dersiniz ne tavsiye edersiniz.?????
dizel arabayıda devirsiz kullanırsanız sağırlaşır ve egr sisteminde problem yaşamaya başlarsınız fazla hesap yapıpda can sıkmaya gerek yok benzinden yarı yarıya farkediyor çünkü.
Fazla hesap dediğiniz arada 30 kuruş oynuyor.(200 kuruş yaktığında)Dizel araba tasarrufu için alınıyor. Elbette ki hesap yapılacak. Dizel arabanın kullanma tarzı vardır. Ayrıca motor sağır kalır, gaz yemez, bu motor bu arabayı çekmiyor gibi şehir efsanesi bahanelere kimse sığınmasın. Hyundai Getz 1.5 dizel aracın maksimum torku 4000 devirde gerçekleşiyor. 4000'den sonra bassan da hızlanmaz. Aksine motora zarar verirsin.Vites değiştirmek içinde torkunuz 1900 - 2500 devir aralığıdır. Motor 1900 - 2500 devir arasında kullanıldığında yakıtınız azalacaktır.. Bunun da ortalaması 2100-2200 devir olmalı. Dünyadaki bütün otomobil firmalarındaki mühendisler bilmiyor da biz mi bileceğiz? Zaten 2100-2200 devirde kullanıldığında fabrika yakıt verilerine ulaşılıyor. Bana inanmıyorsanız teknik özelliklerine bakın. Teknik özelliklerine göre kullandığım arabam 98.000 km'ye yaklaştı. Bir tane ses gelmiyor. Ne yakıt sistemi bozuldu ne de başka bişeyi.Her parçası saat gibi işliyor. Motorunun plastiğine bile daha usta eli değmedi. Şehir efsanesi safsatalara değil yıllardır otomobil üretimi yapan onlarca firmanın verdiği değerlere göre kullanın. Kârlı siz çıkacaksınızdır...
2008 crdi1.5 era vgt 98.500 km de şehir içi burak beyin dediği devir aralığında kullandığımda km de 176krş yüksek devirdekullandığımda km de 220krş yakıyor
slm.2006 1.5 crdi var bendede.sehir dısı 900km yaptım. 100-110 km hızla. şehir içi ise çok rahat 700 km yapıyorum. Allah bereket versin...
Teknik bilgilerinizde hata var. Öncelikle dizel arac 4000rpm üzerine cıkmaz. 2. olarak 1.5 dizel crdi motor maximum torkunu 2000rpm de veriyor. 4000 devirde max güçü üretir. Ama tork olmadan bu güç pek bir ise yaramaz. Bu motorun verilerine göre son vites dişlisi (diferansiyel) haric diger viteslerde 3000rpm den sonrası bosa cevirmek olur. Çünkü, 2000rpm de max torkunu veren motorun 3000 rpm'de torku biter ve güç üretimi ile tork üretim dengesi değişir. Bu arabalar ne zaman teknik verilerine göre kullanılırsa ozman zaten araclar hakında pek sıkıntıda yasamaz insanlar. Fakat, daha benzinli motor ile dizel motorun calısma presibinin farkını ve turbo dizel motor un daha nazik ve özenli kullanılması gerektigi bilmeyen onbinlerce insan varken dizel motor hikayeleri sehir efsanesi değil, gercek sorunlardır. Bilinçli adam az yakar ve motoru uzun ömürlü olur. Ama, daha bilincsiz sekilde turbo dizel arac kullanmıs bir kişi içinde dizel motorun onlarca sorunu olabilir ve o aracı satın alan kişi için pek hayırlı olmayabilir.